żołądki z kurczaka po koreańsku

przystawka z żołądków z kurczaka z przyprawami i warzywami-pyszna! Przepis jest ekonomiczny, danie jest bardzo smaczne. Żołądki z kurczaka należy najpierw ugotować, wystarczy na pół godziny, ale można dłużej. Przyprawy najlepiej przyjmować na marchewki po koreańsku. Nadaje się do codziennego menu.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 29 % 7 g
121 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty wymienione na liście, umyj żołądki z kurczaka, usuń resztki tłuszczu i filmu, a także umyj i oczyść warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij żołądki kurczaka wodą w rondlu i gotuj. Podczas gotowania usuń pianę, a następnie sól i gotuj przez pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania żołądków z kurczaka pokrój marchewki w kostkę za pomocą specjalnej Krajarki do warzyw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Również za pomocą Krajarki do warzyw posiekaj cebulę w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę pokroić w paski również w krajarce do warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj cebulę i marchewkę i włóż na patelnię z olejem roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do warzyw dodaj łyżeczkę koreańskich przypraw marchewkowych i smaż, mieszając, przez 2 minuty na dużym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 2 minutach dodaj słodką paprykę do patelni, wymieszaj, smaż przez kolejne kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń ugotowane żołądki z kurczaka z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij żołądki kurczaka z bulionu łyżką cedzakową do miski i pozwól im trochę ostygnąć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie pokrój ugotowane żołądki z kurczaka w paski.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż żołądki z kurczaka na patelni do warzyw.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj kolejną łyżeczkę przypraw, wymieszaj i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne dwie minuty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W międzyczasie do sosu sojowego dodajemy cukier, ocet, czosnek i sezam przepuszczony przez prasę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Polej żołądki kurczaka sosem z warzywami, wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie posiekaj drobno warzywa.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Natychmiast wlej zielenie na patelnię, wymieszaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przykryj patelnię pokrywką i po 2-3 minutach wyłącz ogień.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Żołądki z kurczaka w stylu koreańskim można podawać zarówno na ciepło,jak i schłodzone, z dodatkiem lub jako samodzielne danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal / 100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g

Podobne przepisy