skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kawałkami fileta z kurczaka na patelni? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku, na przykład paprykę, Suche Zioła itp., ale używając gotowych mieszanek przypraw, pamiętaj, że zwykle mają już sól i pieprz, a w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć folie i kawałki tłuszczu. Mięso pokroić w bardzo drobną kostkę. Zamiast filetów z kurczaka z piersi można użyć mięsa z uda-kotlety okażą się grubsze, grubsze, ale z piersią - bardziej dietetyczne.
Krok 3:
W misce ubij jajko, włóż mięso z kurczaka dodaj majonez i wybrane przyprawy. Mam mieszankę kurczaka, sól, pieprz i trochę papryki. Dokładnie wymieszaj masę, aż będzie gładka. Pozostaw do marynowania na 20 minut.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę do mielonego mięsa i wymieszaj. Masa zacznie gęstnieć wystarczająco szybko, ponieważ mąka pochłania dużo wilgoci.
Krok 5:
W zależności od jakości mąki, wilgotności majonezu i wielkości jajka masa może pozostać lekko płynna lub odwrotnie gęsta. Tutaj sam zdecyduj, która konsystencja najbardziej Ci się podoba. Okazało się, że jest wystarczająco gęsty i nie rozcieńczyłem go. Ale jeśli chcesz, możesz dodać trochę majonezu lub mleka do mielonego mięsa, aby upłynnić masę.
Krok 6:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Łyżką stołową włożyć do rozgrzanego do czerwoności oleju masę z kurczaka i uformować małe kotlety. Smaż kotlety z jednej strony na złoty kolor przez około 5-6 minut. Następnie odwróć kotlety i smaż przez około 6-8 minut pod przykryciem, aż będą miękkie. Skoncentruj się na swoim piecu.
Krok 7:
Przenieś gotowe kotlety na talerz i natychmiast podawaj. Gotowane warzywa, płatki zbożowe, makaron lub sałatka ze świeżych warzyw nadają się do dekoracji. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g