Ciepła tajska sałatka z wołowiną i papryką

bardzo szybki, niesamowicie smaczny, oryginalny, bez majonezu! Ciepła tajska sałatka z wołowiną i papryką jest przygotowywana w 30 minut. To idealne danie do podania na każdą okazję, na świąteczny stół, rodzinny obiad. Jest bardzo aromatyczny, z pikantną nutą, obfity i pysznie pyszny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 22 % 5 g
132 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciepłą tajską sałatkę z wołowiną i papryką? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki dressingu. W razie potrzeby możesz dodatkowo wziąć 1 łyżkę.l sos rybny. Sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz olej sezamowy, sok z limonki i brązowy cukier. Wszystko dokładnie ubij, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj pozostałe składniki. Umyj warzywa, osusz. Usuń liście z gałązek mięty i kolendry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory w niezbyt duże plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ogórek w półkola. Jeśli ogórek ma gęstą skórkę i duże, twarde nasiona, lepiej je usunąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój czerwoną cebulę w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój papryczkę chili w plasterki i usuń nasiona.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Grubo posiekaj prażone orzeszki ziemne nożem. Orzeszki ziemne można wziąć już zapakowane smażone solone lub smażyć świeże na suchej patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz przygotowane warzywa i zioła w misce i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie przytłoczyć pomidorów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz przygotuj wołowinę. Musi być przygotowany jako ostatni po warzywach i dressingu, ponieważ sałatkę należy podawać na ciepło. Umyj wołowinę i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli jej usmażyć - będzie duszona. Jeśli kawałek jest gruby, pokrój go wzdłuż na cieńsze części potrzebne do steków (o grubości 1,5-2 cm). Posmaruj wołowinę ze wszystkich stron oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na suchej patelni na dużym ogniu smaż steki wołowe przez 3 minuty z każdej strony lub dłużej, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś steki wołowe na deskę do krojenia i odstaw na 5 minut pod folią. W tym czasie soki będą równomiernie rozprowadzane po mięsie. Następnie pokrój steki na cienkie plasterki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na półmisku ułożyć mieszankę warzywną, na wierzchu ułożyć plastry steku wołowego, posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i polać dressingiem. Natychmiast podawaj sałatkę, gdy wołowina jest ciepła. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy