skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety grochowe na patelni? Przygotuj niezbędne produkty. Lepiej jest wziąć groszek nie cały, ale posiekany. Szybciej się ugotuje.
Krok 2:
Dokładnie spłucz groszek, zalej zimną wodą przez noc. Spuść wodę. Włóż groszek do rondla, dodaj 3 szklanki wody. Doprowadzić groszek do wrzenia, gotować na średnim ogniu do miękkości. Dodaj sól pod koniec gotowania, gdy groszek będzie prawie miękki. Dodanie soli na początku gotowania utrudni gotowanie groszku i wydłuży czas gotowania.
Krok 3:
Gotowy groszek wyrzuć na sito, aby szklanki nadmiar wody.
Krok 4:
Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.
Krok 5:
Zetrzyj umyte i obrane marchewki na średniej lub grubej tarce.
Krok 6:
Na patelni podsmaż cebulę na oleju roślinnym, od czasu do czasu mieszając, około 5 minut.
Krok 7:
Włóż startą marchewkę na patelnię do cebuli, wymieszaj. Smaż warzywa na umiarkowanym ogniu, mieszając, aż będą miękkie.
Krok 8:
W wygodnym pojemniku połącz groszek i smażone warzywa.
Krok 9:
Uderz wszystko blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładkie.
Krok 10:
Dodaj jajko i mąkę. W razie potrzeby dodaj sól. Możesz dodać dowolne przyprawy do smaku i pożądania.
Krok 11:
Wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw ciasto na 15 minut, aby mąka się rozdzieliła. Masa grochu jest dość lepka i delikatna. Ale nie należy dodawać mąki, aby kotlety nie były twarde.
Krok 12:
Aby ciasto mniej przylegało do dłoni, uformuj placki mokrymi rękami. Mogą być wykonane w kształcie okrągłym lub owalnym. Panieruj paszteciki w mące z obu stron.
Krok 13:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż uformowane placki. Smażyć kotlety grochowe na umiarkowanym ogniu, aż będą rumiane. Zajmie to nie więcej niż 3-4 minuty.
Krok 14:
Odwróć kotlety na drugą stronę i smaż do miękkości.
Krok 15:
Podawaj kotlety grochowe na ciepło. Dobrze komponują się ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Gotowany groszek kruszony - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g