skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Kefir i jajko wyjąć z lodówki z góry.
Krok 2:
Wymieszaj jajko z cukrem i solą. Nie trzeba mocno ubijać, wystarczy wymieszać, aby cukier i sól się rozpuściły.
Krok 3:
W kuchence mikrofalowej lub na kuchence lekko podgrzej kefir /do pierwszego & quot; Bulka & quot;: serwatka jest widoczna, ale żeby nie zbóż/.
Krok 4:
Do mieszanki jajecznej, ciągle mieszając, stopniowo wlewaj ciepły kefir.
Krok 5:
Przesiać odmierzoną ilość mąki do osobnej miski.
Krok 6:
Do płynnej mieszanki w małych porcjach / 2 łyżki stołowe z dużą zjeżdżalnią/ wprowadź mąkę i wymieszaj trzepaczką w jednym kierunku, zagnieść grube, jednorodne ciasto.
Krok 7:
Ciasto nie powinno swobodnie zsuwać się z łyżki, ale powinno leniwie zsuwać się. / Jeśli jest płynny, dodaj mąkę, jeśli jest bardzo gęsty, kefir, ale bardzo mały, aby uchwycić pożądaną konsystencję./
Krok 8:
I dopiero teraz przesiej sodę na wierzch ciasta. Ostrożnie, ale szybko wmieszaj go do ciasta. / Natychmiast zaczynają pojawiać się bąbelki-ten kefir gasi sodę, ciasto staje się przewiewne, porowate, lekkie./ Jeśli zostaną wprowadzone suplementy / rodzynki, wanilia.../ , a następnie zrobić to teraz.
Krok 9:
Soda sprawi, że ciasto będzie lżejsze i nieco cieńsze. Wylewanie takiego ciasta stanie się wygodny.
Krok 10:
Odstaw ciasto na 10-15 minut / do aktywnego pojawienia się bąbelków/,aby mąka miała czas na rozproszenie, a pęcherzyki gazu równomiernie rozłożyły się w cieście. Nie mieszaj więcej ciasta, ostrożnie zbieraj łyżkę od krawędzi.
Krok 11:
Wlej 3 łyżki na dobrze rozgrzaną patelnię. l olej roślinny i podgrzej go, zmniejsz ciepło do średnio - średniego. Zanurz łyżkę stołową w oleju roślinnym i zgarnij ciasto, rozłóż je, pomagając łyżeczką lub wilgotnym palcem. Smażyć na złoty kolor od dołu i do pojawienia się dziur od góry.
Krok 12:
Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony. Wlej olej raz na jakiś czas i usmaż całe ciasto.
Krok 13:
Ułóż gotowe placki na ręczniku papierowym, aby się wchłonęły nadmiar oleju. Podawać na gorąco ze śmietaną, miodem, skondensowanym mlekiem, dżemem i oczywiście herbatą. Smacznego !
Oto kilka sekretów :
* puszyste naleśniki powstają tylko z gęstego ciasta!
* kefir lepiej jest wziąć kwaśny / 3-dniowy/.
* jajka i nabiał brać w temperaturze pokojowej.
* ciasto musi być zaparzone, aby było nasycone tlenem i lżejsze.
* nie trzeba dodawać dużo cukru do ciasta, w przeciwnym razie spód zacznie się palić, a środek pozostanie surowy.
* zagnieść ciasto w jedną stronę - okaże się gładsze i bardziej błyszczące.
* aby naleśniki były okrągłe, ciasto należy opuścić z ostrej krawędzi łyżki, a owalne z boku łyżki.
* nie wprowadzaj wielu dodatków, aby ciasto mogło wyrosnąć.
* dno patelni powinno być grube.
* smażyć tylko na rozgrzanym oleju, na średnim lub umiarkowanym średnim ogniu, aby spód nie był zbyt usmażony, a środek miał czas na upieczenie.
* wlej oleje, aby całe dno było pokryte.
tutaj ważny jest złoty środek :
jeśli jest mało oleju-naleśniki będą suche i nie będą miały siły, aby się podnieść,
Jeśli dużo-naleśniki będą tłuste.
* porcje ciasta to nie więcej niż łyżka stołowa, w przeciwnym razie trudno będzie się usmażyć.
* mąkę należy przesiać.
* wprowadzaj mąkę w małych porcjach, aby lepiej wymieszać i zatrzymać się na czas i nie przenosić.
* zawsze dodawaj dużo mąki, jej stosunek do kefiru wynosi prawie 1: 1
a potem odniesiesz sukces !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g