Sałatka ulubiony mąż z wędzoną piersią i grzybami

Oryginalny, satysfakcjonujący, święto każdego dnia! Sałatka ulubiony mąż z wędzoną piersią i grzybami z pewnością spodoba się twojej drugiej połowie, ponieważ zawiera wszystko, co kochają mężczyźni — mięso, grzyby, ser, jajka. Jednocześnie wszystkie składniki harmonijnie łączą się i sprawiają, że sałatka jest bardzo smaczna!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 60 % 15 g
węglowodany 8 % 2 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę ukochanego męża z wędzoną piersią i grzybami? Przygotuj jedzenie. Jajka wstępnie ugotować i schłodzić. Z wędzonego kurczaka weź pierś bez kości. Sery topione wybieraj wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych, biorę ser & quot; przyjaźń & quot;. Do sosu sałatkowego używa się majonezu, możesz wziąć mieszankę majonezu ze śmietaną. Sałatkę można przygotować we wspólnej salaterce lub porcjami na talerzu za pomocą pierścienia do serwowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pieczarki zimną bieżącą wodą z resztek ziemi i gruzu. Pokrój grzyby niezbyt duże. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć pokrojone grzyby, cebulę i smażyć do miękkości, 10-15 minut, na małym ogniu. Schłodzić smażone pieczarki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wstępnie ugotowane i schłodzone jaja kurze obierz i zetrzyj na grubej tarce do głębokiej miski. Wyjmij stopiony ser z opakowania i zetrzyj na grubej tarce do miski z jajkami. Aby ułatwić pocieranie, włóż ser do zamrażarki na pół godziny. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez prasę, dodać do miski do jajek i sera. Dodaj majonez do tych składników i dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do sałatki weź wybrane naczynie i połóż na nim pieczarki smażone z cebulą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W następnej warstwie ułóż połowę przygotowanej masy jajeczno-serowej. Rozprowadź go równomiernie na wszystkich grzybach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz pierś kurczaka ze skóry i małych kości i pokrój w kostkę. Ułóż pokrojonego kurczaka w następnej warstwie w sałatce, równomiernie rozprowadzając go na poprzedniej warstwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W następnej warstwie ułóż pozostałą masę jajeczno-serową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj i osusz pomidory. Pokrój je według własnych upodobań —w plasterki, plasterki, półkola. Ułóż starannie pokrojone pomidory ostatnią warstwą na sałatce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zaleca się schłodzenie gotowej sałatki przed podaniem. Ale podałbym go natychmiast po ugotowaniu, aby smażone grzyby i świeże pomidory nie wypuściły soku. Podając sałatkę na stole, udekoruj ją świeżymi ziołami. Smacznego!

gotowa sałatka okazuje się bardzo smaczna, soczysta i satysfakcjonująca. Od razu wiadomo, że przepis został stworzony z miłością. Wszystkie składniki są harmonijne i doskonale się podkreślają.
od siebie mogę tylko dodać, że następnym razem (i na pewno będzie) zamienię warstwy kurczaka i smażonych grzybów-grzyby na najniższej warstwie dają sok i wygląd sałatki może na tym ucierpieć.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy