naleśniki słodkie na mleku

rumiane, słodkie-te naleśniki pokochają dzieci! Naleśniki na mleku to klasyczny przepis, tak upiekły nasze babcie i prababcie. To właśnie na mleku uzyskuje się najcieńsze naleśniki. W tym przepisie do ciasta dodaje się nieco więcej cukru.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 50 % 17 g
185 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do miski. Nie zmniejszaj ich liczby, jajka działają jako element wiążący w tym przepisie. W przeciwnym razie naleśniki mogą pęknąć po przewróceniu. Dodaj sól i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Musisz bardzo dobrze ubić jajka. Możesz nawet użyć miksera. Ubijałem trzepaczką, około 2 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mleko do jajek i ponownie dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę. Nie pomijaj tego etapu, z przesianą mąką każde wypieki stają się lepsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz musisz uzbroić się w cierpliwość i bardzo dobrze wymieszać ciasto, aby usunąć wszystkie grudki. Ponownie możesz włączyć mikser.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj masło do dobrze zagniecionego ciasta, ale nie wszystkie, ale jedną łyżkę. Pozostałościami nasmarujemy patelnię. Mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczemy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Przed pierwszym naleśnikiem smarujemy patelnię, a następnie nie jest to wymagane. Masło w cieście zapobiegnie przywieraniu naleśników.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe naleśniki można posmarować masłem. Smacznego!

z tej liczby produktów wyszło około 10 sztuk naleśników. Piekłam na patelni o średnicy 18 cm naleśniki są naprawdę bardzo smaczne, słodkie, doskonałe danie deserowe.
liczba jajek w tym przepisie jest bardzo ważna. Nie zmniejszaj tego. Jajka pomagają naleśnikom nie rozerwać się po przewróceniu, bez względu na to, jak grube je zrobisz. Aby naleśniki nie miały smaku jajek, zaleca się je bardzo dobrze ubić. W ogóle nie miałem smaku, nawet podczas ubijania trzepaczką.
mleko do naleśników radzę wziąć temperaturę pokojową, nawet trochę cieplej. Mąka lepiej rozprowadzi się w ciepłym mleku.
aby uzyskać ciasto bez grudek, lepiej nie wlewać mąki do mleka, a wręcz przeciwnie, wlewać mleko do mąki, mieszając trzepaczką. Zrobiłem odwrotnie, musiałem majstrować przy grudkach.
takie naleśniki świetnie nadają się na śniadanie, można je również podawać na deser. Jako dodatki nadają się do nich śmietana, śmietana, jogurt, ale słodycze będą zbędne. Jeśli zmniejszysz ilość cukru, naleśniki staną się uniwersalne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy