skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki z cukinii z serem na patelni? Przygotuj jedzenie. Cukinia jest odpowiednia zarówno dla młodych, jak i bardziej dojrzałych. Młode wystarczy umyć, a ze starych odciąć twardą skórę i usunąć nasiona. Następnie zetrzyj cukinię na drobnej tarce lub zmiel blenderem. Dobrze wyciśnij masę cukinii rękami, spuść powstały płyn.
Krok 2:
Możesz wziąć dowolny rodzaj twardego sera, najważniejsze jest to, że jest naturalny i świeży. Zetrzyj ser. Umyj świeże koperek i pietruszkę, osusz i drobno posiekaj nożem.
Krok 3:
W misce z startą cukinią dodaj ser, zioła i ubij jajko kurze. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj składniki, aby masa była jednorodna. Okaże się trochę płynny, niech cię to nie przeraża, mąka naprawi sytuację.
Krok 4:
Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną, ponownie dokładnie wymieszaj masę, aby nie pozostały grudki mąki.
Krok 5:
Teraz ciasto z cukinii powinno stać się dość gęste, grubsze niż ciasto na zwykłe naleśniki. Jeśli ciasto nadal wydaje się płynne, dodaj jeszcze kilka łyżek mąki. Wymagana ilość mąki zależy od dojrzałości i soczystości cukinii.
Krok 6:
Na patelnię (lepiej użyć grubościennej patelni lub nieprzywierającej) wlej olej roślinny, podgrzej go na średnim ogniu. Rozłóż ciasto łyżką stołową, tworząc okrągłe naleśniki. Smaż je przez dwie minuty z jednej strony, a następnie odwróć i trzymaj na ogniu przez kolejne kilka minut. Naleśniki powinny się zrumienić.
Krok 7:
Następnie przykryj patelnię pokrywką i pozostaw naleśniki z cukinii do smażenia w ten sposób przez kolejne 5 minut, aby dobrze upiekły się w środku. Wyjmij naleśniki z patelni, jeśli wydaje się, że są zbyt tłuste, połóż je na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju. Następnie przenieś do naczynia do podania i podawaj ze śmietaną, pomidorem lub innym sosem. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g