skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę Ministerialną? Przygotuj wskazane składniki. Wstępnie ugotuj mięso wołowe. Powinien być miękki, a nie żylasty. Zamiast wołowiny możesz wziąć gotowaną cielęcinę. Wybierz dowolny majonez, smaczniejszy i zdrowszy będzie domowy.
Krok 2:
Jak gotować wołowinę? Zagotuj wodę w rondlu, Posol ją. Zanurz kawałek wołowiny we wrzącej wodzie. Gotuj mięso na małym ogniu na małym ogniu, w razie potrzeby usuwając pianę. Czas gotowania zależy od jakości mięsa i od tego, z jakiej części tuszy pochodzi kawałek. Mój gotował się przez około godzinę. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien swobodnie przebić kawałek. Wyjmij mięso z bulionu i ostudź. Następnie pokrój go w paski lub rozerwij na włókna. Złożyć w misce.
Krok 3:
Rozbij jajka do miski, dodaj sól, lekko ubij widelcem. Rozgrzej patelnię na małym ogniu, wlej bardzo mało oleju roślinnego. Wlej połowę mieszanki jajecznej, rozprowadzając ją równomiernie na dnie, jak naleśnik (Moja ma średnicę 24 cm). Smaż naleśnik przez kilka minut, aby nie pozostały na nim żadne płynne miejsca. Wyjmij gotowy naleśnik z patelni. Podobnie usmaż drugi. Staraj się, aby były bardzo cienkie.
Krok 4:
Schłodzić naleśniki jajeczne. Zwiń w rurkę i pokrój je w paski. Otrzymasz długie paski naleśników jajecznych. Dodaj je do salaterki do mięsa.
Krok 5:
Pokrój ogórki kiszone w paski i dodaj do sałatki. Ogórki do sałatki wybierz chrupiące, nie wodniste, smaczne i aromatyczne.
Krok 6:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Rozgrzej olej roślinny na patelni, usmaż na nim cebulę na małym ogniu. Nie smaż go do miękkości, pozwól mu pozostać lekko chrupiącym. Cebulę ostudzić i dodać do sałatki.
Krok 7:
Dodaj majonez do sałatki i wymieszaj. Spróbuj soli, soli i pieprzu do smaku. Nie Solim sałatek z majonezem, mam dość soli w sosie.
Krok 8:
Lekko ostudź sałatkę przed podaniem. Taką sałatkę można podawać zarówno w dużej salaterce, jak i w porcjach.
istnieją informacje, że sałatka Ministerialna została po raz pierwszy uznana za elitarne danie w latach 50.ubiegłego wieku. To wtedy w radzieckich stołówkach przy ministerstwach i restauracjach to danie pojawiło się w menu. Najczęściej przygotowywano go według przepisu, który oferuję. Ale są też inne interpretacje tej sałatki, które zaczęły pojawiać się w latach 70.
istnieją odmiany tej sałatki z grzybami, łososiem, wątróbką, kukurydzą, kurczakiem itp.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g