naleśniki z wątróbką wołową

ze zwykłych produktów, oryginalne, najsmaczniejsze! Naleśniki z wątroby wołowej mogą być spożywane jako niezależne danie, z dowolnym dodatkiem lub mogą być używane jako & quot; ciasta & quot; na ciasto wątrobowe. Takie naleśniki z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie lubią wątroby.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 15 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 26 % 8 g
162 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z wątróbką wołową? Przygotuj składniki. Wskazane jest, aby wziąć świeżą wątrobę wołową, mam wątrobę cielęcą, jest nieco jaśniejsza niż wołowina. Jeśli został zamrożony, najpierw rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz wątrobę ze skrzepów krwi, Usuń filmy. Napełnij wątrobę zimną wodą i pozostaw do namoczenia na 15 minut. To uwolni ją od goryczy i nieprzyjemnego zapachu. Następnie spuść wodę i osusz wątrobę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój przygotowaną wątrobę na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż wątrobę do miski blendera, wlej mleko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Zamiast blendera możesz przewinąć wątrobę przez maszynę do mięsa, a dopiero potem połączyć ją z mlekiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej masę wątrobową do miski. Dodaj jajka. Ubij wszystko, aż będzie gładkie trzepaczką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny i jeszcze raz ubij, aby rozprowadzić olej na całej masie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę, sól, pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie wymieszaj ciasto, aby nie było grudek. Pozostaw ciasto na 10 minut. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna, dodaj trochę więcej mąki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego na umiarkowanym ogniu. Smaż cienkie naleśniki przez około 3 minuty z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Naleśniki można podawać w ten sposób lub na ich podstawie przygotować ciasto, tworząc warstwę warzyw. Smacznego!

świeża wątroba, która nie została zamrożona, ma największą wartość odżywczą. Jego okres przydatności do spożycia wynosi 2 dni.
jeśli wątroba jest przechowywana w temperaturze pokojowej, okres ten skraca się do 6-8 godzin. Po tym czasie wątroba zamienia się w" wylęgarnię " drobnoustrojów. Aby wydłużyć okres trwałości produktu, umieszcza się go w zamrażarce. Jednak pod wpływem niskich temperatur przysmak traci swoje właściwości odżywcze.
dlatego jeśli nie ma możliwości zakupu świeżej wątroby, lepiej dać pierwszeństwo produktowi, który przeszedł tylko jeden cykl zamrażania.
jeśli wątroba była wielokrotnie zamrażana, po rozmrożeniu powiedzą o tym następujące znaki:
- niewyraźne słowa na etykiecie, w tym data pakowania, firma produkcyjna, okres przydatności do spożycia, masa;
- na powierzchni wątroby będą różowe kryształy, sama wątroba jest niejednorodnie zabarwiona.
- wątroba zamrożona 1 raz ma równe cięcie z niewielką warstwą lodu.
- wątroba pachnie nieprzyjemnie.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy