skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Jak zrobić ażurowe naleśniki z mlekiem i kefirem? Przygotuj jedzenie. Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij wszystko, czego potrzebujesz z lodówki w ciągu godziny, a mleko jeszcze lepiej podgrzać - aby palec był ciepły.
Krok 3:
Wymieszaj wszystkie suche składniki: przesiej mąkę z niepełną łyżeczką. proszek do pieczenia, dodaj drobną sól, cukier, dobrze wymieszaj./ Naleśniki z taką ilością cukru okażą się umiarkowanie słodkie, o intensywnym złotym kolorze. Z mniejszą ilością będą bledsze, z większą - szybko się rumienią, a nawet mogą się palić/.Jeśli włożysz sodę, musisz ją również wymieszać z mąką i nie gasić-to sprawi, że kefir będzie bezpośrednio w cieście.
Krok 4:
Osobno wymieszaj płynne składniki: najpierw dobrze ubij jajka trzepaczką, aż się spienią, możesz mikserem na niskich obrotach. Następnie dodaj lekko ciepłe mleko, wymieszaj i wlej kefir. Mieszaj, aż będzie gładka. Kefir nie jest specjalnie podgrzewany, wystarczy go wcześniej zdobyć, aby nie był zimny.
Krok 5:
Teraz wlej płynne składniki do powstałej mieszanki mąki. Aby to zrobić, ciągle mieszając trzepaczką, wlej połowę płynu strumieniem. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka, uzyskasz konsystencję rzadkiej śmietany.
Krok 6:
Następnie, również mieszając, wlej pozostałą mieszaninę, dobrze wymieszaj. Ta metoda pomoże uniknąć tworzenia się grudek, ciasto będzie gładkie, jednorodne, o odpowiedniej konsystencji.
Krok 7:
Na koniec wlej rafinowany olej roślinny. Konieczne jest dodanie go, nie będzie smarować patelni za każdym razem i poprawi smak naleśników.
Krok 8:
Gotowe ciasto powinno być dobrze lejące, konsystencja niskotłuszczowej śmietany. Mąka glutenowa jest inna, jeśli okaże się gęsta, dodaj trochę ciepłego mleka. Jeśli jest płynny, wlej trochę ciasta, wymieszaj 1-2 łyżki mąki, a następnie wlej do głównego ciasta, ponownie dobrze wymieszaj. Ciasto, które zaczyna się od proszku do pieczenia lub sody, & quot; odpoczywać" nie jest konieczne - można i należy go natychmiast usmażyć.
Krok 9:
Podgrzej patelnię, cienko posmaruj pędzlem olejem, w tym dolną krawędzią boków. Posmaruj tylko przed pierwszym naleśnikiem, wszystkie kolejne zostaną usunięte bez problemów, nawet z aluminiowej patelni. Poczekaj, aż olej wytworzy lekkie zamglenie, podnieś patelnię i przełącz ciepło na średnie.
Krok 10:
Wlej ciasto, aby spróbować w jednym okręgu, zgadując, aby zebrać wymaganą minimalną ilość ciasta w kadzi./ Na zdjęciu starałem się pokazać, jak to będzie, jeśli rozlejesz ciasto o różnych grubościach. Tam, gdzie rozlewa się cienko, pojawiają się dziury - naleśniki będą cienkie i ażurowe, gdzie są grubsze, dobrze smażone, ale jest mniej dziur, to naprawdę nie wpłynie na smak/. Krawędzie lekko wyschły, ciasto stało się matowe - narysuj cienką krawędź łopatki lub szpikulca w kółko.
Krok 11:
Następnie wsuń łopatkę pod naleśnik i łatwo się przewróci. Druga strona jest smażona znacznie szybciej, 3-4 sekundy. Nie ma czasu na odejście. Więc upiecz wszystkie naleśniki, wymieszaj ciasto przed każdym nabieraniem. W razie potrzeby lekko nasmaruj patelnię, aby naleśniki miały inny ażurowy wzór. Jeśli nie zostanie rozmazany, będzie miał jednolity, gładki rumieniec, ale będzie łatwy do usunięcia.
Krok 12:
Z tej liczby produktów otrzymasz 25-26 naleśników d 16 cm i 20-21 sztuk D 18 cm początkującym łatwiej będzie wlać za pomocą małej średnicy, doświadczonym gospodyniom domowym łatwo i większy rozmiar. Ciasto dobrze się leje, naleśniki można łatwo odwrócić, nie pękają, krawędź nie wysycha.
możesz mieszać składniki na inne sposoby, pokazałem być może najskuteczniejszą i najszybszą metodę, z niezmiennie wysokiej jakości wynikiem.
wciąż istnieje wiele niuansów i tajemnic, aby cienkie naleśniki odniosły sukces i były pyszne, podzielę się niektórymi.
* patelnia powinna być naleśnikiem, z grubym dnem i niskim brzegiem. Powłoka może być nowoczesna nieprzywierająca, ale grube Patelnie aluminiowe i żeliwne są również dobre i najlepiej używać ich tylko do naleśników.
* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
* mąkę należy przesiać.
* na 2 szklanki płynu - 1 szklanka mąki.
* na 1 szklankę płynu-1 jajko / jeśli naleśniki z nadzieniem, na 2 szklanki płynu 3
jajka, ciasto będzie gęstsze, a naleśniki nie pękną/.
* na 1 szklankę mąki - 1 łyżeczka. proszek do pieczenia lub 1/4 łyżeczki.soda.
* cukier do ciasta należy dodać od 1 łyżeczki. i więcej na 2 szklanki płynu.
/ przy braku cukru ciasto będzie białe, przy nadmiarze-szybko się rumieni i
przypal się, a naleśniki będą twarde/.
* sól jest zawsze przyjazna dla cukru, dodaj przynajmniej szczyptę, aby zachować równowagę
i wzmocnienia smaku.
* aby naleśniki były delikatne, 1/4 płynu musi stanowić kefir,
płynna śmietana lub jogurt.
* dziury wyjdą tylko na dobrze rozgrzanej patelni przy cienkim rozlaniu / ale
nie wyjdą na powierzchni teflonowej/.
* ażurowy wzór będzie tylko na cienko nasmarowanej patelni.
* jeśli naleśnik jest "suchy", ale nie można go usunąć, w cieście jest mało mąki lub patelni
był źle umyty.
w przepisie użyto miarki 250ml.i wagi elektroniczne. Składniki są zapisywane w gramach dla wygody podczas korzystania z funkcji zmiany porcji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g