szybkie paszteciki na suchych drożdżach

Prosty przepis na placki drożdżowe z dowolnym nadzieniem. Z tego ciasta możesz gotować smażone lub duszone ciasta z nadzieniem według własnych upodobań. Następnego dnia są miękkie i przewiewne. Ciasto gotuje się szybko, nie wymaga proofingu.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 44 % 27 g
węglowodany 48 % 30 g
379 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzej połowę wody (125 ml) w żelaznym naczyniu do temperatury 40 stopni. Wlej go do miski, w której zagniatamy ciasto, dodaj drożdże, cukier i sól, wlej olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę. Od razu wsypałem 320 gramów. Nie możesz od razu wlać całej mąki, ale jej Większość, a następnie dostosować konsystencję ciasta na stole w drugim kroku opisanym poniżej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, aż cała woda zostanie wchłonięta przez mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj resztę wody (125 ml) i wlej ją do miski z ciastem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szybko wymieszaj ciasto, aż znikną wszystkie grudki mąki. Ciasto jest dość lepkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp stół przesianą mąką i rozłóż ciasto. Ugniatamy go rękami, stopniowo dodając mąkę. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Gdy nie będzie już lepki, nie dodajemy już mąki. Zajęło mi dokładnie 50 gramów mąki. W sumie potrzebowałem 370 gramów mąki (320 w cieście i 50 na podpyl), jak wskazałem w przepisie. Możesz go potrzebować mniej więcej, ponieważ każda mąka jest inna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto jest giętkie i elastyczne. Tworzymy z niego kulę. Nie będzie potrzebował czasu na sprawdzenie. Będziemy gotować od razu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na równe kawałki i zwiń je w kulki. Dostałem 7 kawałków o wadze około 70-75 gramów. Możesz podzielić ciasto na 10 kawałków o wadze około 50 gramów, aby paszteciki wyszły mniejsze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugniatamy każdy kawałek rękami w średniej grubości ciasto. Rozłóż nadzienie. Jako nadzienie użyłam tłuczonych ziemniaków zmieszanych ze smażoną cebulą. Możesz nadziewać paszteciki duszoną kapustą, twarogiem, dżemem itp.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ściśnij mocno krawędzie, tworząc Podłużny placek. Wyciszamy szew.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podgrzej patelnię z dodatkiem oleju roślinnego, który powinien sięgać połowy placków. Moja patelnia ma średnicę DNA 20 centymetrów, potrzebowałem 200 ml oleju. Smażyć placki na średnim ogniu z jednej strony, aż się zrumienią. U mnie były smażone przez około 5-7 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć je na drugą stronę i smaż do miękkości. Zajęło mi to kolejne 5 minut. Gotowe placki usuwamy z patelni i smażymy następną partię. Oleju już nie dodawałam. Ciasta nie były tłuste, więc nie potrzebowałem ręcznika papierowego.

ciasta według tego przepisu są delikatne i porowate, smaczne smażone i pieczone, lepiej jeść na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy