naleśniki na kefirze są grube, puszyste

najsmaczniejsze i najbardziej apetyczne, dla całej rodziny na śniadanie! Naleśniki na kefirze są grube i bujne, nie jest trudno upiec, produkty do ich przygotowania znajdują się w każdej lodówce. Aby okazały się dokładnie takie, konieczne będzie przestrzeganie szeregu zasad, o których powie ten przepis.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 67 % 30 g
210 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grube i puszyste naleśniki kefirowe? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, ale im wyższa, tym smaczniejsze będą naleśniki. Ważne! Podano przybliżoną ilość mąki. Będziesz patrzeć, jak dodasz konsystencję ciasta. Weź rafinowany, bezwonny olej. Pierwszym sekretem puszystych naleśników są ciepłe potrawy, więc wcześniej wyjmij jajka i kefir z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jajka i wbij do miski. Dodaj do nich cukier i sól. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Jeśli nie zdążyłeś wcześniej wyjąć jajek, pozostaw je w ciepłej wodzie na 5 minut, rozgrzeją się do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trzepaczką lub mikserem ubij jajka z cukrem i solą, aż piana się rozpuści, a kryształy się rozpuszczą. Użyłem trzepaczki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciepły kefir do miski na jajka. Następnie dodaj olej roślinny, aby naleśniki nie przykleiły się do patelni. Wymieszaj masę trzepaczką. Wlej sodę. Ponownie wymieszaj. Od siebie dodam mały hack życia — podgrzej kefir w kadzi do temperatury ~40 stopni (stanie się ciepły w dotyku), a reakcja z sodą będzie jeszcze silniejsza. To sprawi, że naleśniki będą wspanialsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij partiami wsypywać mąkę do ciasta, przesiać przez sito. To właśnie takie stopniowe wprowadzanie mąki z dalszym mieszaniem pozwoli uniknąć grudek w cieście. Ponadto będziesz kontrolować konsystencję ciasta. Powinien stać się gęsty jak niskotłuszczowa śmietana. Nie cała mąka mi zniknęła, ale znacznie mniej niż wskazana w przepisie. Jeśli nagle przesuniesz mąkę, a ciasto stanie się zbyt gęste, rozcieńcz je wrzącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Posmaruj go niewielką ilością oleju roślinnego. Wlej chochlę ciasta na środek patelni. Jeśli nie chce się rozprzestrzeniać, pomóż mu chochlą lub łyżką. Zmniejsz ogień do nieco poniżej średniej i przykryj patelnię pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż naleśnik z jednej strony, aż zacznie bulgotać, a powierzchnia wyschnie. Następnie zdejmij pokrywkę i odwróć naleśnik na drugą stronę. Smaż na drugiej stronie, aż będzie rumiany. Następnie wyjmij na talerz. Smarowanie patelni przed następnym naleśnikiem nie jest już konieczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usmaż w ten sposób całe ciasto. Z tej ilości dostałem 7 naleśników o średnicy 17 cm, gotowe naleśniki podawaj na gorąco ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem lub dżemem. Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy