Kebab w kotle na ognisku

doskonała opcja gotowania grilla w kotle na ognisku. Mięso duszone w soku z cebuli okazuje się niezwykle delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne! W gronie przyjaciół lub krewnych proces gotowania stanie się również interesujący, każdy może wziąć udział. Spróbuj i spodoba ci się!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 2-8 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 64 % 25 g
węglowodany 8 % 3 g
275 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziemy potrzebować do zrobienia grilla w kotle. Najlepiej użyć szyi wieprzowiny, wtedy gotowe danie okaże się bardzo miękkie i soczyste. Więc obierz i umyj cebulę. Opłucz pietruszkę i kawałek mięsa pod bieżącą wodą. Osusz mięso ręcznikami papierowymi. Smalec pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój każdą cebulę na pół, a następnie posiekaj na małe półpierścienie. Pokrój mięso na średnie kawałki wielkości pięści dziecka. (Jeśli sprawisz, że kawałki będą bardzo małe, możesz skończyć z suchym kebabem). Drobno posiekaj pietruszkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól i pieprz mięso. Na tym etapie możesz użyć swoich ulubionych przypraw, nie będą one zbyteczne. W przepisie używano tylko soli i pieprzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaną cebulę i natkę pietruszki wymieszać w osobnym pojemniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż posiekany smalec równomiernie na dnie zimnego kotła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż marynowane kawałki wieprzowiny na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż cebulę z natką pietruszki w następnej warstwie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Potem znowu mięso.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I zrób łuk ostatnią warstwą. W zależności od wielkości kotła może okazać się więcej warstw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozpal ogień, podpal kocioł z zamkniętą pokrywką. Po pewnym czasie smalec zacznie się kruszyć, co oznacza, że proces gotowania jest w pełnym rozkwicie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po około 10 minutach otwórz pokrywkę kotła i użyj łyżki cedzakowej, aby lekko odsunąć mięso i cebulę z boku. Zobacz, czy smalec się roztopił. Jeśli nie, przykryj pokrywkę ponownie na chwilę, ale jeśli smalec prawie wszystko się stopiło, zawartość kotła należy wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj mięso pod zamkniętą pokrywką przez około 30 minut dłużej. Okresowo warto otwierać pokrywkę i mieszać mięso z cebulą. Pod koniec gotowania otwórz pokrywkę i pozwól, aby nadmiar płynu odparował.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowy szaszłyk posyp drobno posiekaną czerwoną cebulą lub szalotką. Posyp posiekaną natką pietruszki.

podawaj na gorąco z ulubionymi sosami i sałatkami.

taki kebab można przygotować z prawie każdego mięsa. Jeśli użyjesz wołowiny, czas gotowania wzrośnie, jeśli kurczak, wręcz przeciwnie, zmniejszy się.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy