tortille z kefirem na patelni z nadzieniem

pyszne i proste tortille z nadzieniem szczawiowym! Prawdopodobnie wielu, którzy byli dzieckiem w czasach radzieckich, pamięta smak ciast, które często smażyły ich babcie. Kiedy w sklepach nie było specjalnej różnorodności wypieków i innych słodyczy, matki i babcie piekły pyszne wypieki dla swoich dzieci z tego, co było pod ręką. Na przykład tortille na kefirze z różnymi nadzieniami. Latem nierzadko podawano do stołu wypieki z ziołami, które wyrosły na miejscu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 67 % 31 g
226 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na tortille ze szczawiem na liście. Wszystkie produkty przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową. Wbij jajko kurze do miski. Dodaj cukier i sól, ilość cukru do smaku można zmienić i zwiększyć. Wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I olej roślinny. Ponownie wymieszaj składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną, aby nasycić ją tlenem, co przyczynia się do przygotowania bardziej bujnego ciasta i pieczenia z niego. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej Części do miski z płynem. Musisz dodać mąkę w częściach, aby nie zagnieść ciasnego ciasta. Ciasto ugniatamy najpierw łyżką stołową, a następnie rozprowadzamy na stole posypanym mąką i zagniatamy miękkie ciasto. Zwijamy go w kulkę i pozwalamy odpocząć na stole przez około pół godziny, owijając folią spożywczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zrobimy nadzienie do tortilli. W razie potrzeby można wykonać dowolne nadzienie: z mięsem, serem, twarogiem i ziołami. Najbardziej soczysty, umiarkowanie słodki iz przyjemną kwaskowatością uzyskuje się ze szczawiu, który rośnie wiosną i latem na stronie. Szczaw dokładnie umyć, wysuszyć na ręcznikach papierowych. Drobno posiekaj nożem, włóż do metalowej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier i trochę wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić na małym ogniu, aż szczaw stanie się oliwkowy. Wyciskamy płyn.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkuj je w cienką warstwę. Rozłóż nadzienie szczawiowe na środku ciasta, delikatnie ściśnij krawędzie i rozciągnij ręce na ciasto. Otrzymasz dwa duże ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Rozłóż ugotowane ciasto na oleju. Smażyć na średnim ogniu, aż zarumieni się z obu stron, smażyć przez około 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń tortillę z patelni. Podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Opcjonalnie ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy