kurczak w bułce tartej na patelni

najsmaczniejszy, soczysty, apetyczny, ze skórką, na obiad! Kurczak w bułce tartej na patelni gotuje się dość szybko-ale najpierw musi być dobrze marynowany. Rezultatem jest najdelikatniejsze mięso, które dosłownie rozpływa się w ustach! Świetna opcja na rodzinny lunch lub kolację.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 17 g
tłuszcze 41 % 17 g
węglowodany 17 % 7 g
246 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć kurczaka w bułce tartej na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz gotować z dowolnej części kurczaka. Biorę całą tuszę kurczaka i dzielę ją na części.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kurczaka pokrojonego na kawałki opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Następnie skrop kawałki sokiem z cytryny. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. wetrzyj cytrynę i czosnek w kurczaka i pozostaw do marynowania na 1 godzinę. Możesz zostawić go na noc, ale potem włóż do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do panierowania w jednej misce połącz bułkę tartą, paprykę, kurkumę i sól. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W innej misce rozbij jajka i trochę potrząśnij trzepaczką. I wlej mąkę do trzeciej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwiń każdy kawałek kurczaka w mące, a następnie zanurz w jajku i panieruj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią olej roślinny. Ułóż przygotowane kawałki kurczaka. Nie układaj kurczaka ciasno do siebie. Gotowałem na dwóch patelniach jednocześnie. Smaż kurczaka z każdej strony przez 5-7 minut. Aby kurczak był dobrze usmażony, powinno być wystarczająco dużo oleju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod przykryciem kurczak ugotuje się szybciej, ale nie będzie już chrupiący. Aby sprawdzić, czy kurczak jest ugotowany, przebij go nożem. Powinien pojawić się jasny, klarowny sok. Jeśli sok jest różowy, kurczak nie jest jeszcze gotowy!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj gotowego kurczaka na gorąco, uzupełniając go dodatkami lub świeżymi warzywami! Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy