kotlety w sosie jak w jadalni

najlepsze i najsmaczniejsze, dla całej rodziny na obiad! Kotlety w sosie jako jadalnia-przepis zachowany z czasów radzieckich. Catering nie mógł być wtedy nazywany standardem smaku, ale wiele osób pamięta ten sos do kotletów z ciepłem i próbuje go powtórzyć w domu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 58 % 21 g
węglowodany 22 % 8 g
249 kcal
IG: 25 / 25 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety w sosie jak w jadalni? Przygotuj potrawy na paszteciki. Moje mięso mielone jest mieszane, wołowina-wieprzowina. Ogólnie rzecz biorąc, mięso mielone z dowolnego mięsa jest odpowiednie. Zamiast mleka możesz wziąć wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i posiekaj cebulę. W przypadku kotletów wolę drobno posiekać-przejść przez maszynkę do mięsa, przebić blenderem, zetrzeć na tarce. Ale możesz po prostu pokroić cebulę nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij bułkę i napełnij mlekiem. Jeśli skórki są bardzo twarde, lepiej je odciąć. Po kilku minutach pamiętaj o kawałkach rękami i odwróć je, aby chleb był równomiernie zwilżony. Gdy bułka jest mokra, wyciśnij ją z mleka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mięso mielone, posiekaną cebulę, wyciśniętą z płynu bułkę, sól i pieprz do miski. Dobrze zagnieść mięso mielone rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mięso mielone powinno stać się całkowicie jednorodne i lepkie w konsystencji. Możesz go dodatkowo pokonać, wtedy kotlety nie rozpadną się podczas smażenia. Lub dodaj jajko, chociaż nie robili tego w stołówkach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej roślinny. Mokrymi rękami uformuj placki i zwiń je w bułkę tartą. Umieść panierowane kotlety na patelni. Jeśli nie jesteś pewien swojej zręczności, najpierw uformuj wszystkie kotlety, a dopiero potem umieść je na patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż kotlety z obu stron na dużym ogniu, aż utworzą skórkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na dziesięć minut, aby kotlety ugotowały się do końca.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas smażenia kotletów zajmij się sosem. Jak zrobić sos? Przygotuj jedzenie. Zamiast koncentratu pomidorowego wziąłem puree pomidorowe. Lepiej weź makaron, pomidory są trochę kwaśne. Ilość masła można zmniejszyć do 50 gramów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na rozgrzanej patelni umieść masło i rozpuść je na małym ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej mąkę do masła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Szybko pracując trzepaczką, rozpuść ją w oleju.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż koncentrat pomidorowy. Moje pomidory były zamrożone, więc tak wyglądają.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mieszaj pastę, aż będzie gładka. SOS wyraźnie zgęstnieje.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie, ciągle mieszając, wlej szklankę wody do sosu-sos stanie się pożądaną konsystencją. Dodaj sól i pieprz do smaku, pozostaw na kilka minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj śmietanę do sosu, wymieszaj, zagotuj i wyłącz. Przed podaniem polej kotlety sosem. Smacznego!

sos był trochę kwaśny, ale to dlatego, że nie włożyłem makaronu, ale pokruszone pomidory.
oleju radziłbym wziąć dwa razy mniej.
świetnie nadaje się do dekoracji tłuczone ziemniaki lub gotowany makaron.
kotlety można nie tylko smażyć, ale także piec w piekarniku, na koniec polewając je sosem.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy