skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z wątróbką wołową? Przygotuj składniki. Wskazane jest, aby wziąć świeżą wątrobę wołową, mam wątrobę cielęcą, jest nieco jaśniejsza niż wołowina. Jeśli został zamrożony, najpierw rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki.
Krok 2:
Dokładnie spłucz wątrobę ze skrzepów krwi, Usuń filmy. Napełnij wątrobę zimną wodą i pozostaw do namoczenia na 15 minut. To uwolni ją od goryczy i nieprzyjemnego zapachu. Następnie spuść wodę i osusz wątrobę.
Krok 3:
Pokrój przygotowaną wątrobę na kawałki.
Krok 4:
Włóż wątrobę do miski blendera, wlej mleko.
Krok 5:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Zamiast blendera możesz przewinąć wątrobę przez maszynę do mięsa, a dopiero potem połączyć ją z mlekiem.
Krok 6:
Wlej masę wątrobową do miski. Dodaj jajka. Ubij wszystko, aż będzie gładkie trzepaczką.
Krok 7:
Wlej olej roślinny i jeszcze raz ubij, aby rozprowadzić olej na całej masie.
Krok 8:
Dodaj mąkę, sól, pieprz.
Krok 9:
Dokładnie wymieszaj ciasto, aby nie było grudek. Pozostaw ciasto na 10 minut. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna, dodaj trochę więcej mąki.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego na umiarkowanym ogniu. Smaż cienkie naleśniki przez około 3 minuty z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor.
Krok 11:
Naleśniki można podawać w ten sposób lub na ich podstawie przygotować ciasto, tworząc warstwę warzyw. Smacznego!
świeża wątroba, która nie została zamrożona, ma największą wartość odżywczą. Jego okres przydatności do spożycia wynosi 2 dni.
jeśli wątroba jest przechowywana w temperaturze pokojowej, okres ten skraca się do 6-8 godzin. Po tym czasie wątroba zamienia się w" wylęgarnię " drobnoustrojów. Aby wydłużyć okres trwałości produktu, umieszcza się go w zamrażarce. Jednak pod wpływem niskich temperatur przysmak traci swoje właściwości odżywcze.
dlatego jeśli nie ma możliwości zakupu świeżej wątroby, lepiej dać pierwszeństwo produktowi, który przeszedł tylko jeden cykl zamrażania.
jeśli wątroba była wielokrotnie zamrażana, po rozmrożeniu powiedzą o tym następujące znaki:
- niewyraźne słowa na etykiecie, w tym data pakowania, firma produkcyjna, okres przydatności do spożycia, masa;
- na powierzchni wątroby będą różowe kryształy, sama wątroba jest niejednorodnie zabarwiona.
- wątroba zamrożona 1 raz ma równe cięcie z niewielką warstwą lodu.
- wątroba pachnie nieprzyjemnie.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g