duszone żołądki z indyka

budżet, ze zwykłych produktów, zdrowy, na obiad! Duszone żołądki z indyka, jeśli są odpowiednio ugotowane, mogą być prawdziwym przysmakiem. Oprócz ogromnych korzyści są również niskokaloryczne, co oznacza, że ten przepis jest odpowiedni dla osób, które dbają o swoje zdrowie i sylwetkę, starają się jeść prawidłowo.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 8 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 20 % 3 g
76 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugasić żołądki indyka? Przygotuj jedzenie. Żołądki można kupić w postaci mrożonej i schłodzonej. Jeśli masz zamrożone, najpierw rozmroź je, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Dobrze spłucz żołądki, oczyść z żółtych filmów, jeśli takie istnieją. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie, zajmie to około godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozwól żołądkom ostygnąć, a następnie pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś żołądki do rondla, zalej litrem wody, dodaj sól i liść laurowy, ziele angielskie, a następnie umieść na kuchence, aby dusić na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej trochę i wyślij na nią cebulę i marchewkę. Smaż je na małym ogniu na złoty kolor, jeśli chcesz - dodaj ulubione przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę na patelnię, wymieszaj z warzywami i smaż je razem przez chwilę, ciągle mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij cebulę i marchewkę do żołądków na patelnię. Dusić wszystko razem przez około 20 minut, aż masa zgęstnieje. Koperek i szczypiorek można kroić i dusić razem z żołądkami lub udekorować gotowe danie ziołami, wybrałem drugą opcję. Duszone żołądki z indyka są gotowe, smacznego!

żołądki z indyka należą do podrobów. Mają sztywną i włóknistą strukturę, dlatego ważne jest, aby były odpowiednio ugotowane, aby były nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Pomoże tu długa obróbka cieplna, a mianowicie gaszenie. Komory indyka przygotowane według tego przepisu są miękkie i smaczne. Mogą doskonale urozmaicić swoje menu. Żołądki będą dobrze komponować się z każdym dodatkiem - ziemniakami, kaszą gryczaną, duszonymi i świeżymi warzywami. Oprócz wymienionych zalet Komory indyka mają niski koszt, a danie okazuje się dość budżetowe.  Komory gotowałem już wcześniej, ale kurczaki, żołądki z indyka są większe i, jak mi się wydawało, trochę bardziej miękkie. Podobał mi się przepis, na pewno będę gotować więcej. 

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy