placki z cukinii z serem na patelni

łatwe, smaczne i zdrowe śniadanie dla całej rodziny! Placki z cukinii z serem na patelni to proste i szybkie danie, w sezonie zbiorów cukinii okazuje się również budżetowy. Bardzo aromatyczne i bujne placki, które można podawać na śniadanie lub jako przekąskę między głównymi posiłkami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 33 % 9 g
154 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki z cukinii z serem na patelni? Przygotuj jedzenie. Cukinia jest odpowiednia zarówno dla młodych, jak i bardziej dojrzałych. Młode wystarczy umyć, a ze starych odciąć twardą skórę i usunąć nasiona. Następnie zetrzyj cukinię na drobnej tarce lub zmiel blenderem. Dobrze wyciśnij masę cukinii rękami, spuść powstały płyn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Możesz wziąć dowolny rodzaj twardego sera, najważniejsze jest to, że jest naturalny i świeży. Zetrzyj ser. Umyj świeże koperek i pietruszkę, osusz i drobno posiekaj nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce z startą cukinią dodaj ser, zioła i ubij jajko kurze. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj składniki, aby masa była jednorodna. Okaże się trochę płynny, niech cię to nie przeraża, mąka naprawi sytuację.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną, ponownie dokładnie wymieszaj masę, aby nie pozostały grudki mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz ciasto z cukinii powinno stać się dość gęste, grubsze niż ciasto na zwykłe naleśniki. Jeśli ciasto nadal wydaje się płynne, dodaj jeszcze kilka łyżek mąki. Wymagana ilość mąki zależy od dojrzałości i soczystości cukinii.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelnię (lepiej użyć grubościennej patelni lub nieprzywierającej) wlej olej roślinny, podgrzej go na średnim ogniu. Rozłóż ciasto łyżką stołową, tworząc okrągłe naleśniki. Smaż je przez dwie minuty z jednej strony, a następnie odwróć i trzymaj na ogniu przez kolejne kilka minut. Naleśniki powinny się zrumienić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie przykryj patelnię pokrywką i pozostaw naleśniki z cukinii do smażenia w ten sposób przez kolejne 5 minut, aby dobrze upiekły się w środku. Wyjmij naleśniki z patelni, jeśli wydaje się, że są zbyt tłuste, połóż je na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju. Następnie przenieś do naczynia do podania i podawaj ze śmietaną, pomidorem lub innym sosem. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy