skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z pierogów leniwa żona w piekarniku? Pierwszym krokiem jest wypełnienie zapiekanki. W misce ubij jajka, dodaj śmietanę i sól z czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie. Wziąłem domowe jajka do przepisu, śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, zamiast śmietany można użyć majonezu.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 3:
Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym przez 10 minut na średnim ogniu. Mieszaj cebulę, aby się nie przypaliła. Cebula powinna być przezroczysta i złota, ale możesz ją bardziej usmażyć, jak na pierogi z ziemniakami.
Krok 4:
Pierogi weź średniej wielkości i dobrej jakości-są podstawą Dania. Możesz również użyć domowych pierogów z wieprzowiną lub mieszanym mięsem mielonym do przygotowania zapiekanki. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i podgrzej w piekarniku przez 5 minut. Włóż do niego jedną warstwę pierogów.
Krok 5:
Dopraw solą i pieprzem pierogi do smaku, biorąc pod uwagę, że nadzienie jest już słone, a następnie równomiernie rozłóż na nich warstwę smażonej cebuli. Do przygotowania zapiekanki można również użyć patelni z żelaznym lub wyjmowanym uchwytem.
Krok 6:
Napełnij pierogi mieszanką jajeczno-kwaśną śmietaną. Powinien całkowicie pokryć zawartość formularza.
Krok 7:
Włóż obrabiany przedmiot do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. 10 minut przed końcem wyjmij formę z piekarnika i posyp półmisek serem. Włóż zapiekankę do piekarnika i kontynuuj pieczenie, zanim ser się stopi i zarumieni. Schłodzić gotowe danie, pokroić na porcje i podawać. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Pierogi - 255 kcal/100g