skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć udko z kurczaka w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, musztarda lepiej nie jest bardzo ostra. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Marynata lepiej przylega do suchych nóg.
Krok 2:
Przygotuj marynatę do mięsa. Jak zrobić marynatę? Weź przestronną miskę. Może być wykonany z tworzywa sztucznego, szkła lub ceramiki. W misce wymieszaj śmietanę z musztardą.
Krok 3:
Dodaj trochę soli i przypraw do miski według własnych upodobań. Jako przyprawy można użyć mielonego pieprzu, papryki, suszonych ziół, takich jak koperek, pietruszka lub bazylia. I możesz użyć gotowego zestawu przypraw do kurczaka. Aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz dodać trochę czosnku. Przeprowadź go przez prasę. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 4:
Udka z kurczaka całkowicie posmaruj powstałą marynatą. Staraj się to robić tak ostrożnie, jak to możliwe, aby marynata równomiernie pokryła wszystkie nogi. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 1 godzinę.
Krok 5:
Kiedy minie czas marynowania udek z kurczaka, zajmij się cebulą. Obraną cebulę pokroić w kostkę.
Krok 6:
W misce multicookera wlej trochę oleju roślinnego na dno i włóż marynowane udka z kurczaka. Dodaj posiekaną cebulę. Umieść miskę w powolnej kuchence, przykryj i włącz tryb & quot; pieczenie" na 30 minut. Wybierz tryb w zależności od modelu multicookera.
Krok 7:
Mięso gotuje się bardzo szybko. Podczas gotowania możesz otworzyć pokrywkę 1-2 razy i wszystko wymieszać, aby nogi nie zaczęły się palić. Wskazany czas wystarczy, aby golenie miały czas na przygotowanie. Jak widać, mięso zaczęło oddzielać się od kości. A to oznacza, że jest już gotowy!
Krok 8:
Ułóż gotowe udka z kurczaka na przygotowanych talerzach i podawaj. Smacznego!
zamiast oleju roślinnego do smażenia można użyć masła. Jednocześnie smak gotowego dania nabierze kremowego posmaku. Spróbuj!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g