skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć kurczaka w bułce tartej na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz gotować z dowolnej części kurczaka. Biorę całą tuszę kurczaka i dzielę ją na części.
Krok 2:
Kurczaka pokrojonego na kawałki opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Następnie skrop kawałki sokiem z cytryny. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. wetrzyj cytrynę i czosnek w kurczaka i pozostaw do marynowania na 1 godzinę. Możesz zostawić go na noc, ale potem włóż do lodówki.
Krok 3:
Do panierowania w jednej misce połącz bułkę tartą, paprykę, kurkumę i sól. Wymieszać.
Krok 4:
W innej misce rozbij jajka i trochę potrząśnij trzepaczką. I wlej mąkę do trzeciej.
Krok 5:
Zwiń każdy kawałek kurczaka w mące, a następnie zanurz w jajku i panieruj.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią olej roślinny. Ułóż przygotowane kawałki kurczaka. Nie układaj kurczaka ciasno do siebie. Gotowałem na dwóch patelniach jednocześnie. Smaż kurczaka z każdej strony przez 5-7 minut. Aby kurczak był dobrze usmażony, powinno być wystarczająco dużo oleju.
Krok 7:
Pod przykryciem kurczak ugotuje się szybciej, ale nie będzie już chrupiący. Aby sprawdzić, czy kurczak jest ugotowany, przebij go nożem. Powinien pojawić się jasny, klarowny sok. Jeśli sok jest różowy, kurczak nie jest jeszcze gotowy!
Krok 8:
Podawaj gotowego kurczaka na gorąco, uzupełniając go dodatkami lub świeżymi warzywami! Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g