gulasz wołowy z koncentratem pomidorowym

obfity, bogaty, gęsty, odpowiedni na święta i dni powszednie. Gulasz wołowy z koncentratem pomidorowym to jedno z najprostszych dań, jakie można przygotować z mięsa. Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z tym bez większego wysiłku. I pyszne-nie da się tego przekazać słowami!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 12 % 3 g
143 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wołowy z koncentratem pomidorowym? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Aby mięso było bardziej soczyste, lepiej użyć miąższu świeżej wołowiny lub cielęciny. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać własne przyprawy do smaku. Dodałam trochę chmielu-suneli. Weź dowolny olej roślinny. Mam Słonecznik.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę. Pamiętaj, aby osuszyć ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć - będzie duszony. Pokrój na średnie kawałki. Jeśli używasz mrożonego mięsa, musisz najpierw prawidłowo rozmrozić je na dolnej półce lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Określ rozmiar żarówki według własnych upodobań. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie jej w ogóle nie dodawać. Oprócz cebuli do gulaszu możesz dodać inne warzywa do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Mieszając, smaż mięso na dużym ogniu, aż będzie złotobrązowe. Na koniec posyp wołowinę przyprawami i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż posiekaną cebulę na patelnię do mięsa. Smaż wszystko razem, mieszając, przez około 5 minut na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mięso z cebulą posyp mąką i dokładnie wymieszaj.Mąka zagęści sos pomidorowy. Możesz zastąpić mąkę skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj koncentrat pomidorowy do mięsa, wlej gorącą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz więcej sosu, wlej więcej wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadź sos do wrzenia. Gulasz dusić pod przykryciem przez około 50 minut lub dłużej, aż mięso będzie miękkie. Jeśli większość sosu wyparuje podczas duszenia, wlej więcej gorącej wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    5 minut przed gotowością dodaj liść laurowy. Dzięki temu danie będzie bardziej aromatyczne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gotowy gulasz na talerzach i podawaj. Smacznego!

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy