skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić kebab jagnięcy lulia na patelni? Zacznijmy oczywiście od przygotowania mielonej jagnięciny. Oddziel odpowiednią ilość umytego i już wysuszonego mięsa i tłuszczu, a najlepiej tłuszczu z ogona. Odetnij cały nadmiar i pokrój jagnięcinę na kawałki, które łatwo zmielić w urządzeniu.
Krok 2:

Mam piękną rzecz, która nie wymaga wysiłku-Blender. Wysłałem tam mięso, a potem kawałki tłuszczu. Ale możesz użyć prostej maszynki do mięsa i to, na której kratce z dużymi otworami lub mniejszymi, zależy od ciebie.
Krok 3:

Aby mięso mielone nie rozpadło się podczas smażenia, zaleca się mocne uderzenie – rzuć nim o stół, wystarczy kilka razy.
Krok 4:

Obraną cebulę można również zmielić, ale! Po pierwsze, mięso mielone na kebabie lulia powinno być teksturowane. Po drugie, jeśli również zmielisz cebulę, mięso mielone nabierze bardziej wodnistej struktury. Dlatego drobno posiekamy.
Krok 5:

Zrobimy to samo z zielenią - zmielimy prawie na pył.
Krok 6:

Wyślij cebulę i zioła do mięsa mielonego i dobrze wymieszaj, dopraw solą i czymś ostrym mielonym na kebabie. Do tego celu nadają się różne przyprawy. Używam ziry, kolendry i mielonego czarnego pieprzu. Możemy eksperymentować według własnych upodobań. Ugniatamy tak długo, jak to możliwe, tj. 5-7 minut.
Krok 7:

Przykrywając miskę mielonego mięsa folią spożywczą, trzymamy ją przez około 30 minut w lodówce, a następnie formujemy małe kiełbaski.
Krok 8:

Kładziemy te kiełbaski na drewnianych szaszłykach lub szaszłykach i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na patelni, pamiętając o delikatnym odwróceniu. Wystarczy 15-20 minut.
podawaj kebab z sosem, z warzywami i różnymi dodatkami.
i więcej porad:
Obserwuj konsystencję mięsa mielonego, dodając do niego pozostałe składniki.
staraj się nie robić ani płynnego, w przeciwnym razie lulia nie będzie smażona, ale rozpadnie się podczas gotowania, ani gęsta, ponieważ jest mało prawdopodobne, aby były soczyste.
smażyć lulia na złoty kolor i doprowadzić do gotowości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni-wystarczy kwadrans.
do mięsa mielonego można dodać inne przyprawy i przyprawy, a także ulubione warzywa.
przed uformowaniem kiełbas zanurzamy ręce w oleju – mięso mielone nie będzie się tak trzymać.
ciągnąc kiełbaski na szaszłyki lub szaszłyki, rozprowadź je równomiernie.
przed smażeniem na patelni Przytnij drewniane szaszłyki do jego wymiarów.
jeśli smażenie odbywa się na ogniu, należy je nawlec na żelazne szaszłyki.
weź pod uwagę, że im grubsze kiełbaski, tym dłuższy będzie proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g

