skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na tortille ze szczawiem na liście. Wszystkie produkty przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową. Wbij jajko kurze do miski. Dodaj cukier i sól, ilość cukru do smaku można zmienić i zwiększyć. Wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem.
Krok 2:
Wlej kefir o temperaturze pokojowej.
Krok 3:
I olej roślinny. Ponownie wymieszaj składniki.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną, aby nasycić ją tlenem, co przyczynia się do przygotowania bardziej bujnego ciasta i pieczenia z niego. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej Części do miski z płynem. Musisz dodać mąkę w częściach, aby nie zagnieść ciasnego ciasta. Ciasto ugniatamy najpierw łyżką stołową, a następnie rozprowadzamy na stole posypanym mąką i zagniatamy miękkie ciasto. Zwijamy go w kulkę i pozwalamy odpocząć na stole przez około pół godziny, owijając folią spożywczą.
Krok 5:
W międzyczasie zrobimy nadzienie do tortilli. W razie potrzeby można wykonać dowolne nadzienie: z mięsem, serem, twarogiem i ziołami. Najbardziej soczysty, umiarkowanie słodki iz przyjemną kwaskowatością uzyskuje się ze szczawiu, który rośnie wiosną i latem na stronie. Szczaw dokładnie umyć, wysuszyć na ręcznikach papierowych. Drobno posiekaj nożem, włóż do metalowej miski.
Krok 6:
Dodaj cukier i trochę wody.
Krok 7:
Dusić na małym ogniu, aż szczaw stanie się oliwkowy. Wyciskamy płyn.
Krok 8:
Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkuj je w cienką warstwę. Rozłóż nadzienie szczawiowe na środku ciasta, delikatnie ściśnij krawędzie i rozciągnij ręce na ciasto. Otrzymasz dwa duże ciasta.
Krok 9:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Rozłóż ugotowane ciasto na oleju. Smażyć na średnim ogniu, aż zarumieni się z obu stron, smażyć przez około 15 minut.
Krok 10:
Usuń tortillę z patelni. Podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Opcjonalnie ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g