skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę Chafan z wołowiną? Pokrój wołowinę w cienkie paski. Możesz wcześniej trzymać świeże mięso w zamrażarce przez pół godziny, aby było trochę zamrożone i łatwiejsze do krojenia.
Krok 2:
Wlej 50 ml oleju roślinnego na patelnię i dobrze go podgrzej. Ułóż mięso w jednej warstwie i smaż, aż będzie chrupiące i rumiane, 5-7 minut z jednej strony i tyle samo z drugiej. Ogień jest większy niż przeciętny. Sól do smaku.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Przenieś do małej miski, napełnij po brzegi naczynia gorącą wodą i dodaj ocet. Pozostaw do marynowania na 30 minut. W ten sposób cebula nie będzie gorzka.
Krok 4:
Pokrój kapustę tak cienko, jak to możliwe. Obierz buraki i marchewki i pokrój osobno na koreańskiej tarce do marchwi. Na wskazaną wagę dostałem jeden średni burak, jedną średnią marchewkę i 1/4 małego widelca młodej kapusty.
Krok 5:
Ziemniaki na wskazaną wagę wyszły trzy średnie bulwy. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki w cienkie paski-cieńsze niż frytki. Ponownie spłucz wrzącą wodą, aby spłukać skrobię, wrzuć do durszlaka i rozłóż na desce do krojenia do wyschnięcia.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny (100 ml) i gotuj ziemniaki na dużym ogniu przez nie więcej niż 3 minuty-olej powinien prawie pokryć ziemniaki. Pod koniec obróbki cieplnej powinna pozostać lekka z ledwo zauważalną złotą skórką. Włóż gotowe ziemniaki do durszlaka lub wyjmij łyżką cedzakową, aby oddzielić je od oleju. Ziemniaki są na wpół surowe.
Krok 7:
Umyj i posiekaj pietruszkę.
Krok 8:
Teraz Złóż sałatkę. Ułóż wszystkie elementy zjeżdżalnią. Weź duże naczynie, połóż mięso na środku, ułóż warzywa wokół mięsa w kółko: buraki, kapustę, marchewkę i ziemniaki, powtarzamy sekwencję i upewniamy się, że buraki są naprzeciwko buraków marchewki - naprzeciwko marchewki itp. Połóż cebulę na warzywach wokół mięsa. Posyp sałatkę solą i mieszanką papryki.
Krok 9:
Do sałatki podawaj osobno mieszankę śmietany, majonezu i czosnku, nadal możesz posypać ją posiekanym koperkiem.
nie możesz sobie wyobrazić smaczniejszego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g