naleśniki na serwatce cienkie

delikatne cienkie naleśniki z ciasta na serwatce. W przeciwieństwie do tradycyjnych cienkich naleśników, mniej jajek trafia do ciasta serwatkowego i dodaje się sodę. Dlatego naleśniki są bardziej delikatne i plastyczne.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 70 % 26 g
175 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wymaganą liczbę produktów wymienionych na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbijamy jajka do pojemnika, wlewamy sól i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij masę jajeczną widelcem lub trzepaczką, aż cukier się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj olej roślinny do masy jajecznej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nadal ubijamy masę przez kolejne pół minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej połowę objętości serwatki do masy jajecznej, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz dodaj mąkę i ubij, aż znikną grudki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej sodę do powstałego ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze zagniatamy ciasto, aby soda zaczęła reagować z serwatką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej pozostałą serwatkę do ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto naleśnikowe dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie i odstaw na 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po 10 minutach zaczynamy smażyć naleśniki. Nasmaruj patelnię olejem roślinnym i podgrzej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby uformować każdy naleśnik, zbieramy połowę chochli ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto wlej cienką warstwę na gorącą patelnię.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smaż naleśnik przez pół minuty na średnim ogniu z jednej strony.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie ostrożnie podnieś naleśnik za krawędź szpatułką i odwróć na drugą stronę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Z drugiej strony smaż naleśnik przez pół minuty.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Usuń gotowy naleśnik szpatułką z patelni.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przenieś naleśnik z patelni na płaskie naczynie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    W ten sam sposób smażymy wszystkie inne cienkie naleśniki i układamy je na talerzu.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Naleśniki na serwatce podajemy z dżemem lub kwaśną śmietaną.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Naleśniki na serwatce są również pyszne z każdym innym nadzieniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal / 100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy