prosty domowy przepis na macę

Matza to pyszny Narodowy chleb żydowski! Ta przaśna tortilla pochodzi z kuchni żydowskiej, jest pieczona podczas żydowskiej Paschy, jedząc ją zamiast chleba przez cały tydzień Wielkanocny. Chociaż jest przygotowywany z minimum produktów i w minimalnym czasie, tortilla jest bardzo smaczna i chrupiąca, doskonale uzupełnia każde danie. Sekretem uzyskania udanego ciasta jest gotowanie go przez 18 minut, jeśli dokręcisz ciasto dłużej, ciasto chlebowe okaże się kwaśne, & quot; fermentuje" i lepiej jest wziąć mąkę pszenną do tego ciasta, chociaż możesz mieć każdą inną.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 48 g
232 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Te przaśne tortille potrzebują tylko mąki i wody, ponieważ są przaśne. Mąkę należy dobrze przesiać, lepiej kilka razy, aby mąka była nasycona tlenem. Możesz wziąć dowolną mąkę, użyj owsa, jęczmienia, orkiszu, ale częściej pszenicy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stopniowo wlewaj wodę do miski z mąką i zagniataj ciasto. Gdy zostanie przymocowany do jednorodnej masy, rozłóż go na stole i kontynuuj ugniatanie, aż powstanie ciasne ciasto. Ale nie na długo, czas nie powinien przekraczać 18 minut na całą pracę, nie można pozwolić, aby ciasto fermentowało. Ciasto dzielimy na równe kawałki o pożądanym rozmiarze. Tworzymy z nich koloboki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw uformuj je rękami w ciasta, a następnie zwiń w cienkie ciasta. Lepiej to zrobić bez pomocy mąki, ale ostrożnie, aby ciasto się nie rozerwało. Jeśli ciasto mocno przylega, możesz trochę odkurzyć stół mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nakłuwamy każdą tortillę widelcem. Musisz zrobić więcej dziur, aby ciasta nie puchły, a ciasto nie pękło. Pieczemy ciastka na suchej patelni, aż będą lekko rumiane (nie będą mocno zrumienione ze składu produktów), po obu stronach. Podgrzej patelnię i połóż na niej ciasta na przemian. Smażenie każdego z nich zajmuje nie więcej niż dwie minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz podawać macę z warzywami lub sałatkami, owsiankami, zupami lub gorącymi. Chociaż są to mdłe, pozornie bez smaku tortille, ponieważ są pieczone bez jajek, drożdży, a nawet oleju roślinnego, doskonale uzupełniają każde danie. Maca będzie smakować i tracić na wadze. Ale przede wszystkim jest to tradycyjne narodowe danie żydowskie, przygotowywane na święto religijne. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy