skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić puszyste naleśniki na mleku bez jajek i drożdży? Bardzo szybko i łatwo! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.Możesz wziąć dowolny olej, mam Słonecznik.
Krok 2:
Przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia do głębokiej miski. Czy w tym przepisie można zastąpić proszek do pieczenia sodą? Taka wymiana jest niepraktyczna, ponieważ kompozycja nie zawiera kwaśnych produktów, które mogą wywołać reakcję w kontakcie z sodą.
Krok 3:
Dodaj sól, cukier i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Możesz również zastąpić część lub całość cukru cukrem waniliowym.
Krok 4:
Stopniowo wlewaj mleko w temperaturze pokojowej, za każdym razem mieszając masę trzepaczką, aż będzie gładka. Aby pozbyć się wszystkich grudek i przyspieszyć proces, możesz ubić ciasto mikserem.
Krok 5:
Powinno być dość gęste, jednorodne ciasto, które zsuwa się z łyżki lub trzepaczki w grudkach. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj trochę więcej mąki.
Krok 6:
Wlej olej roślinny i ponownie dokładnie wymieszaj. Olej powinien całkowicie połączyć się z ciastem.
Krok 7:
Podgrzej suchą patelnię na ponadprzeciętnym ogniu (mój tryb to 6 z 9). Ponieważ ciasto zawiera już wystarczającą ilość oleju roślinnego, nie jest konieczne smarowanie patelni. Łyżką wyłożyć małe porcje ciasta i smażyć z obu stron przez około 1 minutę. Ciasto piecze się dość szybko i odrywa się od dna patelni.
Krok 8:
Przenieś gotowe naleśniki na talerz i natychmiast podawaj na gorąco. Podawaj z miodem, dżemem lub dowolnym słodkim sosem. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g