skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź duże jajka, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach co. Takie jajka mają wysoki smak, a ich żółtko z reguły ma jasny pomarańczowy kolor. Mleko zwykłe, o zawartości tłuszczu 2,5-3,2%. Masło jest naturalne, tylko śmietana powinna być wskazana w kompozycji. Zawartość tłuszczu w oleju wynosi co najmniej 82%.
Krok 2:
Dobrze umyj jajka, najlepiej nawet przy użyciu specjalnej szczotki, ale uważaj, aby nie uszkodzić skorupy. Wbij jajka do wystarczająco głębokiego naczynia.Do jajek dodamy również inne składniki, a także intensywnie mieszamy, więc naczynia powinny mieć wysokie boki.
Krok 3:
Sól jajka. W tym momencie możesz dodać do mieszanki omletów swoje ulubione zioła lub przyprawy. Z suchych przypraw może to być mielony pieprz, zioła prowansalskie lub suszony czosnek. Odpowiednie będą również posiekane świeże zioła: koperek, kolendra, bazylia i zielona cebula.
Krok 4:
Ubij wszystko widelcem.
Krok 5:
Delikatnie wlej mleko. Początkowo sądzono, że na 1 jajko pobierana jest ilość mleka, która jest umieszczana w połowie skorupy tego jajka. Trzymaj się w przybliżeniu takich proporcji.
Krok 6:
Przygotuj patelnię, na której ugotujesz omlet. Świetnie, jeśli jest nieprzywierający lub jak mój żeliwny. Umieść masło na patelni i rozpuść je na małym ogniu.
Krok 7:
Wlej roztopione masło do mieszanki jajecznej, ciągle mieszając widelcem, aby jajka się zsiadły.
Krok 8:
Wlej mieszaninę jajek na tę samą patelnię. Umieść na małym ogniu i gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji omletu. W tym momencie można dodać posiekaną zieloną cebulę do omletu (lub wymieszać bezpośrednio z mieszanką jajeczną). Wolę, gdy cebula nie jest zbyt ugotowana, więc odkładam ją później.
Krok 9:
Jeśli zauważysz, że omlet nie piecze się dobrze na środku, przykryj patelnię pokrywką i doprowadź do całkowitego ugotowania.
Krok 10:
Udekorowałem omlet zieloną cebulą. Oznacza to, że po prostu posypałem go na wierzchu. Możesz wziąć inne świeże warzywa lub małe kawałki pomidora, oliwek i tak dalej.
Krok 11:
Podawaj omlet natychmiast na gorąco. To świetne danie na rodzinne Śniadanie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g