stek wołowy mielony

pachnący i rumiany stek w domu. Posiekany befsztyk to danie mięsne, które jest prototypem kotletów, ale w przeciwieństwie do nich do przygotowania befsztyka używa się minimum składników, a do mięsa mielonego nie dodaje się jajek, chleba, cebuli ani wody, jak w przypadku kotletów.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 18 g
tłuszcze 55 % 23 g
węglowodany 2 % 1 g
279 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj miąższ wołowy i wysusz serwetkami. Pokrój włókna w cienkie paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie pokrój słomki w kostkę - im mniejsze, tym lepiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W następnym kroku intensywnie i dokładnie posiekaj mięso ostrym nożem do mięsa mielonego. Jeśli pojawią się białe smugi, lepiej je usunąć, ponieważ będą zakłócać przyczepność podczas formowania steku. Staramy się rozbić wszystkie żyły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i przepuść go przez prasę, tworząc papkę. Rozłóż posiekany czosnek, czarny pieprz i sól do smaku na przygotowanym mielonym mięsie. Dodałem około 1 łyżeczki pieprzu i 0,5 łyżeczki soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz ugniataj mięso mielone rękami, aby uzyskać lepką masę. Następnie wkładamy go do torby, zawiązujemy i uderzamy o stół. Cały proces trwa kilka minut. Im dłużej pracujesz z mięsem mielonym, tym lepiej. Próbujemy mięsa mielonego na soli i przyprawach i zbieramy je w bryłę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smarujemy ręce olejem roślinnym i dzielimy mięso mielone na dwie części. Bierzemy jedną część i rzucamy ją z dłoni w dłoń, aby jeszcze bardziej połączyć mięso mielone. Tworzymy okrągły płaski placek mięsny. Robimy to również z drugą częścią mięsa mielonego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kalcynujemy olej roślinny na patelni i rozprowadzamy półfabrykaty, moja patelnia jest mała, smażona pojedynczo. Smażyć steki z jednej strony na średnim ogniu przez 3 minuty, aż powstanie złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obracamy puste miejsca i smażymy po drugiej stronie przez tyle samo czasu. W ten sposób doprowadzamy ich do połowy gotowości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na ostatnim etapie układamy steki w naczyniu do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. CZAS 10 minut. Doprowadź steki do gotowości.

na wyjściu okazuje się, że befsztyk nie jest gorszy od restauracji-soczysty w środku i apetyczny z wyglądu. Zawsze możesz zaskoczyć gości i rodzinę takim daniem! Można do niego podawać świeże lub pieczone warzywa w połączeniu ze świeżymi ziołami, nawet bez dekoracji. Ten przepis zdecydowanie stał się jednym z moich ulubionych, teraz będę wiedział, co gotować na rodzinne i uroczyste święta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy