skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej połowę wody (125 ml) w żelaznym naczyniu do temperatury 40 stopni. Wlej go do miski, w której zagniatamy ciasto, dodaj drożdże, cukier i sól, wlej olej roślinny.
Krok 2:
Mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę. Od razu wsypałem 320 gramów. Nie możesz od razu wlać całej mąki, ale jej Większość, a następnie dostosować konsystencję ciasta na stole w drugim kroku opisanym poniżej.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, aż cała woda zostanie wchłonięta przez mąkę.
Krok 5:
Zagotuj resztę wody (125 ml) i wlej ją do miski z ciastem.
Krok 6:
Szybko wymieszaj ciasto, aż znikną wszystkie grudki mąki. Ciasto jest dość lepkie.
Krok 7:
Posyp stół przesianą mąką i rozłóż ciasto. Ugniatamy go rękami, stopniowo dodając mąkę. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Gdy nie będzie już lepki, nie dodajemy już mąki. Zajęło mi dokładnie 50 gramów mąki. W sumie potrzebowałem 370 gramów mąki (320 w cieście i 50 na podpyl), jak wskazałem w przepisie. Możesz go potrzebować mniej więcej, ponieważ każda mąka jest inna.
Krok 8:
Ciasto jest giętkie i elastyczne. Tworzymy z niego kulę. Nie będzie potrzebował czasu na sprawdzenie. Będziemy gotować od razu.
Krok 9:
Podziel ciasto na równe kawałki i zwiń je w kulki. Dostałem 7 kawałków o wadze około 70-75 gramów. Możesz podzielić ciasto na 10 kawałków o wadze około 50 gramów, aby paszteciki wyszły mniejsze.
Krok 10:
Ugniatamy każdy kawałek rękami w średniej grubości ciasto. Rozłóż nadzienie. Jako nadzienie użyłam tłuczonych ziemniaków zmieszanych ze smażoną cebulą. Możesz nadziewać paszteciki duszoną kapustą, twarogiem, dżemem itp.
Krok 11:
Ściśnij mocno krawędzie, tworząc Podłużny placek. Wyciszamy szew.
Krok 12:
Podgrzej patelnię z dodatkiem oleju roślinnego, który powinien sięgać połowy placków. Moja patelnia ma średnicę DNA 20 centymetrów, potrzebowałem 200 ml oleju. Smażyć placki na średnim ogniu z jednej strony, aż się zrumienią. U mnie były smażone przez około 5-7 minut.
Krok 13:
Odwróć je na drugą stronę i smaż do miękkości. Zajęło mi to kolejne 5 minut. Gotowe placki usuwamy z patelni i smażymy następną partię. Oleju już nie dodawałam. Ciasta nie były tłuste, więc nie potrzebowałem ręcznika papierowego.
ciasta według tego przepisu są delikatne i porowate, smaczne smażone i pieczone, lepiej jeść na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g