skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do przygotowania shawarmy. Pita wybierz cienki i nie suchy, aby nie pękał podczas owijania. Zamiast nóg możesz wziąć dowolną część kurczaka, ale z nogami shawarma okazuje się szczególnie soczysta. Moja marchewka jest gotowa, możesz ją ugotować według ulubionego przepisu. Zamiast białej kapusty odpowiedni jest Pekin. Ogórek nie może być świeży, ale marynowany. Użyj dowolnych przypraw według własnego gustu.
Krok 2:
Najpierw ugotuj kurczaka. Możesz to zrobić w absolutnie dowolny sposób-smażyć, dusić, piec. Możesz użyć resztek kurczaka z rożna. Shawarma to świetna opcja dla na wpół zjedzonych części kurczaka. Pieczę kurczaka w piekarniku. Aby to zrobić, włóż kurczaka do naczynia do pieczenia, soli, pieprzu. Wziąłem paprykę czerwoną i czarną. Skrop niewielką ilością oleju roślinnego. Dobrze wymieszaj kurczaka. Piec w piekarniku w temperaturze t200°C przez 40 minut.
Krok 3:
Podczas pieczenia kurczaka przygotuj sos. Aby to zrobić, po prostu wymieszaj majonez i keczup, aż będą gładkie. Zamiast majonezu możesz wziąć śmietanę. Następnie dodaj czosnek do sosu. Aby zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu, użyj jogurtu naturalnego jako sosu. Dodaj do niego sól, przyprawy i czosnek do smaku.
Krok 4:
Drobno posiekaj kapustę. Jeśli używasz białej kapusty, pamiętaj ją lekko rękami, aby była miękka.
Krok 5:
Dobrze umyj ogórek i pomidor, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 6:
W międzyczasie kurczak jest upieczony, wyjmij go z piekarnika i trochę ostudź. Mam tak dużą ilość, ponieważ nie pieczę tylko dla shawarmy.
Krok 7:
Zdejmij skórę z nóg, odetnij mięso. Drobno posiekaj mięso nożem.
Krok 8:
Rozłóż chleb pita krótszym bokiem do siebie. Rozłóż sos na środku, odsuwając się od krawędzi. Ułóż warstwę kapusty.
Krok 9:
Połóż plasterki ogórka na kapuście, pomidory na nich. Jeśli gotujesz shawarmę zimą, nie możesz umieścić pomidora. Jeśli lubisz cebulę, połóż ją, krojąc w cienkie półpierścienie. Nie lubimy cebuli, więc nie wkładamy.
Krok 10:
Następnie ułóż warstwę mięsa.
Krok 11:
Połóż koreańską marchewkę na mięsie.
Krok 12:
Z krawędziami chleba pita wygiętymi do środka, zawiń nadzienie w bułkę.
Krok 13:
Rozgrzej patelnię grillową. Połóż na nim shawarmę.
Krok 14:
Usmaż shawarmę z obu stron na różowe paski. Jeśli masz zwykłą patelnię, to do lekkiego rumieńca.
często gotuję shawarmę, zmieniam tylko warzywa, w zależności od pory roku. Częściej używam piersi. Dzięki temu shawarma jest bardziej sucha, więc dodaję kolejną warstwę sosu. Z nogami podobało mi się o wiele bardziej - mięso jest bardziej soczyste i miękkie.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g