skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę ukochanego męża z wędzoną piersią i grzybami? Przygotuj jedzenie. Jajka wstępnie ugotować i schłodzić. Z wędzonego kurczaka weź pierś bez kości. Sery topione wybieraj wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych, biorę ser & quot; przyjaźń & quot;. Do sosu sałatkowego używa się majonezu, możesz wziąć mieszankę majonezu ze śmietaną. Sałatkę można przygotować we wspólnej salaterce lub porcjami na talerzu za pomocą pierścienia do serwowania.
Krok 2:
Umyj pieczarki zimną bieżącą wodą z resztek ziemi i gruzu. Pokrój grzyby niezbyt duże. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć pokrojone grzyby, cebulę i smażyć do miękkości, 10-15 minut, na małym ogniu. Schłodzić smażone pieczarki.
Krok 3:
Wstępnie ugotowane i schłodzone jaja kurze obierz i zetrzyj na grubej tarce do głębokiej miski. Wyjmij stopiony ser z opakowania i zetrzyj na grubej tarce do miski z jajkami. Aby ułatwić pocieranie, włóż ser do zamrażarki na pół godziny. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez prasę, dodać do miski do jajek i sera. Dodaj majonez do tych składników i dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Do sałatki weź wybrane naczynie i połóż na nim pieczarki smażone z cebulą.
Krok 5:
W następnej warstwie ułóż połowę przygotowanej masy jajeczno-serowej. Rozprowadź go równomiernie na wszystkich grzybach.
Krok 6:
Obierz pierś kurczaka ze skóry i małych kości i pokrój w kostkę. Ułóż pokrojonego kurczaka w następnej warstwie w sałatce, równomiernie rozprowadzając go na poprzedniej warstwie.
Krok 7:
W następnej warstwie ułóż pozostałą masę jajeczno-serową.
Krok 8:
Umyj i osusz pomidory. Pokrój je według własnych upodobań —w plasterki, plasterki, półkola. Ułóż starannie pokrojone pomidory ostatnią warstwą na sałatce.
Krok 9:
Zaleca się schłodzenie gotowej sałatki przed podaniem. Ale podałbym go natychmiast po ugotowaniu, aby smażone grzyby i świeże pomidory nie wypuściły soku. Podając sałatkę na stole, udekoruj ją świeżymi ziołami. Smacznego!
gotowa sałatka okazuje się bardzo smaczna, soczysta i satysfakcjonująca. Od razu wiadomo, że przepis został stworzony z miłością. Wszystkie składniki są harmonijne i doskonale się podkreślają.
od siebie mogę tylko dodać, że następnym razem (i na pewno będzie) zamienię warstwy kurczaka i smażonych grzybów-grzyby na najniższej warstwie dają sok i wygląd sałatki może na tym ucierpieć.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g