Julienne z kurczakiem i grzybami w piekarniku

Spróbuj julienne raz i będziesz ją ciągle gotować! Wśród wielu różnych przepisów julienne ten wyróżnia się prostotą i szybkością. Tradycyjny sos beszamelowy julienne zastępuje tutaj tłustą śmietanę, która miesza się z sokami z kurczaka i grzybów. I takie danie jest przygotowywane w dwóch rachunkach.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania julienne. Do potrawy lepiej jest używać świeżych grzybów, ponieważ mrożone zawierają zbyt dużo wilgoci, a podczas smażenia na patelni na początku będzie za dużo wody, a po odparowaniu objętość grzybów będzie znacznie mniejsza niż to konieczne. Dlatego jeśli używasz mrożonych grzybów, weź je z marginesem, najpierw rozmroź i wyciśnij.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj, osusz i pokrój pieczarki. Jeśli grzyby są małe, możesz je po prostu przeciąć na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz użyć dowolnego sera do smaku. Odpowiedni jest zwykły & quot; Rosyjski & quot; i włoska mozzarella.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć kurczaka i smażyć, mieszając, na dużym ogniu przez około 4 minuty, aż filety ze wszystkich stron pokryją się białą skórką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy cały kurczak zmieni różowy odcień na biały, dodaj grzyby na patelnię i smaż wszystko razem, mieszając, 10 minut, aż pieczarki będą gotowe. Nie trzeba doprowadzać wszystkiego do pojawienia się złotej skorupy. Wystarczy doprowadzić składniki do gotowości. Jeśli na patelni pozostanie trochę soku z grzybów i kurczaka, będzie jeszcze lepiej. Wraz ze śmietaną otrzymasz wspaniały sos, który nie jest gorszy w smaku od klasycznego beszamelu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ogólnie rzecz biorąc, kurczak i grzyby julienne są smażone osobno na złoty kolor, a na końcu łączone. Ale w tym przepisie postanowiłem poeksperymentować i dodać grzyby znacznie wcześniej. Kurczak i grzyby wydzielają soki i duszą się w nich. W ten sposób cała zawartość patelni jest nasycona aromatycznym sokiem z kurczaka i grzybów. Danie okazuje się bardziej soczyste, kawałki kurczaka są delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Zdejmij patelnię z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej śmietanę o zawartości tłuszczu od 15 do 20% na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól, pieprz i wymieszaj wszystko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż powstałą masę na kokosach lub małych garnkach do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp julienne startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5-7 minut lub nieco dłużej, aż na serze pojawi się złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj julienne na gorąco, posypane posiekanymi ziołami. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy