skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić julienne z kurczakiem i grzybami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Julienne można gotować z innymi grzybami-białymi, kurkami lub dowolnymi według własnego gustu. Ser sprawdzi się zarówno jako twardy, jak i półstały. Możesz wziąć dowolne części kurczaka, ale lepiej uwolnić je od kości, nadmiaru tłuszczu i skóry.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Oczyść, umyj i dobrze osusz Grzyby. Pokrój je na średnie kawałki. Skoncentruj się na wielkości kawałków kurczaka, mniejsze grzyby będą bardzo małe po smażeniu.
Krok 4:
Umyj filety i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój filety w kostkę.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na małym ogniu, wlej na nią olej roślinny. Rozłóż cebulę. Podsmaż cebulę, ciągle mieszając, przez 5 minut, aż będzie przezroczysta.
Krok 6:
Dodaj grzyby do cebuli. Smaż je, delikatnie mieszając, około 5 minut. Nieznacznie się zmniejszą. Nie musisz smażyć dłużej — w końcu grzyby ugotują się w piekarniku. Na samym końcu dodaj trochę soli i pieprzu. Jeśli solisz na początku, sól wyciągnie wilgoć z grzybów i będą zbyt wodniste. Usuń grzyby z cebulą z patelni.
Krok 7:
Wlej trochę więcej oleju roślinnego na tę samą patelnię. Połóż kurczaka. Smaż kawałki przez kilka minut, aby kurczak zmienił kolor, nie więcej. Dzięki temu zamkniesz sok w środku, a kurczak będzie bardziej soczysty. Zdejmij patelnię z ognia i dopiero wtedy dodaj trochę soli i pieprzu. Podobnie jak w przypadku grzybów, sól może wyciągać sok z kurczaka. Pamiętaj, że posolisz wszystkie składniki julienne, a na wierzchu będzie ser-nie przesadzaj.
Krok 8:
Przygotuj sos. Weź kolejną patelnię, mniejszą. Mam nieprzywierającą powłokę, ale zrobi to bez niej, to nie jest krytyczne. Rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i natychmiast aktywnie wymieszaj, aby całkowicie zmieszała się z masłem.
Krok 9:
Dodaj śmietanę, wymieszaj. Ponieważ sos jest zrobiony z mąki, natychmiast zacznie gęstnieć. Możesz dostosować jego gęstość, dodając gorącą wodę. Podgrzej sos na małym ogniu przez minutę. Ciągle mieszaj, aby sos się nie przypalił. Na koniec dodaj sól i pieprz.
Krok 10:
Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go na kawałki o wielkości równej kawałkom kurczaka.
Krok 11:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 12:
W czym upiec julienne? Istnieją dla niego specjalne małe formy — kokotniki. Jeśli ich nie masz,wszelkie inne formy porcji będą działać. Możesz też upiec go w jednej dużej formie, dzieląc na porcje podczas serwowania. Wziąłem dwie kokotniki i dwie zwykłe formy. Posmaruj formy odrobiną oleju roślinnego. Wygodnie jest to zrobić za pomocą pędzla do gotowania. Ułóż ziemniaki dolną warstwą. Dodaj trochę soli.
Krok 13:
Włóż kurczaka do każdej formy.
Krok 14:
Ułóż grzyby z cebulą w następnej warstwie.
Krok 15:
Polej wszystko sosem. Mój SOS okazał się gęsty, ale nie wpłynęło to na smak potrawy — nadal okazało się soczyste i smaczne.
Krok 16:
Posyp startym serem.
Krok 17:
Umieść formy julienne na blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, mam tryb góra-dół.
Krok 18:
Piecz julienne przez 30-35 minut na złoty kolor. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 19:
Podawaj julienne, udekorowane smażonymi grzybami i ziołami na wierzchu.
julienne gotowała z ziemniakami po raz pierwszy, podobała mi się ta opcja nawet bardziej niż zwykła. Pyszna będzie opcja z tłuczonymi ziemniakami.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal / 100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g