skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kupiecką kaszę gryczaną z kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć kurczaka bez kości, filety z uda lub piersi, ponieważ następnie w gotowym naczyniu będą musiały zostać wybrane podczas jedzenia. Filet z piersi jest suchy. Postanowiłem więc ugotować filety z ud kurczaka. Ugotujemy wszystko na raz na patelni. Dlatego weź głęboką i przestronną patelnię.
Krok 2:
Przygotuj warzywa-obierz cebulę i marchewkę i opłucz w wodzie. Posortuj kaszę gryczaną, usuwając śmieci i nierafinowane ziarna. Opłucz go kilka razy w zimnej wodzie.
Krok 3:
Umyj mięso z kurczaka i dobrze wysusz. Pokrój go na małe kawałki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż kawałki pokrojonego mięsa z kurczaka. Smaż na dużym ogniu, przez 7-10 minut, aby lekko się zrumienił. Podczas smażenia sok zostanie uwolniony z mięsa, ale po kilku minutach sok odparuje, a mięso zacznie się smażyć. Do tego potrzebny jest silny ogień.
Krok 4:
Podczas smażenia kurczaka posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Jeśli lubisz czuć marchewki, możesz je po prostu drobno posiekać nożem.
Krok 5:
Następnie dodaj cebulę i marchewkę na patelnię do mięsa. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.
Krok 6:
Włóż umytą kaszę gryczaną na patelnię. Zagotuj wodę. Wymieszaj koncentrat pomidorowy w gorącej wodzie i zalej kaszą gryczaną. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Wymieszaj i zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 13 do 15 minut.
Krok 7:
Podczas gaszenia gryka wchłonie wodę. Spróbuj gryki. Powinien być miękki. Uwielbiam, aby to danie było soczyste, więc dodaję trochę więcej gorącej wody i zdejmuję z ognia. Kasza gryczana już przestaje się gotować, więc nie będzie się gotować. Ale w samym naczyniu będzie niewielka ilość bulionu, dzięki czemu danie będzie soczyste.
Krok 8:
Rozłóż kaszę gryczaną na talerzach i podawaj. Smacznego!
opcjonalnie podczas duszenia można dodać grzyby, paprykę lub pomidory.
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal / 100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g