pilaw z filetem z kurczaka na patelni

obfite, aromatyczne, ze zwykłych potraw, na obiad! Pilaw z filetem z kurczaka na patelni to przepis na proste, ale smaczne danie, które składa się z dostępnych składników. Taki pilaw jest wytwarzany znacznie szybciej niż w przypadku jakiegokolwiek innego mięsa. W takim przypadku kurczak jest delikatny, a ryż pozostaje kruchy.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 59 % 16 g
127 kcal
IG: 19 / 81 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw z filetem z kurczaka na patelni? Przygotuj jedzenie. Umyj warzywa i zioła, rozmroź filet z kurczaka (jeśli był zamrożony), spłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Ryż jest lepszy niż okrągły, nie gotowany na parze. Weź zioła i przyprawy do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować pilaw, weź szeroką patelnię z grubym dnem i wlej do niej olej roślinny. Weź rafinowany, bezwonny olej. Cebulę obrać, pokroić i włożyć na patelnię z olejem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filet z kurczaka na równe średnie kawałki i umieść na patelni z cebulą. Filet można wziąć absolutnie dowolny-mam pierś, aw tym Pilawie nie jest sucha.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki i pokrój w cienkie paski. Umieść go na patelni z cebulą i filetem. Jeśli nie lubisz marchewki w paski, możesz zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść patelnię na średnim ogniu, przykryj pokrywką. Dusić mięso z warzywami przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby ryż pilawowy nie sklejał się i nie zamieniał w owsiankę, dobrze go spłucz. Zrób to, polewając ryż ciepłą wodą i delikatnie pocierając go dłońmi. Następnie spuść wodę i ponownie napełnij ją czystą. Zrób to do czystej wody. Dzięki tej metodzie skrobia jest zmywana, co sprawia, że ryż jest lepki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść ryż na patelni ze smażonymi warzywami, polędwicą i spłaszcz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gorącą wodę na patelnię, sól, pieprz i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj suchą Adjikę na patelnię. Możesz zastąpić go berberysem, zirą lub mieszanką przypraw do pilawu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj warzywa i dodaj do patelni z pilawem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj czosnek i bez obierania włóż do ryżu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Doprowadź wszystko do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj pilaw przez 25 minut, aż ryż się ugotuje. Podczas gotowania nie mieszaj pilawu, aby nie zamienił się w owsiankę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zdejmij pilaw z ognia i pozostaw na kolejne 10 minut pod przykryciem. W tym czasie ryż wchłonie całą ciecz i osiągnie pożądany stan. Zdejmij pokrywkę i zamieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś pilaw na duży talerz, połóż ząbki czosnku na wierzchu i podawaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy