skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty wymienione na liście, umyj żołądki z kurczaka, usuń resztki tłuszczu i filmu, a także umyj i oczyść warzywa.
Krok 2:
Napełnij żołądki kurczaka wodą w rondlu i gotuj. Podczas gotowania usuń pianę, a następnie sól i gotuj przez pół godziny.
Krok 3:
Podczas gotowania żołądków z kurczaka pokrój marchewki w kostkę za pomocą specjalnej Krajarki do warzyw.
Krok 4:
Również za pomocą Krajarki do warzyw posiekaj cebulę w kostkę.
Krok 5:
Paprykę pokroić w paski również w krajarce do warzyw.
Krok 6:
Wymieszaj cebulę i marchewkę i włóż na patelnię z olejem roślinnym.
Krok 7:
Do warzyw dodaj łyżeczkę koreańskich przypraw marchewkowych i smaż, mieszając, przez 2 minuty na dużym ogniu.
Krok 8:
Po 2 minutach dodaj słodką paprykę do patelni, wymieszaj, smaż przez kolejne kilka minut.
Krok 9:
Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Krok 10:
Usuń ugotowane żołądki z kurczaka z ognia.
Krok 11:
Wyjmij żołądki kurczaka z bulionu łyżką cedzakową do miski i pozwól im trochę ostygnąć.
Krok 12:
Następnie pokrój ugotowane żołądki z kurczaka w paski.
Krok 13:
Rozłóż żołądki z kurczaka na patelni do warzyw.
Krok 14:
Dodaj kolejną łyżeczkę przypraw, wymieszaj i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne dwie minuty.
Krok 15:
W międzyczasie do sosu sojowego dodajemy cukier, ocet, czosnek i sezam przepuszczony przez prasę.
Krok 16:
Polej żołądki kurczaka sosem z warzywami, wymieszaj.
Krok 17:
Następnie posiekaj drobno warzywa.
Krok 18:
Natychmiast wlej zielenie na patelnię, wymieszaj.
Krok 19:
Przykryj patelnię pokrywką i po 2-3 minutach wyłącz ogień.
Krok 20:
Żołądki z kurczaka w stylu koreańskim można podawać zarówno na ciepło,jak i schłodzone, z dodatkiem lub jako samodzielne danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal / 100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g