skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie kurczaka warto zacząć od przygotowania marynaty. Aby to zrobić, weź olej roślinny i dodaj do niego suszone zioła: oregano, rozmaryn i bazylię.
Krok 2:
W moździerzu zmiel Kumin (zira) i trzy kwiatostany pachnących goździków.
Krok 3:
Dodaj kminek do oleju. Dodaj paprykę i ostry mielony pieprz.
Krok 4:
Następnym krokiem jest dodanie suszonego czosnku i szczypty chmielu-suneli. Sól marynatę i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Umyj kurczaka (w tym wnętrze). Usuń guzek (ogon) i nadmiar tłuszczu. Dokładnie zetrzyj kurczaka marynatą na zewnątrz i wewnątrz. Aby to zrobić, potrzebujesz około trzech łyżek stołowych. Reszta marynaty będzie wymagana w przyszłości podczas pieczenia. Włóż kurczaka do lodówki na co najmniej dwie godziny do marynowania.
Krok 6:
Po tym czasie wyjmij kurczaka z lodówki. A teraz mały sekret, jak utrzymać soczystą pierś podczas pieczenia. Pod skórą piersi umieść cienko pokrojone kawałki masła. Uważaj, aby nie uszkodzić skóry. Masło nie powinno być zbyt miękkie, aby nie miało czasu na stopienie się w dłoniach.
Krok 7:
Przenieś kurczaka do grilla powietrznego z tyłu na najniższy grill.
Krok 8:
Na koniec radzę wykonać małe nacięcia w skórze tuż nad goleniami po obu stronach.
Krok 9:
I przymocuj skrzydła w otrzymanych kieszeniach. Dzięki temu będą chronione przed spaleniem. Piecz kurczaka w temperaturze 150 stopni na średnim dmuchaniu przez godzinę. Kilka razy polej kurczaka marynatą podczas gotowania. Następnie odwróć ptaka na pierś i piecz plecy przez 45 minut w tej samej temperaturze. Okresowo podlewaj tył pozostałą marynatą.
polecam wziąć kurczaka średniej wielkości, ważącego około 1,3-1,5 kilograma. Mam kurczaka rolniczego i nic nie mów, ale jego mięso w smaku znacznie różni się od Przemysłowego na lepsze.
Stopień opiekania kurczaka można regulować według własnego uznania. Aby to zrobić, zwiększ (lub zmniejsz) temperaturę i dmuchanie, a także Czas gotowania i wysokość rusztu, w zależności od stopnia pieczenia.
w każdym razie musisz okresowo patrzeć, jak przebiega proces, aby nie przegapić momentu wypalenia.
jak możesz zrozumieć, że kurczak jest gotowy? Aby to zrobić, wbij wykałaczkę w najbardziej mięsistą część piersi. A jeśli wydzielający się stamtąd sok jest przezroczysty (a nie różowawy), kurczak jest gotowy do podania.
cały pieczony kurczak zawsze wygląda świątecznie. A zapachy w kuchni podczas pieczenia są najbardziej apetyczne.
kurczak jest odpowiedni dla wszystkich członków rodziny: w końcu pierś bez skóry można zaoferować nawet małym dzieciom.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g