kanapki z kiełbasą i serem na patelni

szybka i satysfakcjonująca szybka przekąska! Kanapki na patelni z kiełbasą i serem pomogą Ci szybko i obficie nakarmić rodzinę czymś gorącym. W tym przepisie kanapki typu grzanki zanurza się w jajku, dzięki czemu na wierzchu tworzy się apetyczna rumiana skórka.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 66 % 27 g
węglowodany 2 % 1 g
284 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapki na patelni z kiełbasą i serem? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolny chleb do smaku-biały, żytni, pełnoziarnisty, odpowiedni jest bochenek i Bochenek oraz w postaci Saiki. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. Wskazane jest, aby wziąć gotowaną kiełbasę, możesz wziąć szynkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chleb, jeśli nie był sprzedawany w plasterkach, pokrój w plastry o grubości 0,8-1 cm pokrój kiełbasę na cieńszą, o grubości 0,4-0,5 cm pokrój ser na mniej więcej równe kawałki z kiełbasą. Bardzo wygodnie jest używać już pokrojonego sera. Następnie ułóż produkty warstwami na chlebie - najpierw kiełbasę, potem ser i ponownie przykryj kromką chleba. Przecięłam kiełbasę na pół i położyłam równym cięciem na zewnątrz — dzięki temu kanapki wyglądają schludniej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej patelnię na średnim ogniu i przygotuj lezon. W szerokiej misce trzepaczką dobrze ubij jajka z mlekiem i solą. Lezon nie jest przygotowywany z wyprzedzeniem i jest używany natychmiast. Weź pod uwagę, jak słona jest kiełbasa i ser, być może trzeba będzie dodać trochę soli. W razie potrzeby możesz dodać trochę przypraw do lezonu-pieprzu, papryki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy patelnia się nagrzeje, wlej do niej olej, podgrzej na średnim ogniu. Zanurz kanapki w lezonie, naprzemiennie z każdej strony. Nie trzymaj go przez długi czas, ale jednocześnie chleb powinien być cały zwilżony. (Ta ilość lezonu wystarcza na dokładnie trzy kanapki,więc w razie potrzeby zwiększ stawkę).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż kanapki na przemian z każdej strony, aż się zrumienią i ser się rozpuści. Na koniec wskazane jest przykrycie patelni pokrywką, przynajmniej na minutę. Kanapki są bardzo szybko smażone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż gotowe kanapki na serwetce, aby wchłonąć nadmiar oleju. Podawaj je na gorąco do herbaty lub kawy, kanapki można również pokroić na pół i zawinąć w arkusze dowolnej zielonej sałatki lub dodać świeży ogórek, plasterki pomidora. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g

Podobne przepisy