skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wymaganą liczbę produktów wymienionych na liście.
Krok 2:
Wbijamy jajka do pojemnika, wlewamy sól i cukier.
Krok 3:
Ubij masę jajeczną widelcem lub trzepaczką, aż cukier się rozpuści.
Krok 4:
Następnie dodaj olej roślinny do masy jajecznej.
Krok 5:
Nadal ubijamy masę przez kolejne pół minuty.
Krok 6:
Następnie wlej połowę objętości serwatki do masy jajecznej, wymieszaj.
Krok 7:
Teraz dodaj mąkę i ubij, aż znikną grudki.
Krok 8:
Wlej sodę do powstałego ciasta.
Krok 9:
Dobrze zagniatamy ciasto, aby soda zaczęła reagować z serwatką.
Krok 10:
Wlej pozostałą serwatkę do ciasta.
Krok 11:
Ciasto naleśnikowe dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie i odstaw na 10 minut.
Krok 12:
Po 10 minutach zaczynamy smażyć naleśniki. Nasmaruj patelnię olejem roślinnym i podgrzej.
Krok 13:
Aby uformować każdy naleśnik, zbieramy połowę chochli ciasta.
Krok 14:
Ciasto wlej cienką warstwę na gorącą patelnię.
Krok 15:
Smaż naleśnik przez pół minuty na średnim ogniu z jednej strony.
Krok 16:
Następnie ostrożnie podnieś naleśnik za krawędź szpatułką i odwróć na drugą stronę.
Krok 17:
Z drugiej strony smaż naleśnik przez pół minuty.
Krok 18:
Usuń gotowy naleśnik szpatułką z patelni.
Krok 19:
Przenieś naleśnik z patelni na płaskie naczynie.
Krok 20:
W ten sam sposób smażymy wszystkie inne cienkie naleśniki i układamy je na talerzu.
Krok 21:
Naleśniki na serwatce podajemy z dżemem lub kwaśną śmietaną.
Krok 22:
Naleśniki na serwatce są również pyszne z każdym innym nadzieniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal / 100g
- Serum - 31 kcal/100g