mięso wieprzowe w kawałkach na patelni z cebulą

soczysty, pyszny, apetyczny, ze skórką! Kawałki wieprzowiny na patelni z cebulą to ratunek dla każdej gospodyni domowej. Aby z powodzeniem ugotować go za pierwszym razem, wystarczy postępować zgodnie z tym przepisem.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 10-16 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 13 % 4 g
199 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć mięso na patelni w kawałkach? Przygotuj zestaw produktów według listy. Lepiej jest wziąć wieprzowinę do smażenia nie chudą, ale z warstwami tłuszczu, wtedy mięso nie będzie suche i twarde.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zdejmij skórę z wieprzowiny, jeśli jest na kawałku mięsa. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w kostkę tej samej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju słonecznikowego. ułóż kawałki wieprzowiny i szybko usmaż. Jeśli wieprzowina jest zbyt tłusta, po prostu najpierw włóż grubsze kawałki i wytop tłuszcz, na którym usmażysz mięso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć kawałki mięsa, smaż na złoty kolor po drugiej stronie. Przez 5-6 minut, ciągle mieszając, smaż wieprzowinę ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj i kontynuuj smażenie przez minutę z cebulą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz, dodaj przyprawy do smażenia mięsa. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ciepło piekarnika do minimum i gotuj pod pokrywką przez 20-30 minut, w zależności od jakości mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    To wszystko! Wieprzowina smażona z cebulą na patelni jest gotowa. Możesz go jeszcze zrumienić, zdejmując pokrywkę. Mięso jest soczyste i aromatyczne.

co możesz zrobić szybciej na lunch, jak nie pieczona wieprzowina? Zwykle wszyscy ją kochają. Całe pytanie brzmi, jak nie rozgotować, nie wysuszyć mięsa. Dlatego postępuj zgodnie z przedstawionym przepisem, a odniesiesz sukces. Podawaj mięso smażone z cebulą dobrze z każdym dodatkiem, bardziej znane i smaczne z tłuczonymi ziemniakami-zapewnia równowagę serwowaniu dzięki miękkiej konsystencji i neutralnemu smakowi. Dodatkowo podawaj sałatkę, marynaty, pikle.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy