Chalagach z wieprzowiny w piekarniku

bardzo smaczne, bardzo soczyste i apetyczne-święto każdego dnia. Chalagach jest zwykle gotowany na ruszcie nad węglami. W tym przepisie smażymy mięso na patelni, a następnie brązowimy je w piekarniku. Możesz wziąć nie tylko wieprzowinę, ale także wołowinę, jagnięcinę, cielęcinę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 22 g
tłuszcze 31 % 14 g
węglowodany 20 % 9 g
233 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chalagach z wieprzowiny w piekarniku? Najpierw przygotuj wszystkie składniki marynaty. Jaki olej lepiej wziąć? Olej roślinny można wziąć oliwę lub słonecznik, w zależności od preferencji. Ze słonecznikiem smak górnej skórki na mięsie będzie delikatniejszy, z oliwką-z małą charakterystyczną goryczką. Keczup można zastąpić pastą pomidorową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić marynatę? Aby to zrobić, w misce połącz sos sojowy, oliwę z oliwek, keczup i czarny pieprz. Nie dodaję soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub ubij trzepaczką, widelcem, aż oliwa z oliwek połączy się z resztą składników. Zrób to ostrożnie, aby nie rozpryskiwać powierzchni stołu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do chalagach potrzebujemy wieprzowiny z kością, a niektóre jej części: mięso z kością żebrową. Kość może być długa lub ścięta jak moja. W różnych sklepach ta część może być nazywana inaczej: kotlet wieprzowy z kością, schab z kością, antrykot z kością. Dlatego skup się na wyglądzie: powinna to być w przybliżeniu owalna część miazgi, częściowo otoczona kością. Dokładnie opłucz wieprzowinę i osusz ręcznikami papierowymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż wieprzowinę na kościach w misce, polej marynatą sojową i rozprowadź łyżką po całym mięsie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw wieprzowinę do marynowania przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Jeśli marynujesz przez 2 godziny, to jedna godzina w lodówce, a druga w temperaturze pokojowej. To samo, jeśli zostawisz mięso na noc. Godzinę przed gotowaniem należy go wyjąć z lodówki. Jest to konieczne, aby mięso miało czas na rozgrzanie, a następnie zostanie równomiernie usmażone i upieczone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze rozgrzej patelnię. Nie trzeba niczego smarować, ponieważ mięso jest już nasycone marynatą. Jeśli jest patelnia grillowa ze zdejmowanym uchwytem, lepiej w niej gotować. Ułożyć wieprzowinę i smażyć na dużym ogniu, aż się zarumieni, około 5 minut z każdej strony (czas zależy od grubości patelni). Szybkie pieczenie na dużym ogniu uszczelni wszystkie soki w mięsie, a wieprzowina zachowa soczystość. Jeśli ogień jest słaby, mięso zacznie wydzielać soki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przełóż chalagach do naczynia do pieczenia i posmaruj z obu stron pozostałą marynatą. Jeśli patelnia ma zdejmowany uchwyt, po prostu zdejmij uchwyt i upiecz mięso bezpośrednio w nim. Włóż wieprzowinę do piekarnika nagrzanego do 190°C pod górny grill na około 10 minut. Jeśli to możliwe, włącz górny grill wraz z konwekcją. Jeśli twój piekarnik w ogóle nie ma grilla, gotuj na zwykłym dolnym ustawieniu. Czas gotowania może się wydłużyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Chalagach z wieprzowiny jest gotowy. Możesz podawać go z dowolnym dodatkiem i sosem. Bardzo smaczne z sosem wiśniowym. Smacznego!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy