skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz wołowy z koncentratem pomidorowym? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Aby mięso było bardziej soczyste, lepiej użyć miąższu świeżej wołowiny lub cielęciny. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać własne przyprawy do smaku. Dodałam trochę chmielu-suneli. Weź dowolny olej roślinny. Mam Słonecznik.
Krok 2:
Umyj wołowinę. Pamiętaj, aby osuszyć ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć - będzie duszony. Pokrój na średnie kawałki. Jeśli używasz mrożonego mięsa, musisz najpierw prawidłowo rozmrozić je na dolnej półce lodówki.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Określ rozmiar żarówki według własnych upodobań. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie jej w ogóle nie dodawać. Oprócz cebuli do gulaszu możesz dodać inne warzywa do smaku.
Krok 4:
Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Mieszając, smaż mięso na dużym ogniu, aż będzie złotobrązowe. Na koniec posyp wołowinę przyprawami i wymieszaj.
Krok 5:
Włóż posiekaną cebulę na patelnię do mięsa. Smaż wszystko razem, mieszając, przez około 5 minut na średnim ogniu.
Krok 6:
Mięso z cebulą posyp mąką i dokładnie wymieszaj.Mąka zagęści sos pomidorowy. Możesz zastąpić mąkę skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Krok 7:
Dodaj koncentrat pomidorowy do mięsa, wlej gorącą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz więcej sosu, wlej więcej wody.
Krok 8:
Doprowadź sos do wrzenia. Gulasz dusić pod przykryciem przez około 50 minut lub dłużej, aż mięso będzie miękkie. Jeśli większość sosu wyparuje podczas duszenia, wlej więcej gorącej wody.
Krok 9:
5 minut przed gotowością dodaj liść laurowy. Dzięki temu danie będzie bardziej aromatyczne.
Krok 10:
Ułóż gotowy gulasz na talerzach i podawaj. Smacznego!
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g