szaszłyki wołowe aby mięso było miękkie na grillu

unikalny sposób przygotowania miękkiego szaszłyka wołowego. W bułce tartej Kebab zachowa swój smak tak bardzo, jak to możliwe. Możesz podawać ze świeżymi warzywami, cebulą lub zieloną cebulą i octem stołowym.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 66 % 19 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 3 % 1 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kebab wołowy, aby mięso było miękkie na grillu? Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Aby kebab wołowy był miękki, lepiej wybrać część szyjną tuszy zwierzęcia lub cięcie z grzbietu. To najdelikatniejsze mięso wołowe. I pożądane jest, aby zwierzę nie było stare. Jeśli nie ma sposobu, aby się tego dowiedzieć, podzielę się swoimi sekretami, jak zmiękczyć kebab wołowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiażdż nasiona kolendry moździerzem lub w inny sposób, ale nie na proszek. Wystarczy po prostu zmiażdżyć nasiona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż cebulę przez maszynkę do mięsa lub tarkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój mięso na kawałki o wymiarach około 3,5 x 4 cm równej wielkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż mięso do filiżanki, dodaj sól do smaku, dodaj startą cebulę, dowolny majonez, najlepiej nie serowy.. dodaj sodę i kolendrę, wszystko dokładnie wymieszaj. Naciśnij płaski talerz i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy mięso jest marynowane, nawlecz na patyki, naprzemiennie każdy kawałek mięsa z małym kawałkiem wewnętrznego tłuszczu. Jeśli masz drewniane szaszłyki, należy je najpierw namoczyć w wodzie. Mięso będzie bardziej soczyste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dla odmiany możesz posypać bułką tartą kilka pałeczek z mięsem, naciskając ręcznie okruchy na kawałki mięsa. Otrzymasz delikatny kebab z przyjemną chrupkością.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż patyczki na grillu nad spalonymi węglami i opiekaj, obracając równomiernie. Aby węgle nie płonęły od kapiącego tłuszczu, spryskaj trochę wodą grill. (Bezpośrednio na paluszki do grillowania).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tutaj mamy piękny, miękki szaszłyk wołowy. Uzupełnij to danie świeżymi warzywami, ziołami, lekką sałatką!

dla większej pewności, że Kebab będzie miękki i pozwala na to czas, patyczki można trzymać przez 2 godziny w zamrażarce. Lub możesz zostawić na noc.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy