leniwe pierogi na patelni z mięsem mielonym i warzywami

najbardziej leniwe, z mięsem mielonym, duszone, bez modelowania! Nie trzeba wycinać kółek i rzeźbić z nich-wystarczy rozwałkować ciasto i rozsmarować na nim mięso mielone. Kiedy jest mało czasu, mało produktów lub po prostu chcesz różnorodności - na ratunek przyjdzie przepis na leniwe pierogi na patelni!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 32 % 14 g
węglowodany 50 % 22 g
245 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić leniwe pierogi na patelni? Najpierw musisz przygotować ciasto. Przygotuj dla niego jedzenie. Mąka może odejść więcej niż trzy szklanki lub mniej. Będziesz patrzeć na stan testu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę, rozbij do niej jajko. Wlej wodę. Lepiej ciepłe, ciasto ugniata się na nim szybciej. Dodaj sól. Ubij jajko wodą widelcem, aż się połączą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij wsypywać mąkę w porcjach, mieszając po każdej porcji. Na początku wygodnie będzie mieszać widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto stanie się grubsze, zacznij ugniatać rękami. W razie potrzeby dodaj mąkę. Ciasto stopniowo zacznie gromadzić się w grudkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż go na posypanej mąką powierzchni roboczej. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, gładkie. Ugniataj lepiej przez długi czas, aby ciasto przestało się kleić, Zajęło mi to około 10 minut. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i pozostaw na stole na 20 minut. W tym czasie gluten dobrze się w nim rozwinie, a ciasto stanie się bardzo elastyczne i giętkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Weź dla niej Artykuły spożywcze. Mięso mielone może pochodzić z dowolnego mięsa. Mam wołowinę z dodatkiem wieprzowiny. Oprócz pieprzu do mięsa mielonego możesz dodać dowolne przyprawy i zioła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj cebulę w dowolny sposób. Możesz kroić, przekręcać przez maszynkę do mięsa lub uderzać w blenderze. Zetrę cebulę na tarce. Dodaj cebulę, sól i przyprawy do mielonego mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Jeśli okaże się suchy, dodaj trochę wody. Dzięki temu nadzienie będzie wygodnie rozmazane na cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj każdy na stole w cienką prostokątną warstwę. W razie potrzeby posyp stół mąką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż połowę nadzienia na cieście. Posmaruj go cienką warstwą łyżką, pozostawiając centymetr z każdej strony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przekręć ciasto w ciasną rolkę po większej stronie prostokąta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrym nożem pokrój powstałą bułkę na kawałki o szerokości około 4 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj potrawy do smażenia. Zamiast keczupu możesz wziąć koncentrat pomidorowy, potrzebujesz go mniej, około łyżeczki. Potrzebny będzie również olej roślinny i woda.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zetrzyj marchewki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozgrzej patelnię, wlej do niej olej roślinny. Umieść warzywa. Smaż je, mieszając, na małym ogniu przez około 5 minut, aż będą miękkie. Na koniec dodaj keczup lub koncentrat pomidorowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż powstałe bułki na smażeniu, umieszczając je cięte do góry. Na mojej patelni o średnicy 24 cm zmieściło się 20 pierogów-cała porcja dwóch bułek.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Napełnij pierogi wodą tak, aby sięgały do środka. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj pierogi na małym ogniu przez 20 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gdy cała woda zostanie wchłonięta przez ciasto, pierogi będą gotowe. Podawaj je na gorąco, ze śmietaną lub majonezem.

od czasu do czasu oddaję się tej metodzie robienia pierogów. Szybko i łatwo. W razie potrzeby do smażenia można również dodać paprykę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy