skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć mięso na patelni w kawałkach? Przygotuj zestaw produktów według listy. Lepiej jest wziąć wieprzowinę do smażenia nie chudą, ale z warstwami tłuszczu, wtedy mięso nie będzie suche i twarde.
Krok 2:
Zdejmij skórę z wieprzowiny, jeśli jest na kawałku mięsa. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.
Krok 3:
Pokrój cebulę w kostkę tej samej wielkości.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju słonecznikowego. ułóż kawałki wieprzowiny i szybko usmaż. Jeśli wieprzowina jest zbyt tłusta, po prostu najpierw włóż grubsze kawałki i wytop tłuszcz, na którym usmażysz mięso.
Krok 5:
Odwróć kawałki mięsa, smaż na złoty kolor po drugiej stronie. Przez 5-6 minut, ciągle mieszając, smaż wieprzowinę ze wszystkich stron.
Krok 6:
Dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj i kontynuuj smażenie przez minutę z cebulą.
Krok 7:
Sól, pieprz, dodaj przyprawy do smażenia mięsa. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ciepło piekarnika do minimum i gotuj pod pokrywką przez 20-30 minut, w zależności od jakości mięsa.
Krok 8:
To wszystko! Wieprzowina smażona z cebulą na patelni jest gotowa. Możesz go jeszcze zrumienić, zdejmując pokrywkę. Mięso jest soczyste i aromatyczne.
co możesz zrobić szybciej na lunch, jak nie pieczona wieprzowina? Zwykle wszyscy ją kochają. Całe pytanie brzmi, jak nie rozgotować, nie wysuszyć mięsa. Dlatego postępuj zgodnie z przedstawionym przepisem, a odniesiesz sukces. Podawaj mięso smażone z cebulą dobrze z każdym dodatkiem, bardziej znane i smaczne z tłuczonymi ziemniakami-zapewnia równowagę serwowaniu dzięki miękkiej konsystencji i neutralnemu smakowi. Dodatkowo podawaj sałatkę, marynaty, pikle.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g