placki pita z serem na patelni

rumiane, chrupiące, bardzo smaczne! Ciasta pita z serem na patelni-kiedy nie chcesz bawić się ciastem,na ratunek przychodzą Takie Szybkie i nie kłopotliwe przepisy. Zawinięty w kilka warstw chleb pita po usmażeniu przypomina ciasto francuskie. Możesz użyć wszystkiego jako nadzienia.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 59 % 29 g
węglowodany 14 % 7 g
334 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasta pita? Przygotuj jedzenie. Z jednego arkusza cienkiego chleba pita wyjdą 4 małe placki. Weź ser, który dobrze się topi. Wybierz również warzywa według własnego gustu. Nie miałem świeżej, wziąłem mrożoną pietruszkę i fioletową bazylię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Warzywa, jeśli są świeże, umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Nadmiar wilgoci sprawi, że nadzienie będzie mokre. Następnie drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz ser i zioła. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź chleb pita. Pokrój go w długie paski. Przybliżony rozmiar dla małych ciast to 9-10 cm szerokości i 40-50 cm długości. Następnie nadzienie zostanie bezpiecznie owinięte i nie wycieknie podczas smażenia. Wygodne jest cięcie chleba pita nożyczkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj paszteciki. Aby to zrobić, weź pasek chleba pita i połóż na nim nadzienie. Ile umieścić - według własnego uznania. Ser można ułożyć na 2/3 długości, stopi się i będzie smaczniejszy. Umieść soczyste nadzienie tylko na początku, namoczy pita wzdłuż.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznij owijać chleb pita, wyginając trójkąt z każdym obrotem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Owiń tak aż do samego końca paska. Rezultatem jest taki trójkątny placek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zrób to samo z innymi paskami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Paszteciki są zawinięte, możesz zacząć je smażyć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W przypadku ciasta jajecznego rozbij jajko do miski i lekko ubij widelcem. Dodaj szczyptę soli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozgrzej patelnię na kuchence. Wlej na nią olej roślinny. Zanurz każdy placek ze wszystkich stron w jajku, a następnie włóż na patelnię do oleju.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smaż placki na małym ogniu, aż będą złotobrązowe, około 2 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwróć paszteciki na drugą stronę i usmaż je również.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż gotowe placki na ręczniku papierowym - wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawaj placek na stole natychmiast, na gorąco - wtedy będą chrupiące.

już gotowałem podobne ciasta z różnymi nadzieniami. Dopiero wtedy smażono je po prostu na oleju, bez ciasta. Z jajkiem paszteciki są smaczniejsze, choć grubsze. Okazuje się bardzo apetyczną skórką.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy