skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw opłucz mięso i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie połóż mięso na desce do krojenia i pokrój ostrym nożem na porcje mniej więcej tego samego rozmiaru. Nie musisz ciąć zbyt drobno, ponieważ będzie to niewygodne do nawleczenia na szpikulec.
Krok 2:
Cebulę obrać i opłukać pod bieżącą zimną wodą. Pokrój w półpierścienie i wymieszaj z pokrojonym mięsem.
Krok 3:
Dodaj ocet, sól i pieprz. Posyp suszonym koperkiem. Wszystko dobrze wymieszaj rękami, starając się zmiażdżyć cebulę, aby szybciej wypuściła sok. jest to konieczne, aby mięso było lepiej marynowane i bardziej soczyste. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 4-6 godzin. Tutaj marynowane jest nie tylko mięso, ale także cebula. Marynowaną cebulę można dodatkowo podać do gotowego grilla.
Krok 4:
Po upływie czasu wyjmij marynowane mięso, wymieszaj je. Obierz mięso z cebuli i nawlecz na szaszłyki.
Krok 5:
Gotuj szaszłyki nie na otwartym ogniu, ale na gorących węglach, nie zapominając o obracaniu go ze wszystkich stron, aby mięso było równomiernie ugotowane. Jeśli jednak ogień przebije się, można go spryskać wodą, nie pozwalając mu się rozpalić, w przeciwnym razie mięso nie zostanie upieczone w środku, a na zewnątrz się spali. Smacznego!
do gotowania szaszłyków wieprzowych najlepiej nadaje się młode mięso wieprzowe. W żadnym wypadku nie bierz zamrożonego. Z pewnością musi być świeże. Do grilla najlepiej nadaje się szyja. To tutaj mięso jest bardzo miękkie i delikatne z niewielką ilością tłuszczu, dzięki czemu Kebab będzie bardzo soczysty. Mięso można marynować od 2-3 godzin do dnia.
gotowe mięso jest bardzo aromatyczne Z LEKKĄ chrupiącą skórką. Świetny przepis na gotowanie w naturze.
do gotowego grilla możesz podać świeże warzywa i zioła. Będzie to najlepszy dodatek do mięsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet winogronowy - 14 kcal/100g