kaukaski szaszłyk wieprzowy na grillu

pyszny przepis na soczysty kebab! Nie ma nic lepszego niż spędzenie weekendu z przyjazną rodziną w kraju. A pyszny i soczysty kebab tylko wzmocni pozytywne emocje. Każda rodzina ma swój ulubiony przepis na kebab. I chcę podzielić się jednym z najbardziej poszukiwanych przez nas. Taki Kebab podbije serca twojej rodziny i przyjaciół. Można go gotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i jagnięcego.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 14 % 4 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw opłucz mięso i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie połóż mięso na desce do krojenia i pokrój ostrym nożem na porcje mniej więcej tego samego rozmiaru. Nie musisz ciąć zbyt drobno, ponieważ będzie to niewygodne do nawleczenia na szpikulec.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i opłukać pod bieżącą zimną wodą. Pokrój w półpierścienie i wymieszaj z pokrojonym mięsem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ocet, sól i pieprz. Posyp suszonym koperkiem. Wszystko dobrze wymieszaj rękami, starając się zmiażdżyć cebulę, aby szybciej wypuściła sok. jest to konieczne, aby mięso było lepiej marynowane i bardziej soczyste. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 4-6 godzin. Tutaj marynowane jest nie tylko mięso, ale także cebula. Marynowaną cebulę można dodatkowo podać do gotowego grilla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po upływie czasu wyjmij marynowane mięso, wymieszaj je. Obierz mięso z cebuli i nawlecz na szaszłyki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj szaszłyki nie na otwartym ogniu, ale na gorących węglach, nie zapominając o obracaniu go ze wszystkich stron, aby mięso było równomiernie ugotowane. Jeśli jednak ogień przebije się, można go spryskać wodą, nie pozwalając mu się rozpalić, w przeciwnym razie mięso nie zostanie upieczone w środku, a na zewnątrz się spali. Smacznego!

do gotowania szaszłyków wieprzowych najlepiej nadaje się młode mięso wieprzowe. W żadnym wypadku nie bierz zamrożonego. Z pewnością musi być świeże. Do grilla najlepiej nadaje się szyja. To tutaj mięso jest bardzo miękkie i delikatne z niewielką ilością tłuszczu, dzięki czemu Kebab będzie bardzo soczysty. Mięso można marynować od 2-3 godzin do dnia.
gotowe mięso jest bardzo aromatyczne Z LEKKĄ chrupiącą skórką. Świetny przepis na gotowanie w naturze.
do gotowego grilla możesz podać świeże warzywa i zioła. Będzie to najlepszy dodatek do mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet winogronowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy