dorsz pod marynatą z marchwi i cebuli

pikantne, apetyczne, ze zwykłych produktów, pyszne! Dorsz pod marynatą to klasyczny przepis na zimną przekąskę rybną, znany od czasów radzieckich. Przygotowuje się go prosto i szybko, ale staje się smaczniejszy po całkowitym namoczeniu marynaty po kilku godzinach.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 33 % 7 g
107 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasycznego dorsza pod marynatą z marchwi i cebuli? Przygotuj jedzenie. Dorsz nadaje się w każdej formie — zarówno w całości, jak i filet. Lub możesz sam pokroić go na filety. Jeśli wybierzesz koncentrat pomidorowy, będziesz musiał dodać 50 ml wody podczas duszenia. Zamiast octu stołowego możesz użyć octu jabłkowego lub soku z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, umyj i pokrój na ćwiartki pierścieni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki dobrze umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię na małym ogniu, lepiej, jeśli ma grube dno. Wlej na nią olej roślinny do smażenia. Podgrzej trochę i ułóż cebulę. Podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż będzie lekko złocista, około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj marchewki na patelnię, wymieszaj. Piecz warzywa razem przez około 2 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj cebulę z marchewką przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj do nich puree pomidorowe lub koncentrat pomidorowy. Jeśli masz pastę, wlej z nią 50 ml wody. Dodaj sól, cukier, włóż lavrushkę z pieprzem, wlej ocet.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj patelnię pokrywką i przytrzymaj marynatę przez kilka minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie pokrój rybę na porcje. Jeśli został zamrożony, najpierw rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Następnie umyj rybę pod wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przesuń warzywa na patelni do jednej krawędzi. Rozłóż kawałki dorsza na zwolnionym miejscu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś warzywa na rozłożoną rybę, uwalniając drugą połowę patelni. umieść tam pozostałe kawałki. Rozłóż warzywa równomiernie na wierzchu ryby.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień. Dusić dorsza pod marynatą przez 10 minut, następnie wyłączyć ogień i pozostawić rybę do ostygnięcia pod pokrywką. W tym czasie zostanie nasycony aromatami marynaty i stanie się bardzo smaczny!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj dorsza pod marynatą na zimno jako przystawkę, przyozdobioną ulubionymi ziołami. Ale na gorąco, z każdym dodatkiem, ta ryba będzie dobra. Smacznego!

dorsza można wstępnie usmażyć na oleju roślinnym, obtoczyć w mące. Ale Opcja bez smażenia jest mniej kaloryczna, ugotowałam ją. Możesz również upiec dorsza w piekarniku. Ułóż surowego dorsza w odpowiedniej formie i przykryj marynatą na wierzchu. Piecz rybę przez 20 minut.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy