naleśniki z mlekiem i kefirem z otworami są cienkie

uzyskuje się nawet u niedoświadczonych gospodyń domowych, a smak jest niesamowity! Cienkie naleśniki z mlekiem i kefirem są miękkie, delikatne, o lekkim kremowym smaku. Piękny ażurowy wzór i wiele małych dziur-jeśli lubisz takie naleśniki, to właśnie one!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 63 % 20 g
164 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ażurowe naleśniki z mlekiem i kefirem? Przygotuj jedzenie. Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij wszystko, czego potrzebujesz z lodówki w ciągu godziny, a mleko jeszcze lepiej podgrzać - aby palec był ciepły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystkie suche składniki: przesiej mąkę z niepełną łyżeczką. proszek do pieczenia, dodaj drobną sól, cukier, dobrze wymieszaj./ Naleśniki z taką ilością cukru okażą się umiarkowanie słodkie, o intensywnym złotym kolorze. Z mniejszą ilością będą bledsze, z większą - szybko się rumienią, a nawet mogą się palić/.Jeśli włożysz sodę, musisz ją również wymieszać z mąką i nie gasić-to sprawi, że kefir będzie bezpośrednio w cieście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno wymieszaj płynne składniki: najpierw dobrze ubij jajka trzepaczką, aż się spienią, możesz mikserem na niskich obrotach. Następnie dodaj lekko ciepłe mleko, wymieszaj i wlej kefir. Mieszaj, aż będzie gładka. Kefir nie jest specjalnie podgrzewany, wystarczy go wcześniej zdobyć, aby nie był zimny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz wlej płynne składniki do powstałej mieszanki mąki. Aby to zrobić, ciągle mieszając trzepaczką, wlej połowę płynu strumieniem. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka, uzyskasz konsystencję rzadkiej śmietany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie, również mieszając, wlej pozostałą mieszaninę, dobrze wymieszaj. Ta metoda pomoże uniknąć tworzenia się grudek, ciasto będzie gładkie, jednorodne, o odpowiedniej konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec wlej rafinowany olej roślinny. Konieczne jest dodanie go, nie będzie smarować patelni za każdym razem i poprawi smak naleśników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto powinno być dobrze lejące, konsystencja niskotłuszczowej śmietany. Mąka glutenowa jest inna, jeśli okaże się gęsta, dodaj trochę ciepłego mleka. Jeśli jest płynny, wlej trochę ciasta, wymieszaj 1-2 łyżki mąki, a następnie wlej do głównego ciasta, ponownie dobrze wymieszaj. Ciasto, które zaczyna się od proszku do pieczenia lub sody, & quot; odpoczywać" nie jest konieczne - można i należy go natychmiast usmażyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podgrzej patelnię, cienko posmaruj pędzlem olejem, w tym dolną krawędzią boków. Posmaruj tylko przed pierwszym naleśnikiem, wszystkie kolejne zostaną usunięte bez problemów, nawet z aluminiowej patelni. Poczekaj, aż olej wytworzy lekkie zamglenie, podnieś patelnię i przełącz ciepło na średnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej ciasto, aby spróbować w jednym okręgu, zgadując, aby zebrać wymaganą minimalną ilość ciasta w kadzi./ Na zdjęciu starałem się pokazać, jak to będzie, jeśli rozlejesz ciasto o różnych grubościach. Tam, gdzie rozlewa się cienko, pojawiają się dziury - naleśniki będą cienkie i ażurowe, gdzie są grubsze, dobrze smażone, ale jest mniej dziur, to naprawdę nie wpłynie na smak/. Krawędzie lekko wyschły, ciasto stało się matowe - narysuj cienką krawędź łopatki lub szpikulca w kółko.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie wsuń łopatkę pod naleśnik i łatwo się przewróci. Druga strona jest smażona znacznie szybciej, 3-4 sekundy. Nie ma czasu na odejście. Więc upiecz wszystkie naleśniki, wymieszaj ciasto przed każdym nabieraniem. W razie potrzeby lekko nasmaruj patelnię, aby naleśniki miały inny ażurowy wzór. Jeśli nie zostanie rozmazany, będzie miał jednolity, gładki rumieniec, ale będzie łatwy do usunięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z tej liczby produktów otrzymasz 25-26 naleśników d 16 cm i 20-21 sztuk D 18 cm początkującym łatwiej będzie wlać za pomocą małej średnicy, doświadczonym gospodyniom domowym łatwo i większy rozmiar. Ciasto dobrze się leje, naleśniki można łatwo odwrócić, nie pękają, krawędź nie wysycha.

możesz mieszać składniki na inne sposoby, pokazałem być może najskuteczniejszą i najszybszą metodę, z niezmiennie wysokiej jakości wynikiem.

wciąż istnieje wiele niuansów i tajemnic, aby cienkie naleśniki odniosły sukces i były pyszne, podzielę się niektórymi.

* patelnia powinna być naleśnikiem, z grubym dnem i niskim brzegiem. Powłoka może być nowoczesna nieprzywierająca, ale grube Patelnie aluminiowe i żeliwne są również dobre i najlepiej używać ich tylko do naleśników.

* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

* mąkę należy przesiać.
* na 2 szklanki płynu - 1 szklanka mąki.
* na 1 szklankę płynu-1 jajko / jeśli naleśniki z nadzieniem, na 2 szklanki płynu 3
jajka, ciasto będzie gęstsze, a naleśniki nie pękną/.
* na 1 szklankę mąki - 1 łyżeczka. proszek do pieczenia lub 1/4 łyżeczki.soda.
* cukier do ciasta należy dodać od 1 łyżeczki. i więcej na 2 szklanki płynu.
/ przy braku cukru ciasto będzie białe, przy nadmiarze-szybko się rumieni i
przypal się, a naleśniki będą twarde/.
* sól jest zawsze przyjazna dla cukru, dodaj przynajmniej szczyptę, aby zachować równowagę
i wzmocnienia smaku.
* aby naleśniki były delikatne, 1/4 płynu musi stanowić kefir,
płynna śmietana lub jogurt.
* dziury wyjdą tylko na dobrze rozgrzanej patelni przy cienkim rozlaniu / ale
nie wyjdą na powierzchni teflonowej/.
* ażurowy wzór będzie tylko na cienko nasmarowanej patelni.
* jeśli naleśnik jest "suchy", ale nie można go usunąć, w cieście jest mało mąki lub patelni
był źle umyty.

w przepisie użyto miarki 250ml.i wagi elektroniczne. Składniki są zapisywane w gramach dla wygody podczas korzystania z funkcji zmiany porcji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy