omlet na patelni z kiełbasą i pomidorami

pyszne, sycące, szybkie i łatwe śniadanie dla całej rodziny! Omlet na patelni z kiełbasą i pomidorami to świetny początek dnia o każdej porze roku. Obfity, w pośpiechu, zaspokaja głód przez długi czas. Odmiany kiełbasy można zmieniać, uzyskując nowy smak potrawy. I podawaj z różnymi sosami, takimi jak keczup.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić omlet na patelni z kiełbasą i pomidorami? Bardzo proste i łatwe! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej jest używać mleka i jajek w temperaturze pokojowej, ponieważ sól słabo rozpuszcza się w zimnej mieszaninie. Zamiast oleju roślinnego możesz użyć masła do smarowania patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz kiełbasę z folii i pokrój w plasterki. Użyłem kiełbasy wędzonej na surowo, ale możesz wziąć pół wędzoną, gotowaną wędzoną lub gotowaną-jak wolisz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce rozbij jajka o temperaturze pokojowej, wlej mleko, dodaj sól. Ubijaj do uzyskania gładkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Wlej mieszankę jajeczno-mleczną na patelnię. Pamiętaj, że średnica i grubość gotowego omletu zależy bezpośrednio od wielkości patelni. Mam średnicę patelni 22 cm, ale możesz więcej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż na wierzchu krążki kiełbasy i pomidorów. Możesz od razu rozłożyć nadzienie, ale odczekałem kilka minut, aż powierzchnia omletu lekko się chwyci, aby pomidory i kiełbasa nie utonęły. i pozostały na powierzchni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię i smaż omlet na średnim ogniu przez około 10 minut. Dokładny czas zależy od średnicy patelni i grubości omletu. Im cieńszy omlet, tym szybciej się ugotuje. Upewnij się, że omlet nie spali się na dole. W razie potrzeby zmniejsz ogień. Gotowy omlet posyp świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy omlet posyp świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g

Podobne przepisy