makaron ryżowy z warzywami

w pośpiechu, bardzo smaczne, łatwe i proste! Makaron ryżowy z warzywami to pyszne niskokaloryczne danie dla prawdziwych smakoszy. Dzięki oryginalnym sosom ma tak wiele różnych aromatów i smaków, że polizasz palce! A gotowanie jest dziecinnie proste!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 75 % 12 g
72 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron ryżowy z warzywami? Przygotuj jedzenie. Makaron ryżowy należy najpierw doprowadzić do połowy. Kieruj się instrukcjami podanymi na opakowaniu makaronu. Wystarczyło mi zalać makaron wrzącą wodą i odstawić na 20-25 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki umyj, obierz i pokrój w małe paski. Aby przyspieszyć proces gotowania, możesz zetrzeć marchewki na tarce, średniej lub koreańskiej. Użyłem koreańskiej tarki do marchwi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj młodą zwykłą cukinię i cukinię cukinią i pokrój również w małe paski. Jeśli masz starą cukinię, obierz ją i usuń nasiona.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po zaparzeniu makaronu dokładnie spłucz go pod zimną bieżącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj czerwoną paprykę, usuń nasiona i przegrody i pokrój w cienkie paski. Aby danie było jaśniejsze, użyj papryki w różnych kolorach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej głęboką patelnię na dużym ogniu. Dodaj olej słonecznikowy na patelnię. Rozgrzej olej. I wyślij wszystkie warzywa na patelnię do smażenia przez kilka minut. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli wystarczająco drobno posiekałeś warzywa, zmięknięcie ich zajmie trochę czasu. W tym momencie Dodaj do patelni sos sojowy i Worcestershire. W razie potrzeby posolić i dodać świeży czosnek przepuszczony przez prasę. Pieprz do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy sos się zagotuje, możesz dodać umyty makaron. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby makaron się rozgrzał. Powinien stać się bardziej elastyczny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj i potrząśnij natką pietruszki. Pokrój dość grubo. Możesz nawet po prostu złapać go rękami. Dodaj warzywa do naczynia i wymieszaj. Jeszcze przez kilka minut trzymaj patelnię na ogniu - i możesz ją zdjąć. Smacznego!

wielu błędnie uważa, że makaron ryżowy po obróbce cieplnej powinien pozostać półprzezroczysty. Tak nie jest. Tylko makaron zrobiony ze skrobi fasoli mung lub fasoli mung pozostanie przezroczysty.
po ugotowaniu samego makaronu ryżowego spłucz go tylko zimną wodą. Odbywa się to po pierwsze, aby zatrzymać proces gotowania makaronu, aby w końcu się nie zagotował. A po drugie, aby usunąć kleistą skrobię (z której makaron ryżowy jest bardzo bogaty).
i kolejna wskazówka: nie oszczędzaj sosu Worcestershire! Ten złożony sos składa się z co najmniej 22 składników. Wyobraź sobie, jak bardzo wzbogaci smak potrawy!
makaron z warzywami w tym przepisie można jeść jako główne gorące danie.
A dla męskiej połowy ludzkości dodaj absolutnie dowolne mięso według własnego uznania. Smacznego!

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Makaron ryżowy - 109   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy