skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasta pita? Przygotuj jedzenie. Z jednego arkusza cienkiego chleba pita wyjdą 4 małe placki. Weź ser, który dobrze się topi. Wybierz również warzywa według własnego gustu. Nie miałem świeżej, wziąłem mrożoną pietruszkę i fioletową bazylię.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 3:
Warzywa, jeśli są świeże, umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Nadmiar wilgoci sprawi, że nadzienie będzie mokre. Następnie drobno posiekaj.
Krok 4:
Połącz ser i zioła. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe.
Krok 5:
Weź chleb pita. Pokrój go w długie paski. Przybliżony rozmiar dla małych ciast to 9-10 cm szerokości i 40-50 cm długości. Następnie nadzienie zostanie bezpiecznie owinięte i nie wycieknie podczas smażenia. Wygodne jest cięcie chleba pita nożyczkami.
Krok 6:
Uformuj paszteciki. Aby to zrobić, weź pasek chleba pita i połóż na nim nadzienie. Ile umieścić - według własnego uznania. Ser można ułożyć na 2/3 długości, stopi się i będzie smaczniejszy. Umieść soczyste nadzienie tylko na początku, namoczy pita wzdłuż.
Krok 7:
Zacznij owijać chleb pita, wyginając trójkąt z każdym obrotem.
Krok 8:
Owiń tak aż do samego końca paska. Rezultatem jest taki trójkątny placek.
Krok 9:
Zrób to samo z innymi paskami.
Krok 10:
Paszteciki są zawinięte, możesz zacząć je smażyć.
Krok 11:
W przypadku ciasta jajecznego rozbij jajko do miski i lekko ubij widelcem. Dodaj szczyptę soli.
Krok 12:
Rozgrzej patelnię na kuchence. Wlej na nią olej roślinny. Zanurz każdy placek ze wszystkich stron w jajku, a następnie włóż na patelnię do oleju.
Krok 13:
Smaż placki na małym ogniu, aż będą złotobrązowe, około 2 minut.
Krok 14:
Odwróć paszteciki na drugą stronę i usmaż je również.
Krok 15:
Połóż gotowe placki na ręczniku papierowym - wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawaj placek na stole natychmiast, na gorąco - wtedy będą chrupiące.
już gotowałem podobne ciasta z różnymi nadzieniami. Dopiero wtedy smażono je po prostu na oleju, bez ciasta. Z jajkiem paszteciki są smaczniejsze, choć grubsze. Okazuje się bardzo apetyczną skórką.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g