szaszłyki z udka z kurczaka

Najlepsza Alternatywa dla szaszłyków wieprzowych i wołowych! Myślisz, że smażyć na łonie natury w gronie bliskich i przyjaciół? Spróbuj niesamowicie smacznego i soczystego szaszłyka z udka z kurczaka. Dużym plusem takiego grilla jest to, że musisz marynować mięso przez bardzo krótki czas, a wynik z pewnością wywoła zachwyt!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 19 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 3 % 1 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie szaszłyków z udka z kurczaka jest niezwykle proste i łatwe. Pierwszym krokiem jest przygotowanie i marynowanie mięsa z kurczaka. Nogi umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel udo na podudzia i uda. Oddziel miąższ od kości ostrym nożem. Z kości można ugotować bogaty, bogaty bulion na makaron lub zupę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso z kurczaka do dużego szklanego lub emaliowanego pojemnika. Posolić, posypać suchymi przyprawami (w przepisie zastosowano ziele angielskie i suchą bazylię. Możesz użyć oregano, a nawet przyprawy do grilla, jest również idealny do udek z kurczaka).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój dużego pomidora na cztery kliny. Zmiażdż każdy plasterek rękami nad mięsem i połóż pomidora na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i umyj cebulę z ziołami pod bieżącą wodą. Pokrój cebulę w pierścienie, a warzywa na duże fragmenty. Lekko naciśnij pierścienie i zielenie rękami, aby dać sok. Wyślij je do mięsa i pomidorów w pojemniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką lub płaskim talerzem o odpowiedniej średnicy i wyślij do lodówki do marynowania na kilka godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpuść grill, poczekaj, aż drewno opałowe się wypali i pozostaną solidne węgle. Marynowane udka można smażyć na szaszłykach lub na ruszcie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W przepisie mięso gotowano na ruszcie. Połóż więc ruszt na węglach, poczekaj, aż dobrze się rozgrzeje. Wyślij kawałki fileta z kurczaka na ruszt, po usunięciu z niego cebuli i ziół.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Okresowo obracaj udka na ruszcie za pomocą szczypiec.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz do miękkości, około 15-20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj, aż pojawi się pyszna chrupiąca skórka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj gotowy kebab z udka z kurczaka z ciepłem do stołu.

w naszych czasach Kebab stał się tak znanym daniem na pikniku lub w naturze, że prawie żadne spotkania z przyjaciółmi lub z rodziną nie mogą się bez niego obejść.

kebaby z udka są dość niedrogim daniem , ale jednocześnie są bardzo soczyste, smaczne i pachnące!

ze względu na to, że miąższ oddziela się od kości, filet jest marynowany i smażony na grillu bardzo szybko, co jest niewątpliwie dużym plusem.

zdecydowanie wypróbuj tę opcję kebabów!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy