klasyczna sałatka Chafan z wołowiną

kolorowa sałatka z oryginalnym podaniem. Ta sałatka może służyć jako niezależne drugie danie. Jest sycący, apetyczny i zdrowy ze względu na dużą ilość warzyw.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 23 % 7 g
202 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę Chafan z wołowiną? Pokrój wołowinę w cienkie paski. Możesz wcześniej trzymać świeże mięso w zamrażarce przez pół godziny, aby było trochę zamrożone i łatwiejsze do krojenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 50 ml oleju roślinnego na patelnię i dobrze go podgrzej. Ułóż mięso w jednej warstwie i smaż, aż będzie chrupiące i rumiane, 5-7 minut z jednej strony i tyle samo z drugiej. Ogień jest większy niż przeciętny. Sól do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Przenieś do małej miski, napełnij po brzegi naczynia gorącą wodą i dodaj ocet. Pozostaw do marynowania na 30 minut. W ten sposób cebula nie będzie gorzka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój kapustę tak cienko, jak to możliwe. Obierz buraki i marchewki i pokrój osobno na koreańskiej tarce do marchwi. Na wskazaną wagę dostałem jeden średni burak, jedną średnią marchewkę i 1/4 małego widelca młodej kapusty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki na wskazaną wagę wyszły trzy średnie bulwy. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki w cienkie paski-cieńsze niż frytki. Ponownie spłucz wrzącą wodą, aby spłukać skrobię, wrzuć do durszlaka i rozłóż na desce do krojenia do wyschnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny (100 ml) i gotuj ziemniaki na dużym ogniu przez nie więcej niż 3 minuty-olej powinien prawie pokryć ziemniaki. Pod koniec obróbki cieplnej powinna pozostać lekka z ledwo zauważalną złotą skórką. Włóż gotowe ziemniaki do durszlaka lub wyjmij łyżką cedzakową, aby oddzielić je od oleju. Ziemniaki są na wpół surowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj i posiekaj pietruszkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz Złóż sałatkę. Ułóż wszystkie elementy zjeżdżalnią. Weź duże naczynie, połóż mięso na środku, ułóż warzywa wokół mięsa w kółko: buraki, kapustę, marchewkę i ziemniaki, powtarzamy sekwencję i upewniamy się, że buraki są naprzeciwko buraków marchewki - naprzeciwko marchewki itp. Połóż cebulę na warzywach wokół mięsa. Posyp sałatkę solą i mieszanką papryki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do sałatki podawaj osobno mieszankę śmietany, majonezu i czosnku, nadal możesz posypać ją posiekanym koperkiem.

nie możesz sobie wyobrazić smaczniejszego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy