skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki ziemniaczane z mięsem? Najpierw przygotuj nadzienie mięsne. Jak zrobić nadzienie? Obierz cebulę, podziel ją na pół i posiekaj jedną połowę w dowolny sposób (nóż, Tarka, Blender). Dodaj cebulę, sól i czarny pieprz do mielonego mięsa, dobrze zagniataj. Przykryj deskę lub talerz folią spożywczą. Uformuj 10 małych ciastek z mięsa mielonego i połóż je na folii spożywczej. Włóż przygotowane w ten sposób kotlety do lodówki.
Krok 2:
Przygotuj ciasto ziemniaczane. Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Na drobnej tarce zetrzyj ziemniaki i połowę pozostałej cebuli. Przenieś startą masę do jednego głębokiego pojemnika, dodaj do niego jajko, mąkę pszenną i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Powinno być dość gęste ciasto, które nie rozprzestrzenia się, ale zachowuje swój kształt.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię i podpal. Gdy patelnia jest rozgrzana, łyżką stołową ułóż masę ziemniaczaną w postaci naleśników.
Krok 4:
Następnie natychmiast połóż kotlety mięsne na ziemniakach. Zamknij je masą ziemniaczaną, dzięki czemu mielona wieprzowina będzie całkowicie wewnątrz placków ziemniaczanych. Smażyć placki ziemniaczane z mięsem na średnim ogniu, aby podczas smażenia nadzienie mięsne miało pełny czas na ugotowanie i nie było rozmoczone.
Krok 5:
Smaż placki ziemniaczane, aż pojawią się złote skórki, a następnie ostrożnie odwróć je i usmaż z drugiej strony, również na złoty kolor. Podczas gotowania placki ziemniaczane można kilkakrotnie obracać i smażyć do pożądanego koloru. Wyjmij gotowe placki ziemniaczane z patelni na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. W ten sposób przygotuj placki ziemniaczane z całego ciasta. Podawaj placki ziemniaczane na gorąco ze śmietaną. Smacznego!
placki ziemniaczane to bardzo popularne danie kuchni Białoruskiej, które zdobyło miłość milionów ludzi, nie tylko dlatego, że są łatwe w przygotowaniu i wymagają minimum składników, ale także dlatego, że są niesamowicie smaczne. Dziś istnieje ich ogromna różnorodność z różnymi nadzieniami i różnymi interpretacjami gotowania. Tym razem przygotowałem placki ziemniaczane z mięsem, okazały się smaczne i soczyste, ale rozumiem, że preferuję klasyczną wersję tego niesamowitego dania.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g