Julienne z kurczakiem i pieczarkami w piekarniku

niesamowicie pyszne, ze zwykłych potraw, na świąteczny stół! Julienne z kurczakiem ziemniaczanym i grzybami w piekarniku wygląda bardzo imponująco podczas serwowania, stanie się ozdobą każdego stołu. Dodanie ziemniaków sprawia, że są bardziej sycące i sycące. Julienne można podawać nie tylko jako przystawkę, ale także jako danie główne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 25 % 7 g
167 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić julienne z kurczakiem i grzybami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Julienne można gotować z innymi grzybami-białymi, kurkami lub dowolnymi według własnego gustu. Ser sprawdzi się zarówno jako twardy, jak i półstały. Możesz wziąć dowolne części kurczaka, ale lepiej uwolnić je od kości, nadmiaru tłuszczu i skóry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść, umyj i dobrze osusz Grzyby. Pokrój je na średnie kawałki. Skoncentruj się na wielkości kawałków kurczaka, mniejsze grzyby będą bardzo małe po smażeniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj filety i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój filety w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na małym ogniu, wlej na nią olej roślinny. Rozłóż cebulę. Podsmaż cebulę, ciągle mieszając, przez 5 minut, aż będzie przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj grzyby do cebuli. Smaż je, delikatnie mieszając, około 5 minut. Nieznacznie się zmniejszą. Nie musisz smażyć dłużej — w końcu grzyby ugotują się w piekarniku. Na samym końcu dodaj trochę soli i pieprzu. Jeśli solisz na początku, sól wyciągnie wilgoć z grzybów i będą zbyt wodniste. Usuń grzyby z cebulą z patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trochę więcej oleju roślinnego na tę samą patelnię. Połóż kurczaka. Smaż kawałki przez kilka minut, aby kurczak zmienił kolor, nie więcej. Dzięki temu zamkniesz sok w środku, a kurczak będzie bardziej soczysty. Zdejmij patelnię z ognia i dopiero wtedy dodaj trochę soli i pieprzu. Podobnie jak w przypadku grzybów, sól może wyciągać sok z kurczaka. Pamiętaj, że posolisz wszystkie składniki julienne, a na wierzchu będzie ser-nie przesadzaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj sos. Weź kolejną patelnię, mniejszą. Mam nieprzywierającą powłokę, ale zrobi to bez niej, to nie jest krytyczne. Rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i natychmiast aktywnie wymieszaj, aby całkowicie zmieszała się z masłem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj. Ponieważ sos jest zrobiony z mąki, natychmiast zacznie gęstnieć. Możesz dostosować jego gęstość, dodając gorącą wodę. Podgrzej sos na małym ogniu przez minutę. Ciągle mieszaj, aby sos się nie przypalił. Na koniec dodaj sól i pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go na kawałki o wielkości równej kawałkom kurczaka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W czym upiec julienne? Istnieją dla niego specjalne małe formy — kokotniki. Jeśli ich nie masz,wszelkie inne formy porcji będą działać. Możesz też upiec go w jednej dużej formie, dzieląc na porcje podczas serwowania. Wziąłem dwie kokotniki i dwie zwykłe formy. Posmaruj formy odrobiną oleju roślinnego. Wygodnie jest to zrobić za pomocą pędzla do gotowania. Ułóż ziemniaki dolną warstwą. Dodaj trochę soli.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż kurczaka do każdej formy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż grzyby z cebulą w następnej warstwie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Polej wszystko sosem. Mój SOS okazał się gęsty, ale nie wpłynęło to na smak potrawy — nadal okazało się soczyste i smaczne.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp startym serem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Umieść formy julienne na blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, mam tryb góra-dół.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piecz julienne przez 30-35 minut na złoty kolor. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj julienne, udekorowane smażonymi grzybami i ziołami na wierzchu.

julienne gotowała z ziemniakami po raz pierwszy, podobała mi się ta opcja nawet bardziej niż zwykła. Pyszna będzie opcja z tłuczonymi ziemniakami. 

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal / 100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy