kasza gryczana z kurczakiem

bardzo proste i smaczne danie na każdy dzień. Kasza gryczana Kupiecka z kurczakiem to danie, które łączy zarówno mięso, jak i przystawkę. Przygotowuje się go w jednym naczyniu, oszczędzając czas nie tylko podczas gotowania, ale także później, gdy trzeba umyć naczynia.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 50 % 14 g
138 kcal
IG: 7 / 93 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kupiecką kaszę gryczaną z kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć kurczaka bez kości, filety z uda lub piersi, ponieważ następnie w gotowym naczyniu będą musiały zostać wybrane podczas jedzenia. Filet z piersi jest suchy. Postanowiłem więc ugotować filety z ud kurczaka. Ugotujemy wszystko na raz na patelni. Dlatego weź głęboką i przestronną patelnię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj warzywa-obierz cebulę i marchewkę i opłucz w wodzie. Posortuj kaszę gryczaną, usuwając śmieci i nierafinowane ziarna. Opłucz go kilka razy w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj mięso z kurczaka i dobrze wysusz. Pokrój go na małe kawałki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż kawałki pokrojonego mięsa z kurczaka. Smaż na dużym ogniu, przez 7-10 minut, aby lekko się zrumienił. Podczas smażenia sok zostanie uwolniony z mięsa, ale po kilku minutach sok odparuje, a mięso zacznie się smażyć. Do tego potrzebny jest silny ogień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia kurczaka posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Jeśli lubisz czuć marchewki, możesz je po prostu drobno posiekać nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj cebulę i marchewkę na patelnię do mięsa. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż umytą kaszę gryczaną na patelnię. Zagotuj wodę. Wymieszaj koncentrat pomidorowy w gorącej wodzie i zalej kaszą gryczaną. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Wymieszaj i zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 13 do 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gaszenia gryka wchłonie wodę. Spróbuj gryki. Powinien być miękki. Uwielbiam, aby to danie było soczyste, więc dodaję trochę więcej gorącej wody i zdejmuję z ognia. Kasza gryczana już przestaje się gotować, więc nie będzie się gotować. Ale w samym naczyniu będzie niewielka ilość bulionu, dzięki czemu danie będzie soczyste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż kaszę gryczaną na talerzach i podawaj. Smacznego!

opcjonalnie podczas duszenia można dodać grzyby, paprykę lub pomidory.

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal / 100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy