skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których będziemy potrzebować do zrobienia grilla w kotle. Najlepiej użyć szyi wieprzowiny, wtedy gotowe danie okaże się bardzo miękkie i soczyste. Więc obierz i umyj cebulę. Opłucz pietruszkę i kawałek mięsa pod bieżącą wodą. Osusz mięso ręcznikami papierowymi. Smalec pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm.
Krok 2:
Pokrój każdą cebulę na pół, a następnie posiekaj na małe półpierścienie. Pokrój mięso na średnie kawałki wielkości pięści dziecka. (Jeśli sprawisz, że kawałki będą bardzo małe, możesz skończyć z suchym kebabem). Drobno posiekaj pietruszkę.
Krok 3:
Sól i pieprz mięso. Na tym etapie możesz użyć swoich ulubionych przypraw, nie będą one zbyteczne. W przepisie używano tylko soli i pieprzu.
Krok 4:
Posiekaną cebulę i natkę pietruszki wymieszać w osobnym pojemniku.
Krok 5:
Połóż posiekany smalec równomiernie na dnie zimnego kotła.
Krok 6:
Rozłóż marynowane kawałki wieprzowiny na wierzchu.
Krok 7:
Ułóż cebulę z natką pietruszki w następnej warstwie.
Krok 8:
Potem znowu mięso.
Krok 9:
I zrób łuk ostatnią warstwą. W zależności od wielkości kotła może okazać się więcej warstw.
Krok 10:
Rozpal ogień, podpal kocioł z zamkniętą pokrywką. Po pewnym czasie smalec zacznie się kruszyć, co oznacza, że proces gotowania jest w pełnym rozkwicie.
Krok 11:
Po około 10 minutach otwórz pokrywkę kotła i użyj łyżki cedzakowej, aby lekko odsunąć mięso i cebulę z boku. Zobacz, czy smalec się roztopił. Jeśli nie, przykryj pokrywkę ponownie na chwilę, ale jeśli smalec prawie wszystko się stopiło, zawartość kotła należy wymieszać.
Krok 12:
Gotuj mięso pod zamkniętą pokrywką przez około 30 minut dłużej. Okresowo warto otwierać pokrywkę i mieszać mięso z cebulą. Pod koniec gotowania otwórz pokrywkę i pozwól, aby nadmiar płynu odparował.
Krok 13:
Gotowy szaszłyk posyp drobno posiekaną czerwoną cebulą lub szalotką. Posyp posiekaną natką pietruszki.
podawaj na gorąco z ulubionymi sosami i sałatkami.
taki kebab można przygotować z prawie każdego mięsa. Jeśli użyjesz wołowiny, czas gotowania wzrośnie, jeśli kurczak, wręcz przeciwnie, zmniejszy się.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g