skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kebab wołowy, aby mięso było miękkie na grillu? Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Aby kebab wołowy był miękki, lepiej wybrać część szyjną tuszy zwierzęcia lub cięcie z grzbietu. To najdelikatniejsze mięso wołowe. I pożądane jest, aby zwierzę nie było stare. Jeśli nie ma sposobu, aby się tego dowiedzieć, podzielę się swoimi sekretami, jak zmiękczyć kebab wołowy.
Krok 2:
Zmiażdż nasiona kolendry moździerzem lub w inny sposób, ale nie na proszek. Wystarczy po prostu zmiażdżyć nasiona.
Krok 3:
Przełóż cebulę przez maszynkę do mięsa lub tarkę.
Krok 4:
Pokrój mięso na kawałki o wymiarach około 3,5 x 4 cm równej wielkości.
Krok 5:
Włóż mięso do filiżanki, dodaj sól do smaku, dodaj startą cebulę, dowolny majonez, najlepiej nie serowy.. dodaj sodę i kolendrę, wszystko dokładnie wymieszaj. Naciśnij płaski talerz i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 6:
Gdy mięso jest marynowane, nawlecz na patyki, naprzemiennie każdy kawałek mięsa z małym kawałkiem wewnętrznego tłuszczu. Jeśli masz drewniane szaszłyki, należy je najpierw namoczyć w wodzie. Mięso będzie bardziej soczyste.
Krok 7:
Dla odmiany możesz posypać bułką tartą kilka pałeczek z mięsem, naciskając ręcznie okruchy na kawałki mięsa. Otrzymasz delikatny kebab z przyjemną chrupkością.
Krok 8:
Połóż patyczki na grillu nad spalonymi węglami i opiekaj, obracając równomiernie. Aby węgle nie płonęły od kapiącego tłuszczu, spryskaj trochę wodą grill. (Bezpośrednio na paluszki do grillowania).
Krok 9:
Tutaj mamy piękny, miękki szaszłyk wołowy. Uzupełnij to danie świeżymi warzywami, ziołami, lekką sałatką!
dla większej pewności, że Kebab będzie miękki i pozwala na to czas, patyczki można trzymać przez 2 godziny w zamrażarce. Lub możesz zostawić na noc.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g