skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj miąższ wołowy i wysusz serwetkami. Pokrój włókna w cienkie paski.
Krok 2:
Następnie pokrój słomki w kostkę - im mniejsze, tym lepiej.
Krok 3:
W następnym kroku intensywnie i dokładnie posiekaj mięso ostrym nożem do mięsa mielonego. Jeśli pojawią się białe smugi, lepiej je usunąć, ponieważ będą zakłócać przyczepność podczas formowania steku. Staramy się rozbić wszystkie żyły.
Krok 4:
Obierz czosnek i przepuść go przez prasę, tworząc papkę. Rozłóż posiekany czosnek, czarny pieprz i sól do smaku na przygotowanym mielonym mięsie. Dodałem około 1 łyżeczki pieprzu i 0,5 łyżeczki soli.
Krok 5:
Teraz ugniataj mięso mielone rękami, aby uzyskać lepką masę. Następnie wkładamy go do torby, zawiązujemy i uderzamy o stół. Cały proces trwa kilka minut. Im dłużej pracujesz z mięsem mielonym, tym lepiej. Próbujemy mięsa mielonego na soli i przyprawach i zbieramy je w bryłę.
Krok 6:
Smarujemy ręce olejem roślinnym i dzielimy mięso mielone na dwie części. Bierzemy jedną część i rzucamy ją z dłoni w dłoń, aby jeszcze bardziej połączyć mięso mielone. Tworzymy okrągły płaski placek mięsny. Robimy to również z drugą częścią mięsa mielonego.
Krok 7:
Kalcynujemy olej roślinny na patelni i rozprowadzamy półfabrykaty, moja patelnia jest mała, smażona pojedynczo. Smażyć steki z jednej strony na średnim ogniu przez 3 minuty, aż powstanie złoty kolor.
Krok 8:
Obracamy puste miejsca i smażymy po drugiej stronie przez tyle samo czasu. W ten sposób doprowadzamy ich do połowy gotowości.
Krok 9:
Na ostatnim etapie układamy steki w naczyniu do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. CZAS 10 minut. Doprowadź steki do gotowości.
na wyjściu okazuje się, że befsztyk nie jest gorszy od restauracji-soczysty w środku i apetyczny z wyglądu. Zawsze możesz zaskoczyć gości i rodzinę takim daniem! Można do niego podawać świeże lub pieczone warzywa w połączeniu ze świeżymi ziołami, nawet bez dekoracji. Ten przepis zdecydowanie stał się jednym z moich ulubionych, teraz będę wiedział, co gotować na rodzinne i uroczyste święta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g