kotlety grochowe na patelni

proste, niedrogie, pożywne, pyszne, dla całej rodziny! Kotlety grochowe są smażone na patelni w ciągu kilku minut. Okazuje się, że są miękkie, z chrupiącą złotą skórką. Wysoka zawartość białka roślinnego sprawia, że są pożywne i zdrowe. A jedzenie i gotowanie są najprostsze!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 61 % 14 g
109 kcal
IG: 85 / 0 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety grochowe na patelni? Przygotuj niezbędne produkty. Lepiej jest wziąć groszek nie cały, ale posiekany. Szybciej się ugotuje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz groszek, zalej zimną wodą przez noc. Spuść wodę. Włóż groszek do rondla, dodaj 3 szklanki wody. Doprowadzić groszek do wrzenia, gotować na średnim ogniu do miękkości. Dodaj sól pod koniec gotowania, gdy groszek będzie prawie miękki. Dodanie soli na początku gotowania utrudni gotowanie groszku i wydłuży czas gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowy groszek wyrzuć na sito, aby szklanki nadmiar wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj umyte i obrane marchewki na średniej lub grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni podsmaż cebulę na oleju roślinnym, od czasu do czasu mieszając, około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż startą marchewkę na patelnię do cebuli, wymieszaj. Smaż warzywa na umiarkowanym ogniu, mieszając, aż będą miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W wygodnym pojemniku połącz groszek i smażone warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uderz wszystko blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj jajko i mąkę. W razie potrzeby dodaj sól. Możesz dodać dowolne przyprawy do smaku i pożądania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw ciasto na 15 minut, aby mąka się rozdzieliła. Masa grochu jest dość lepka i delikatna. Ale nie należy dodawać mąki, aby kotlety nie były twarde.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby ciasto mniej przylegało do dłoni, uformuj placki mokrymi rękami. Mogą być wykonane w kształcie okrągłym lub owalnym. Panieruj paszteciki w mące z obu stron.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż uformowane placki. Smażyć kotlety grochowe na umiarkowanym ogniu, aż będą rumiane. Zajmie to nie więcej niż 3-4 minuty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwróć kotlety na drugą stronę i smaż do miękkości.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj kotlety grochowe na ciepło. Dobrze komponują się ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Gotowany groszek kruszony - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy