skład / składniki
metoda gotowania
bierzemy mięso wieprzowe do pieczenia, ale niezbyt tłuste. Do tego najlepiej nadaje się tył.
do szpikowania kroimy ząbki czosnku wzdłuż, aby wygodniej było wcisnąć je w szczeliny.
opłucz mięso zimną wodą, osusz serwetką. Za pomocą ostrza noża wykonujemy głębokie szczeliny i natychmiast wkładamy kawałek czosnku do każdej szczeliny, aby był dobrze zamocowany i nie wypadł. Czosnek powinien utonąć i nie być widoczny.
następnie obficie pocieramy kawałek mięsa spigowanego czosnkiem przyprawami i solą, a następnie smarujemy majonezem.
przygotowane mięso wkładamy do głębokiego naczynia do pieczenia, wlewamy trochę wody na dno, około jednej trzeciej szklanki, i przykrywamy formę pokrywką lub folią, nie pozostawiając szczeliny.
włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 90 minut.
po 90 minutach zdejmij folię lub pokrywkę i kontynuuj pieczenie mięsa w otwartej formie przez kolejne 30 minut.
wyjmujemy gotowe spiegowane mięso z piekarnika i pozwalamy mu nieco ostygnąć w formie, a następnie przenosimy je na talerz. Mięso można pokroić na gorąco, jest bardzo aromatyczne i smaczne.
Spiegowane mięso jest jeszcze lepiej krojone po schłodzeniu w lodówce. Plastry takiego mięsa można pięknie ułożyć na talerzu podczas serwowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g