podudzie z kurczaka w powolnej kuchence

proste, szybkie, niedrogie, na obiad dla całej rodziny! Udko z kurczaka gotowane w powolnej kuchence to bardzo smaczne, satysfakcjonujące i łatwe do przygotowania danie. Multicooker zrobi wszystko za ciebie, będziesz musiał tylko marynować mięso. Takie golenie okażą się bardzo soczyste i apetyczne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć udko z kurczaka w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, musztarda lepiej nie jest bardzo ostra. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Marynata lepiej przylega do suchych nóg.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę do mięsa. Jak zrobić marynatę? Weź przestronną miskę. Może być wykonany z tworzywa sztucznego, szkła lub ceramiki. W misce wymieszaj śmietanę z musztardą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trochę soli i przypraw do miski według własnych upodobań. Jako przyprawy można użyć mielonego pieprzu, papryki, suszonych ziół, takich jak koperek, pietruszka lub bazylia. I możesz użyć gotowego zestawu przypraw do kurczaka. Aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz dodać trochę czosnku. Przeprowadź go przez prasę. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Udka z kurczaka całkowicie posmaruj powstałą marynatą. Staraj się to robić tak ostrożnie, jak to możliwe, aby marynata równomiernie pokryła wszystkie nogi. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kiedy minie czas marynowania udek z kurczaka, zajmij się cebulą. Obraną cebulę pokroić w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce multicookera wlej trochę oleju roślinnego na dno i włóż marynowane udka z kurczaka. Dodaj posiekaną cebulę. Umieść miskę w powolnej kuchence, przykryj i włącz tryb & quot; pieczenie" na 30 minut. Wybierz tryb w zależności od modelu multicookera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mięso gotuje się bardzo szybko. Podczas gotowania możesz otworzyć pokrywkę 1-2 razy i wszystko wymieszać, aby nogi nie zaczęły się palić. Wskazany czas wystarczy, aby golenie miały czas na przygotowanie. Jak widać, mięso zaczęło oddzielać się od kości. A to oznacza, że jest już gotowy!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gotowe udka z kurczaka na przygotowanych talerzach i podawaj. Smacznego!

zamiast oleju roślinnego do smażenia można użyć masła. Jednocześnie smak gotowego dania nabierze kremowego posmaku. Spróbuj!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy