omlet z zieloną cebulą na patelni

puszysty omlet z cebulą na patelni jest szybki i łatwy! Jak zrobić bujny piękny omlet z cebulą na patelni szybko i prosto powie Ci ten przepis. Minimalne składniki i niedrogie przygotowanie to świetne rozwiązanie na rodzinne Śniadanie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 58 % 14 g
węglowodany 8 % 2 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź duże jajka, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach co. Takie jajka mają wysoki smak, a ich żółtko z reguły ma jasny pomarańczowy kolor. Mleko zwykłe, o zawartości tłuszczu 2,5-3,2%. Masło jest naturalne, tylko śmietana powinna być wskazana w kompozycji. Zawartość tłuszczu w oleju wynosi co najmniej 82%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jajka, najlepiej nawet przy użyciu specjalnej szczotki, ale uważaj, aby nie uszkodzić skorupy. Wbij jajka do wystarczająco głębokiego naczynia.Do jajek dodamy również inne składniki, a także intensywnie mieszamy, więc naczynia powinny mieć wysokie boki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól jajka. W tym momencie możesz dodać do mieszanki omletów swoje ulubione zioła lub przyprawy. Z suchych przypraw może to być mielony pieprz, zioła prowansalskie lub suszony czosnek. Odpowiednie będą również posiekane świeże zioła: koperek, kolendra, bazylia i zielona cebula.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystko widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wlej mleko. Początkowo sądzono, że na 1 jajko pobierana jest ilość mleka, która jest umieszczana w połowie skorupy tego jajka. Trzymaj się w przybliżeniu takich proporcji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj patelnię, na której ugotujesz omlet. Świetnie, jeśli jest nieprzywierający lub jak mój żeliwny. Umieść masło na patelni i rozpuść je na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej roztopione masło do mieszanki jajecznej, ciągle mieszając widelcem, aby jajka się zsiadły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mieszaninę jajek na tę samą patelnię. Umieść na małym ogniu i gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji omletu. W tym momencie można dodać posiekaną zieloną cebulę do omletu (lub wymieszać bezpośrednio z mieszanką jajeczną). Wolę, gdy cebula nie jest zbyt ugotowana, więc odkładam ją później.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli zauważysz, że omlet nie piecze się dobrze na środku, przykryj patelnię pokrywką i doprowadź do całkowitego ugotowania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekorowałem omlet zieloną cebulą. Oznacza to, że po prostu posypałem go na wierzchu. Możesz wziąć inne świeże warzywa lub małe kawałki pomidora, oliwek i tak dalej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj omlet natychmiast na gorąco. To świetne danie na rodzinne Śniadanie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy