mięso spiegowane

aromatyczne mięso z czosnkiem i przyprawami pieczone w piekarniku! Takie mięso często gotuję na świątecznym stole. Przepis jest łatwy, przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut, ale musisz piec co najmniej 2 godziny. To samo mięso można ugotować na kuchence w kaczątku, szczelnie przykrytym pokrywką. W takim przypadku wlej trochę więcej wody, ogień powinien być minimalny i nie podnosić pokrywki przez 2 godziny gotowania.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 59 % 23 g
węglowodany 3 % 1 g
269 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

bierzemy mięso wieprzowe do pieczenia, ale niezbyt tłuste. Do tego najlepiej nadaje się tył.
do szpikowania kroimy ząbki czosnku wzdłuż, aby wygodniej było wcisnąć je w szczeliny.
opłucz mięso zimną wodą, osusz serwetką. Za pomocą ostrza noża wykonujemy głębokie szczeliny i natychmiast wkładamy kawałek czosnku do każdej szczeliny, aby był dobrze zamocowany i nie wypadł. Czosnek powinien utonąć i nie być widoczny.
następnie obficie pocieramy kawałek mięsa spigowanego czosnkiem przyprawami i solą, a następnie smarujemy majonezem.
przygotowane mięso wkładamy do głębokiego naczynia do pieczenia, wlewamy trochę wody na dno, około jednej trzeciej szklanki, i przykrywamy formę pokrywką lub folią, nie pozostawiając szczeliny.
włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 90 minut.
po 90 minutach zdejmij folię lub pokrywkę i kontynuuj pieczenie mięsa w otwartej formie przez kolejne 30 minut.
wyjmujemy gotowe spiegowane mięso z piekarnika i pozwalamy mu nieco ostygnąć w formie, a następnie przenosimy je na talerz. Mięso można pokroić na gorąco, jest bardzo aromatyczne i smaczne.
Spiegowane mięso jest jeszcze lepiej krojone po schłodzeniu w lodówce. Plastry takiego mięsa można pięknie ułożyć na talerzu podczas serwowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy