skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugasić żołądki indyka? Przygotuj jedzenie. Żołądki można kupić w postaci mrożonej i schłodzonej. Jeśli masz zamrożone, najpierw rozmroź je, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Dobrze spłucz żołądki, oczyść z żółtych filmów, jeśli takie istnieją. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie, zajmie to około godziny.
Krok 2:
Pozwól żołądkom ostygnąć, a następnie pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Przenieś żołądki do rondla, zalej litrem wody, dodaj sól i liść laurowy, ziele angielskie, a następnie umieść na kuchence, aby dusić na średnim ogniu.
Krok 4:
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Krok 5:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej trochę i wyślij na nią cebulę i marchewkę. Smaż je na małym ogniu na złoty kolor, jeśli chcesz - dodaj ulubione przyprawy.
Krok 7:
Dodaj mąkę na patelnię, wymieszaj z warzywami i smaż je razem przez chwilę, ciągle mieszając.
Krok 8:
Wyślij cebulę i marchewkę do żołądków na patelnię. Dusić wszystko razem przez około 20 minut, aż masa zgęstnieje. Koperek i szczypiorek można kroić i dusić razem z żołądkami lub udekorować gotowe danie ziołami, wybrałem drugą opcję. Duszone żołądki z indyka są gotowe, smacznego!
żołądki z indyka należą do podrobów. Mają sztywną i włóknistą strukturę, dlatego ważne jest, aby były odpowiednio ugotowane, aby były nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Pomoże tu długa obróbka cieplna, a mianowicie gaszenie. Komory indyka przygotowane według tego przepisu są miękkie i smaczne. Mogą doskonale urozmaicić swoje menu. Żołądki będą dobrze komponować się z każdym dodatkiem - ziemniakami, kaszą gryczaną, duszonymi i świeżymi warzywami. Oprócz wymienionych zalet Komory indyka mają niski koszt, a danie okazuje się dość budżetowe. Komory gotowałem już wcześniej, ale kurczaki, żołądki z indyka są większe i, jak mi się wydawało, trochę bardziej miękkie. Podobał mi się przepis, na pewno będę gotować więcej.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g