dmuchane placki na kefirze są bardzo bujne

zawsze Super bujne i przewiewne, nawet gdy ostygną ! Rzadko kto nie lubi naleśników, wielu je smaży, ale nie wszystkie okazują się tak bujne i przewiewne. Istnieje wiele tajemnic, podzielę się niektórymi w tym przepisie. Doświadczone gospodynie domowe mogą ich nie potrzebować, ale bardzo przydadzą się młodym, a mężczyźni zaczęli częściej odwiedzać witrynę.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 66 % 33 g
244 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Kefir i jajko wyjąć z lodówki z góry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj jajko z cukrem i solą. Nie trzeba mocno ubijać, wystarczy wymieszać, aby cukier i sól się rozpuściły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W kuchence mikrofalowej lub na kuchence lekko podgrzej kefir /do pierwszego & quot; Bulka & quot;: serwatka jest widoczna, ale żeby nie zbóż/.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do mieszanki jajecznej, ciągle mieszając, stopniowo wlewaj ciepły kefir.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiać odmierzoną ilość mąki do osobnej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do płynnej mieszanki w małych porcjach / 2 łyżki stołowe z dużą zjeżdżalnią/ wprowadź mąkę i wymieszaj trzepaczką w jednym kierunku, zagnieść grube, jednorodne ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto nie powinno swobodnie zsuwać się z łyżki, ale powinno leniwie zsuwać się. / Jeśli jest płynny, dodaj mąkę, jeśli jest bardzo gęsty, kefir, ale bardzo mały, aby uchwycić pożądaną konsystencję./

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I dopiero teraz przesiej sodę na wierzch ciasta. Ostrożnie, ale szybko wmieszaj go do ciasta. / Natychmiast zaczynają pojawiać się bąbelki-ten kefir gasi sodę, ciasto staje się przewiewne, porowate, lekkie./ Jeśli zostaną wprowadzone suplementy / rodzynki, wanilia.../ , a następnie zrobić to teraz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Soda sprawi, że ciasto będzie lżejsze i nieco cieńsze. Wylewanie takiego ciasta stanie się wygodny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odstaw ciasto na 10-15 minut / do aktywnego pojawienia się bąbelków/,aby mąka miała czas na rozproszenie, a pęcherzyki gazu równomiernie rozłożyły się w cieście. Nie mieszaj więcej ciasta, ostrożnie zbieraj łyżkę od krawędzi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej 3 łyżki na dobrze rozgrzaną patelnię. l olej roślinny i podgrzej go, zmniejsz ciepło do średnio - średniego. Zanurz łyżkę stołową w oleju roślinnym i zgarnij ciasto, rozłóż je, pomagając łyżeczką lub wilgotnym palcem. Smażyć na złoty kolor od dołu i do pojawienia się dziur od góry.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony. Wlej olej raz na jakiś czas i usmaż całe ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż gotowe placki na ręczniku papierowym, aby się wchłonęły nadmiar oleju. Podawać na gorąco ze śmietaną, miodem, skondensowanym mlekiem, dżemem i oczywiście herbatą. Smacznego !

Oto kilka sekretów :

* puszyste naleśniki powstają tylko z gęstego ciasta!
* kefir lepiej jest wziąć kwaśny / 3-dniowy/.
* jajka i nabiał brać w temperaturze pokojowej.
* ciasto musi być zaparzone, aby było nasycone tlenem i lżejsze.
* nie trzeba dodawać dużo cukru do ciasta, w przeciwnym razie spód zacznie się palić, a środek pozostanie surowy.
* zagnieść ciasto w jedną stronę - okaże się gładsze i bardziej błyszczące.
* aby naleśniki były okrągłe, ciasto należy opuścić z ostrej krawędzi łyżki, a owalne z boku łyżki.
* nie wprowadzaj wielu dodatków, aby ciasto mogło wyrosnąć.
* dno patelni powinno być grube.
* smażyć tylko na rozgrzanym oleju, na średnim lub umiarkowanym średnim ogniu, aby spód nie był zbyt usmażony, a środek miał czas na upieczenie.
* wlej oleje, aby całe dno było pokryte.
tutaj ważny jest złoty środek :
jeśli jest mało oleju-naleśniki będą suche i nie będą miały siły, aby się podnieść,
Jeśli dużo-naleśniki będą tłuste.
* porcje ciasta to nie więcej niż łyżka stołowa, w przeciwnym razie trudno będzie się usmażyć.
* mąkę należy przesiać.
* wprowadzaj mąkę w małych porcjach, aby lepiej wymieszać i zatrzymać się na czas i nie przenosić.
* zawsze dodawaj dużo mąki, jej stosunek do kefiru wynosi prawie 1: 1

a potem odniesiesz sukces !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy