skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić omlet na patelni z kiełbasą i pomidorami? Bardzo proste i łatwe! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej jest używać mleka i jajek w temperaturze pokojowej, ponieważ sól słabo rozpuszcza się w zimnej mieszaninie. Zamiast oleju roślinnego możesz użyć masła do smarowania patelni.
Krok 2:
Obierz kiełbasę z folii i pokrój w plasterki. Użyłem kiełbasy wędzonej na surowo, ale możesz wziąć pół wędzoną, gotowaną wędzoną lub gotowaną-jak wolisz.
Krok 3:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 4:
Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 5:
W misce rozbij jajka o temperaturze pokojowej, wlej mleko, dodaj sól. Ubijaj do uzyskania gładkości.
Krok 6:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Wlej mieszankę jajeczno-mleczną na patelnię. Pamiętaj, że średnica i grubość gotowego omletu zależy bezpośrednio od wielkości patelni. Mam średnicę patelni 22 cm, ale możesz więcej.
Krok 7:
Ułóż na wierzchu krążki kiełbasy i pomidorów. Możesz od razu rozłożyć nadzienie, ale odczekałem kilka minut, aż powierzchnia omletu lekko się chwyci, aby pomidory i kiełbasa nie utonęły. i pozostały na powierzchni.
Krok 8:
Przykryj patelnię i smaż omlet na średnim ogniu przez około 10 minut. Dokładny czas zależy od średnicy patelni i grubości omletu. Im cieńszy omlet, tym szybciej się ugotuje. Upewnij się, że omlet nie spali się na dole. W razie potrzeby zmniejsz ogień. Gotowy omlet posyp świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!
Krok 9:
Gotowy omlet posyp świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g