skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Te przaśne tortille potrzebują tylko mąki i wody, ponieważ są przaśne. Mąkę należy dobrze przesiać, lepiej kilka razy, aby mąka była nasycona tlenem. Możesz wziąć dowolną mąkę, użyj owsa, jęczmienia, orkiszu, ale częściej pszenicy.
Krok 2:
Stopniowo wlewaj wodę do miski z mąką i zagniataj ciasto. Gdy zostanie przymocowany do jednorodnej masy, rozłóż go na stole i kontynuuj ugniatanie, aż powstanie ciasne ciasto. Ale nie na długo, czas nie powinien przekraczać 18 minut na całą pracę, nie można pozwolić, aby ciasto fermentowało. Ciasto dzielimy na równe kawałki o pożądanym rozmiarze. Tworzymy z nich koloboki.
Krok 3:
Najpierw uformuj je rękami w ciasta, a następnie zwiń w cienkie ciasta. Lepiej to zrobić bez pomocy mąki, ale ostrożnie, aby ciasto się nie rozerwało. Jeśli ciasto mocno przylega, możesz trochę odkurzyć stół mąką.
Krok 4:
Nakłuwamy każdą tortillę widelcem. Musisz zrobić więcej dziur, aby ciasta nie puchły, a ciasto nie pękło. Pieczemy ciastka na suchej patelni, aż będą lekko rumiane (nie będą mocno zrumienione ze składu produktów), po obu stronach. Podgrzej patelnię i połóż na niej ciasta na przemian. Smażenie każdego z nich zajmuje nie więcej niż dwie minuty.
Krok 5:
Możesz podawać macę z warzywami lub sałatkami, owsiankami, zupami lub gorącymi. Chociaż są to mdłe, pozornie bez smaku tortille, ponieważ są pieczone bez jajek, drożdży, a nawet oleju roślinnego, doskonale uzupełniają każde danie. Maca będzie smakować i tracić na wadze. Ale przede wszystkim jest to tradycyjne narodowe danie żydowskie, przygotowywane na święto religijne. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g