babka ziemniaczana w piekarniku z mięsem mielonym

z prostych potraw, dla całej rodziny, na obiad! Babka ziemniaczana to narodowe danie białoruskie. Jest przygotowywany na tej samej zasadzie co placki ziemniaczane, tylko w większej porcji w piekarniku. Najbardziej aromatyczną babkę uzyskuje się oczywiście w wiejskim piecu. Ale w piekarniku okaże się bardzo smaczny.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 41 % 12 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babkę ziemniaczaną z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki. Mięso mielone w tym przepisie wykorzystuje wieprzowinę, ale można je zastąpić kurczakiem lub wołowiną, jajkiem kategorii C1. Użyłem formy ceramicznej o wymiarach 20 * 15,5 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj nadzienie mięsne. Jak zrobić nadzienie? Obierz jedną cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smaż kostki cebuli przez 4 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż wszystko razem przez kolejne 1 minutę, aby czosnek uwolnił swój smak. Nie musisz mocno smażyć warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść mięso mielone na patelni do przyprawionych warzyw i rozbijając grudki, smaż mięso, aż straci czerwony kolor. Podczas smażenia posolić nadzienie mięsne. Gdy nadzienie będzie gotowe, wyjmij patelnię z pieca i odłóż na bok, aż babka ziemniaczana zostanie zebrana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz zacznij przygotowywać bazę ziemniaczaną. Ziemniaki umyć, obrać, cebulę obrać i opłukać pod wodą. Należy pamiętać, że przepis wskazuje wagę już obranych ziemniaków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ziemniaki i cebulę na kilka kawałków, tak aby ich kawałki przechodziły przez maszynę do mięsa. Używam rusztu z małymi otworami, przepuść warzywa przez maszynę do mięsa. Jeśli nie masz maszynki do mięsa, zetrzyj warzywa na najmniejszej tarce. W takim przypadku lepiej jest najpierw zetrzeć cebulę, co zapobiegnie brązowieniu ziemniaków. Od czasu do czasu mieszaj masę ziemniaczaną, aby równomiernie wymieszać sok z cebuli z startymi ziemniakami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś powstałą masę na sito i naciskając masę ziemniaczaną łyżką, wyciśnij trochę sok. Spowoduje to usunięcie nadmiaru skrobi z naczynia. Ale nie przesadzaj, bo babka ziemniaczana może być bardzo sucha. Włóż masę ziemniaczaną do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do masy ziemniaczanej ubij jajko kurze, dodaj mąkę i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj formularz. Za pomocą pędzla do ciasta dokładnie posmaruj spód i boki formy olejem roślinnym. Możesz użyć dowolnego kształtu: kaczątka, żeliwa, formy ceramicznej, blachy do pieczenia, a nawet garnków. Włóż połowę masy ziemniaczanej do wysmarowanej formy i lekko spłaszcz. W następnej warstwie ułóż nadzienie mięsne, również równomiernie je rozprowadzając. Ostatnią warstwą ułożyć pozostałą masę ziemniaczaną. Ponownie delikatnie wygładź bez mieszania warstw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż cienkie talerze masła na ziemniakach. Umieść formę z babką ziemniaczaną w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 50-60 minut. W tym czasie masa powinna się chwycić i złocić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po określonym czasie wyjmij babkę ziemniaczaną z piekarnika, pokrój ją na porcje i podawaj na gorąco ze śmietaną.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy