kotlety z kawałkami fileta z kurczaka z majonezem na patelni

niezwykle soczyste, delikatne, Oryginalne i proste! Kotlety z kawałkami fileta z kurczaka z majonezem na patelni powinny przynajmniej raz spróbować każdego - aby zrozumieć, czym różnią się od zwykłych, z mięsa mielonego. To danie wygląda bardzo dobrze na świątecznym stole, pasuje do każdego przystawki!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 20 g
tłuszcze 37 % 13 g
węglowodany 6 % 2 g
200 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kawałkami fileta z kurczaka na patelni? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku, na przykład paprykę, Suche Zioła itp., ale używając gotowych mieszanek przypraw, pamiętaj, że zwykle mają już sól i pieprz, a w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć folie i kawałki tłuszczu. Mięso pokroić w bardzo drobną kostkę. Zamiast filetów z kurczaka z piersi można użyć mięsa z uda-kotlety okażą się grubsze, grubsze, ale z piersią - bardziej dietetyczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce ubij jajko, włóż mięso z kurczaka dodaj majonez i wybrane przyprawy. Mam mieszankę kurczaka, sól, pieprz i trochę papryki. Dokładnie wymieszaj masę, aż będzie gładka. Pozostaw do marynowania na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę do mielonego mięsa i wymieszaj. Masa zacznie gęstnieć wystarczająco szybko, ponieważ mąka pochłania dużo wilgoci.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W zależności od jakości mąki, wilgotności majonezu i wielkości jajka masa może pozostać lekko płynna lub odwrotnie gęsta. Tutaj sam zdecyduj, która konsystencja najbardziej Ci się podoba. Okazało się, że jest wystarczająco gęsty i nie rozcieńczyłem go. Ale jeśli chcesz, możesz dodać trochę majonezu lub mleka do mielonego mięsa, aby upłynnić masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Łyżką stołową włożyć do rozgrzanego do czerwoności oleju masę z kurczaka i uformować małe kotlety. Smaż kotlety z jednej strony na złoty kolor przez około 5-6 minut. Następnie odwróć kotlety i smaż przez około 6-8 minut pod przykryciem, aż będą miękkie. Skoncentruj się na swoim piecu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotowe kotlety na talerz i natychmiast podawaj. Gotowane warzywa, płatki zbożowe, makaron lub sałatka ze świeżych warzyw nadają się do dekoracji. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy