skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciepłą tajską sałatkę z wołowiną i papryką? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki dressingu. W razie potrzeby możesz dodatkowo wziąć 1 łyżkę.l sos rybny. Sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny.
Krok 2:
W misce połącz olej sezamowy, sok z limonki i brązowy cukier. Wszystko dokładnie ubij, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Teraz przygotuj pozostałe składniki. Umyj warzywa, osusz. Usuń liście z gałązek mięty i kolendry.
Krok 4:
Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.
Krok 5:
Pokrój pomidory w niezbyt duże plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 6:
Pokrój ogórek w półkola. Jeśli ogórek ma gęstą skórkę i duże, twarde nasiona, lepiej je usunąć.
Krok 7:
Pokrój czerwoną cebulę w paski.
Krok 8:
Pokrój papryczkę chili w plasterki i usuń nasiona.
Krok 9:
Grubo posiekaj prażone orzeszki ziemne nożem. Orzeszki ziemne można wziąć już zapakowane smażone solone lub smażyć świeże na suchej patelni.
Krok 10:
Połącz przygotowane warzywa i zioła w misce i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie przytłoczyć pomidorów.
Krok 11:
Teraz przygotuj wołowinę. Musi być przygotowany jako ostatni po warzywach i dressingu, ponieważ sałatkę należy podawać na ciepło. Umyj wołowinę i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli jej usmażyć - będzie duszona. Jeśli kawałek jest gruby, pokrój go wzdłuż na cieńsze części potrzebne do steków (o grubości 1,5-2 cm). Posmaruj wołowinę ze wszystkich stron oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
Krok 12:
Na suchej patelni na dużym ogniu smaż steki wołowe przez 3 minuty z każdej strony lub dłużej, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia.
Krok 13:
Przenieś steki wołowe na deskę do krojenia i odstaw na 5 minut pod folią. W tym czasie soki będą równomiernie rozprowadzane po mięsie. Następnie pokrój steki na cienkie plasterki.
Krok 14:
Na półmisku ułożyć mieszankę warzywną, na wierzchu ułożyć plastry steku wołowego, posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i polać dressingiem. Natychmiast podawaj sałatkę, gdy wołowina jest ciepła. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g