krymskie czebureki z ciasta francuskiego

proste, szybkie, apetyczne, dla całej rodziny! Krymskie czebureki z ciasta francuskiego są niezwykle soczyste, z różową i cienką chrupiącą skórką. Kruchość ciasta w tym przepisie uzyskuje się za pomocą specjalnego rodzaju ugniatania, a soczystość nadzienia — przez dodanie wody i dużej ilości cebuli.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 50 % 20 g
210 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chebureki krymskie, takie jak sprzedawane na Krymie? Przygotuj składniki. Mięso mielone jest odpowiednie z absolutnie każdego mięsa, takie chebureki są przygotowywane nawet z warzywami i serem. Może być zarówno zakupiony, jak i wykonany samodzielnie w domu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto cheburek. Jak zrobić ciasto? Przesiej mąkę do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź zwykłą szklankę i rozbij do niej jajko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj szklankę zimnej wody po brzegi, dodaj sól. Delikatnie, aby nie rozplątać płynu, wstrząśnij widelcem zawartość, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej powstałą mieszaninę do miski z mąką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj mąkę z wodą widelcem, aby uzyskać płatki, jak na zdjęciu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz wlej tam jedną trzecią szklanki oleju roślinnego, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Użyj rąk, aby zagnieść ciasto, aby zebrać wszystkie płatki. Ciasto nie powinno być gładkie, więc nie trzeba go długo ugniatać. Gdy tylko płatki przestaną odpadać z ciasta, zatrzymaj ugniatanie. To właśnie sprawi, że ciasto będzie kruche po smażeniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ciasto do celofanu lub folii spożywczej i wstaw do lodówki na 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zajmij się farszem. Jak zrobić nadzienie? Obierz i posiekaj cebulę w dowolny dogodny sposób-pokrój nożem, zetrzyj lub uderz w blenderze. Cebula do mięsa mielonego jest pobierana w proporcji 1: 1. Duża jego ilość sprawi, że mięso mielone będzie bardziej soczyste i smaczniejsze. Dodaj posiekaną cebulę do mielonego mięsa. Wbij do niego jajko, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Wlej zimną wodę do mięsa mielonego, ugniataj, aż będzie gładka. Nadzienie jest gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Zrób chebureki w wygodny dla Ciebie sposób. Możesz podzielić ciasto na kawałki i rozwałkować je w kółko. Lub możesz, tak jak ja, rozwałkować całe ciasto na dużą warstwę i wyciąć z niego kółka za pomocą spodka. Rozwałkuj ciasto cienko, wlewając mąkę, aby ciasto nie przylegało do wałka do ciasta i powierzchni roboczej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nałóż łyżkę nadzienia na połowę każdego kubka i przykryj drugą połową.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj brzegi cheburek spodkiem, aby dobrze się uformowały. Dodatkowo dociśnij je widelcem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni lub kotle z wysokimi bokami na średnim ogniu. Włóż czebureki do oleju, aby nie kolidowały ze sobą, po dwie lub trzy sztuki w zależności od wielkości naczyń. Smażyć z obu stron na złoty kolor, pod zamkniętą pokrywką, aby olej się nie rozpryskał. Podczas smażenia możesz kilkakrotnie obrócić czebureki, aby uzyskać równomierne smażenie. Wygodnie jest to zrobić za pomocą dwóch widelców.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż gotowe czebureki na ręczniku papierowym lub serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto jest Kruche i chrupiące.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Chebureki są gotowe. Mam 20 średnich Czeburek, około 10 cm, jeśli wyrzeźbisz większe czeburki, okaże się ich mniej. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy