skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chalagach z wieprzowiny w piekarniku? Najpierw przygotuj wszystkie składniki marynaty. Jaki olej lepiej wziąć? Olej roślinny można wziąć oliwę lub słonecznik, w zależności od preferencji. Ze słonecznikiem smak górnej skórki na mięsie będzie delikatniejszy, z oliwką-z małą charakterystyczną goryczką. Keczup można zastąpić pastą pomidorową.
Krok 2:
Jak zrobić marynatę? Aby to zrobić, w misce połącz sos sojowy, oliwę z oliwek, keczup i czarny pieprz. Nie dodaję soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony.
Krok 3:
Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub ubij trzepaczką, widelcem, aż oliwa z oliwek połączy się z resztą składników. Zrób to ostrożnie, aby nie rozpryskiwać powierzchni stołu.
Krok 4:
Do chalagach potrzebujemy wieprzowiny z kością, a niektóre jej części: mięso z kością żebrową. Kość może być długa lub ścięta jak moja. W różnych sklepach ta część może być nazywana inaczej: kotlet wieprzowy z kością, schab z kością, antrykot z kością. Dlatego skup się na wyglądzie: powinna to być w przybliżeniu owalna część miazgi, częściowo otoczona kością. Dokładnie opłucz wieprzowinę i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 5:
Połóż wieprzowinę na kościach w misce, polej marynatą sojową i rozprowadź łyżką po całym mięsie.
Krok 6:
Pozostaw wieprzowinę do marynowania przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Jeśli marynujesz przez 2 godziny, to jedna godzina w lodówce, a druga w temperaturze pokojowej. To samo, jeśli zostawisz mięso na noc. Godzinę przed gotowaniem należy go wyjąć z lodówki. Jest to konieczne, aby mięso miało czas na rozgrzanie, a następnie zostanie równomiernie usmażone i upieczone.
Krok 7:
Dobrze rozgrzej patelnię. Nie trzeba niczego smarować, ponieważ mięso jest już nasycone marynatą. Jeśli jest patelnia grillowa ze zdejmowanym uchwytem, lepiej w niej gotować. Ułożyć wieprzowinę i smażyć na dużym ogniu, aż się zarumieni, około 5 minut z każdej strony (czas zależy od grubości patelni). Szybkie pieczenie na dużym ogniu uszczelni wszystkie soki w mięsie, a wieprzowina zachowa soczystość. Jeśli ogień jest słaby, mięso zacznie wydzielać soki.
Krok 8:
Przełóż chalagach do naczynia do pieczenia i posmaruj z obu stron pozostałą marynatą. Jeśli patelnia ma zdejmowany uchwyt, po prostu zdejmij uchwyt i upiecz mięso bezpośrednio w nim. Włóż wieprzowinę do piekarnika nagrzanego do 190°C pod górny grill na około 10 minut. Jeśli to możliwe, włącz górny grill wraz z konwekcją. Jeśli twój piekarnik w ogóle nie ma grilla, gotuj na zwykłym dolnym ustawieniu. Czas gotowania może się wydłużyć.
Krok 9:
Chalagach z wieprzowiny jest gotowy. Możesz podawać go z dowolnym dodatkiem i sosem. Bardzo smaczne z sosem wiśniowym. Smacznego!
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g