ryż w śmietanie z warzywami

niezrównanie smaczne, łatwe, proste, z niedrogich produktów! Ryż w śmietanie z warzywami to jasne i bardzo kolorowe danie, które posłuży jako wspaniały dodatek do mięsa lub ryb. Można go również podawać samodzielnie-będzie to świetna opcja na lekki obiad!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 74 % 17 g
114 kcal
IG: 12 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż w śmietanie z warzywami? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakie warzywa najlepiej stosować? Do przepisu odpowiednie są absolutnie dowolne warzywa według Twojego gustu. Proponuję spróbować kombinacji brokułów, pomidorów, pieczarek, cebuli i marchwi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż opłucz do czystej wody i gotuj do miękkości. Odmiana ryżu może być dowolna. Do gotowania zbóż zwykle używa się dwóch szklanek wody na szklankę ryżu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ryżu przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę. Pieczarki, brokuły, pomidory, cebulę i marchewkę opłukać w zimnej wodzie. Osusz warzywa papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wilgoci. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Jeśli grzyby są duże, pokrój talerze na pół. Posiekaj marchewki w kostkę lub plasterki, cebulę w półpierścienie lub kostki i podziel brokuły na małe kwiatostany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory na małe kawałki. Jeśli masz dojrzałe pomidory koktajlowe, użyj ich również do przepisu. Zwykle są słodkawe, co nadaje bardziej zrównoważony smak gotowemu daniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę, marchewkę, brokuły, pieczarki i pomidory do smażenia. Na dużym ogniu, mieszając, gotuj warzywa przez około 4-5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ryż będzie gotowy, wrzuć go do durszlaka i opłucz pod bieżącą wodą, aby ziarna się nie sklejały, a płatki były kruche. Wyślij ryż i śmietanę na patelnię. Sól i pieprz do smaku. W tym momencie możesz dodać trochę czosnku do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie wymieszaj zawartość patelni, zmniejsz ogień do minimum i gotuj ryż z warzywami pod zamkniętą pokrywką przez kilka sekund (dosłownie do momentu podgrzania kwaśnej śmietany). Jeśli zbyt długo trzymasz ryż pod pokrywką, śmietana może się zwinąć. Nie wpłynie to zbytnio na smak, ale wygląd gotowego dania będzie inny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe! Podczas serwowania posyp ryż mielonym pieprzem i świeżo posiekanymi ziołami.

smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy