skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż w śmietanie z warzywami? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakie warzywa najlepiej stosować? Do przepisu odpowiednie są absolutnie dowolne warzywa według Twojego gustu. Proponuję spróbować kombinacji brokułów, pomidorów, pieczarek, cebuli i marchwi.
Krok 2:
Ryż opłucz do czystej wody i gotuj do miękkości. Odmiana ryżu może być dowolna. Do gotowania zbóż zwykle używa się dwóch szklanek wody na szklankę ryżu.
Krok 3:
Podczas gotowania ryżu przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę. Pieczarki, brokuły, pomidory, cebulę i marchewkę opłukać w zimnej wodzie. Osusz warzywa papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wilgoci. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Jeśli grzyby są duże, pokrój talerze na pół. Posiekaj marchewki w kostkę lub plasterki, cebulę w półpierścienie lub kostki i podziel brokuły na małe kwiatostany.
Krok 4:
Pokrój pomidory na małe kawałki. Jeśli masz dojrzałe pomidory koktajlowe, użyj ich również do przepisu. Zwykle są słodkawe, co nadaje bardziej zrównoważony smak gotowemu daniu.
Krok 5:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę, marchewkę, brokuły, pieczarki i pomidory do smażenia. Na dużym ogniu, mieszając, gotuj warzywa przez około 4-5 minut.
Krok 6:
Gdy ryż będzie gotowy, wrzuć go do durszlaka i opłucz pod bieżącą wodą, aby ziarna się nie sklejały, a płatki były kruche. Wyślij ryż i śmietanę na patelnię. Sól i pieprz do smaku. W tym momencie możesz dodać trochę czosnku do smaku.
Krok 7:
Dokładnie wymieszaj zawartość patelni, zmniejsz ogień do minimum i gotuj ryż z warzywami pod zamkniętą pokrywką przez kilka sekund (dosłownie do momentu podgrzania kwaśnej śmietany). Jeśli zbyt długo trzymasz ryż pod pokrywką, śmietana może się zwinąć. Nie wpłynie to zbytnio na smak, ale wygląd gotowego dania będzie inny.
Krok 8:
Gotowe! Podczas serwowania posyp ryż mielonym pieprzem i świeżo posiekanymi ziołami.
smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g