skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasycznego dorsza pod marynatą z marchwi i cebuli? Przygotuj jedzenie. Dorsz nadaje się w każdej formie — zarówno w całości, jak i filet. Lub możesz sam pokroić go na filety. Jeśli wybierzesz koncentrat pomidorowy, będziesz musiał dodać 50 ml wody podczas duszenia. Zamiast octu stołowego możesz użyć octu jabłkowego lub soku z cytryny.
Krok 2:
Obierz cebulę, umyj i pokrój na ćwiartki pierścieni.
Krok 3:
Marchewki dobrze umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Umieść patelnię na małym ogniu, lepiej, jeśli ma grube dno. Wlej na nią olej roślinny do smażenia. Podgrzej trochę i ułóż cebulę. Podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż będzie lekko złocista, około 5 minut.
Krok 5:
Dodaj marchewki na patelnię, wymieszaj. Piecz warzywa razem przez około 2 minuty.
Krok 6:
Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj cebulę z marchewką przez 5 minut.
Krok 7:
Następnie dodaj do nich puree pomidorowe lub koncentrat pomidorowy. Jeśli masz pastę, wlej z nią 50 ml wody. Dodaj sól, cukier, włóż lavrushkę z pieprzem, wlej ocet.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj warzywa.
Krok 9:
Przykryj patelnię pokrywką i przytrzymaj marynatę przez kilka minut.
Krok 10:
W tym czasie pokrój rybę na porcje. Jeśli został zamrożony, najpierw rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Następnie umyj rybę pod wodą.
Krok 11:
Przesuń warzywa na patelni do jednej krawędzi. Rozłóż kawałki dorsza na zwolnionym miejscu.
Krok 12:
Przenieś warzywa na rozłożoną rybę, uwalniając drugą połowę patelni. umieść tam pozostałe kawałki. Rozłóż warzywa równomiernie na wierzchu ryby.
Krok 13:
Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień. Dusić dorsza pod marynatą przez 10 minut, następnie wyłączyć ogień i pozostawić rybę do ostygnięcia pod pokrywką. W tym czasie zostanie nasycony aromatami marynaty i stanie się bardzo smaczny!
Krok 14:
Podawaj dorsza pod marynatą na zimno jako przystawkę, przyozdobioną ulubionymi ziołami. Ale na gorąco, z każdym dodatkiem, ta ryba będzie dobra. Smacznego!
dorsza można wstępnie usmażyć na oleju roślinnym, obtoczyć w mące. Ale Opcja bez smażenia jest mniej kaloryczna, ugotowałam ją. Możesz również upiec dorsza w piekarniku. Ułóż surowego dorsza w odpowiedniej formie i przykryj marynatą na wierzchu. Piecz rybę przez 20 minut.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g