skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety w sosie jak w jadalni? Przygotuj potrawy na paszteciki. Moje mięso mielone jest mieszane, wołowina-wieprzowina. Ogólnie rzecz biorąc, mięso mielone z dowolnego mięsa jest odpowiednie. Zamiast mleka możesz wziąć wodę.
Krok 2:
Obierz i posiekaj cebulę. W przypadku kotletów wolę drobno posiekać-przejść przez maszynkę do mięsa, przebić blenderem, zetrzeć na tarce. Ale możesz po prostu pokroić cebulę nożem.
Krok 3:
Rozbij bułkę i napełnij mlekiem. Jeśli skórki są bardzo twarde, lepiej je odciąć. Po kilku minutach pamiętaj o kawałkach rękami i odwróć je, aby chleb był równomiernie zwilżony. Gdy bułka jest mokra, wyciśnij ją z mleka.
Krok 4:
Włóż mięso mielone, posiekaną cebulę, wyciśniętą z płynu bułkę, sól i pieprz do miski. Dobrze zagnieść mięso mielone rękami.
Krok 5:
Mięso mielone powinno stać się całkowicie jednorodne i lepkie w konsystencji. Możesz go dodatkowo pokonać, wtedy kotlety nie rozpadną się podczas smażenia. Lub dodaj jajko, chociaż nie robili tego w stołówkach.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej roślinny. Mokrymi rękami uformuj placki i zwiń je w bułkę tartą. Umieść panierowane kotlety na patelni. Jeśli nie jesteś pewien swojej zręczności, najpierw uformuj wszystkie kotlety, a dopiero potem umieść je na patelni.
Krok 7:
Smaż kotlety z obu stron na dużym ogniu, aż utworzą skórkę.
Krok 8:
Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na dziesięć minut, aby kotlety ugotowały się do końca.
Krok 9:
Podczas smażenia kotletów zajmij się sosem. Jak zrobić sos? Przygotuj jedzenie. Zamiast koncentratu pomidorowego wziąłem puree pomidorowe. Lepiej weź makaron, pomidory są trochę kwaśne. Ilość masła można zmniejszyć do 50 gramów.
Krok 10:
Na rozgrzanej patelni umieść masło i rozpuść je na małym ogniu.
Krok 11:
Wlej mąkę do masła.
Krok 12:
Szybko pracując trzepaczką, rozpuść ją w oleju.
Krok 13:
Włóż koncentrat pomidorowy. Moje pomidory były zamrożone, więc tak wyglądają.
Krok 14:
Mieszaj pastę, aż będzie gładka. SOS wyraźnie zgęstnieje.
Krok 15:
Następnie, ciągle mieszając, wlej szklankę wody do sosu-sos stanie się pożądaną konsystencją. Dodaj sól i pieprz do smaku, pozostaw na kilka minut.
Krok 16:
Dodaj śmietanę do sosu, wymieszaj, zagotuj i wyłącz. Przed podaniem polej kotlety sosem. Smacznego!
sos był trochę kwaśny, ale to dlatego, że nie włożyłem makaronu, ale pokruszone pomidory.
oleju radziłbym wziąć dwa razy mniej.
świetnie nadaje się do dekoracji tłuczone ziemniaki lub gotowany makaron.
kotlety można nie tylko smażyć, ale także piec w piekarniku, na koniec polewając je sosem.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g