placki ziemniaczane z mięsem

najsmaczniejsze, rumiane, apetyczne, satysfakcjonujące! Placki ziemniaczane z mięsem to jedna z opcji przygotowania słynnego dania kuchni białoruskiej. W tym przepisie są one nadziewane mięsem mielonym, okazuje się, że jest to mini placek, smażony na zewnątrz i soczysty w środku.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 34 % 11 g
205 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki ziemniaczane z mięsem? Najpierw przygotuj nadzienie mięsne. Jak zrobić nadzienie? Obierz cebulę, podziel ją na pół i posiekaj jedną połowę w dowolny sposób (nóż, Tarka, Blender). Dodaj cebulę, sól i czarny pieprz do mielonego mięsa, dobrze zagniataj. Przykryj deskę lub talerz folią spożywczą. Uformuj 10 małych ciastek z mięsa mielonego i połóż je na folii spożywczej. Włóż przygotowane w ten sposób kotlety do lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto ziemniaczane. Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Na drobnej tarce zetrzyj ziemniaki i połowę pozostałej cebuli. Przenieś startą masę do jednego głębokiego pojemnika, dodaj do niego jajko, mąkę pszenną i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Powinno być dość gęste ciasto, które nie rozprzestrzenia się, ale zachowuje swój kształt.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podpal. Gdy patelnia jest rozgrzana, łyżką stołową ułóż masę ziemniaczaną w postaci naleśników.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie natychmiast połóż kotlety mięsne na ziemniakach. Zamknij je masą ziemniaczaną, dzięki czemu mielona wieprzowina będzie całkowicie wewnątrz placków ziemniaczanych. Smażyć placki ziemniaczane z mięsem na średnim ogniu, aby podczas smażenia nadzienie mięsne miało pełny czas na ugotowanie i nie było rozmoczone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż placki ziemniaczane, aż pojawią się złote skórki, a następnie ostrożnie odwróć je i usmaż z drugiej strony, również na złoty kolor. Podczas gotowania placki ziemniaczane można kilkakrotnie obracać i smażyć do pożądanego koloru. Wyjmij gotowe placki ziemniaczane z patelni na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. W ten sposób przygotuj placki ziemniaczane z całego ciasta. Podawaj placki ziemniaczane na gorąco ze śmietaną. Smacznego!

placki ziemniaczane to bardzo popularne danie kuchni Białoruskiej, które zdobyło miłość milionów ludzi, nie tylko dlatego, że są łatwe w przygotowaniu i wymagają minimum składników, ale także dlatego, że są niesamowicie smaczne. Dziś istnieje ich ogromna różnorodność z różnymi nadzieniami i różnymi interpretacjami gotowania. Tym razem przygotowałem placki ziemniaczane z mięsem, okazały się smaczne i soczyste, ale rozumiem, że preferuję klasyczną wersję tego niesamowitego dania.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy