puszyste placki mleczne bez jajek i drożdży

pyszne, szybkie, proste i bujne, na śniadanie i popołudniową przekąskę! Puszyste naleśniki na mleku bez jajek i drożdży gotują się w ciągu kilku minut. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Świetny przepis na pieczenie bez drożdży dla dzieci i dorosłych.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 71 % 36 g
246 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić puszyste naleśniki na mleku bez jajek i drożdży? Bardzo szybko i łatwo! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.Możesz wziąć dowolny olej, mam Słonecznik.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia do głębokiej miski. Czy w tym przepisie można zastąpić proszek do pieczenia sodą? Taka wymiana jest niepraktyczna, ponieważ kompozycja nie zawiera kwaśnych produktów, które mogą wywołać reakcję w kontakcie z sodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, cukier i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Możesz również zastąpić część lub całość cukru cukrem waniliowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo wlewaj mleko w temperaturze pokojowej, za każdym razem mieszając masę trzepaczką, aż będzie gładka. Aby pozbyć się wszystkich grudek i przyspieszyć proces, możesz ubić ciasto mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno być dość gęste, jednorodne ciasto, które zsuwa się z łyżki lub trzepaczki w grudkach. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj trochę więcej mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny i ponownie dokładnie wymieszaj. Olej powinien całkowicie połączyć się z ciastem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej suchą patelnię na ponadprzeciętnym ogniu (mój tryb to 6 z 9). Ponieważ ciasto zawiera już wystarczającą ilość oleju roślinnego, nie jest konieczne smarowanie patelni. Łyżką wyłożyć małe porcje ciasta i smażyć z obu stron przez około 1 minutę. Ciasto piecze się dość szybko i odrywa się od dna patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowe naleśniki na talerz i natychmiast podawaj na gorąco. Podawaj z miodem, dżemem lub dowolnym słodkim sosem. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy