skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania julienne. Do potrawy lepiej jest używać świeżych grzybów, ponieważ mrożone zawierają zbyt dużo wilgoci, a podczas smażenia na patelni na początku będzie za dużo wody, a po odparowaniu objętość grzybów będzie znacznie mniejsza niż to konieczne. Dlatego jeśli używasz mrożonych grzybów, weź je z marginesem, najpierw rozmroź i wyciśnij.
Krok 2:
Umyj, osusz i pokrój pieczarki. Jeśli grzyby są małe, możesz je po prostu przeciąć na pół.
Krok 3:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz użyć dowolnego sera do smaku. Odpowiedni jest zwykły & quot; Rosyjski & quot; i włoska mozzarella.
Krok 5:
Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć kurczaka i smażyć, mieszając, na dużym ogniu przez około 4 minuty, aż filety ze wszystkich stron pokryją się białą skórką.
Krok 6:
Gdy cały kurczak zmieni różowy odcień na biały, dodaj grzyby na patelnię i smaż wszystko razem, mieszając, 10 minut, aż pieczarki będą gotowe. Nie trzeba doprowadzać wszystkiego do pojawienia się złotej skorupy. Wystarczy doprowadzić składniki do gotowości. Jeśli na patelni pozostanie trochę soku z grzybów i kurczaka, będzie jeszcze lepiej. Wraz ze śmietaną otrzymasz wspaniały sos, który nie jest gorszy w smaku od klasycznego beszamelu.
Krok 7:
Ogólnie rzecz biorąc, kurczak i grzyby julienne są smażone osobno na złoty kolor, a na końcu łączone. Ale w tym przepisie postanowiłem poeksperymentować i dodać grzyby znacznie wcześniej. Kurczak i grzyby wydzielają soki i duszą się w nich. W ten sposób cała zawartość patelni jest nasycona aromatycznym sokiem z kurczaka i grzybów. Danie okazuje się bardziej soczyste, kawałki kurczaka są delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 8:
Wlej śmietanę o zawartości tłuszczu od 15 do 20% na patelnię.
Krok 9:
Sól, pieprz i wymieszaj wszystko.
Krok 10:
Rozłóż powstałą masę na kokosach lub małych garnkach do pieczenia.
Krok 11:
Posyp julienne startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5-7 minut lub nieco dłużej, aż na serze pojawi się złoty kolor.
Krok 12:
Podawaj julienne na gorąco, posypane posiekanymi ziołami. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g