zapiekanka z pierogów leniwa żona w piekarniku

Szybki, bardzo łatwy, na obiad dla całej rodziny! Zapiekanka z pierogów leniwa żona to świetna opcja dla tych, którzy lubią pierogi, ale chcą odmiany. To danie jest smaczne, niedrogie i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli w lodówce są już pierogi sklepowe lub domowe.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 36 % 13 g
216 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z pierogów leniwa żona w piekarniku? Pierwszym krokiem jest wypełnienie zapiekanki. W misce ubij jajka, dodaj śmietanę i sól z czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie. Wziąłem domowe jajka do przepisu, śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, zamiast śmietany można użyć majonezu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym przez 10 minut na średnim ogniu. Mieszaj cebulę, aby się nie przypaliła. Cebula powinna być przezroczysta i złota, ale możesz ją bardziej usmażyć, jak na pierogi z ziemniakami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pierogi weź średniej wielkości i dobrej jakości-są podstawą Dania. Możesz również użyć domowych pierogów z wieprzowiną lub mieszanym mięsem mielonym do przygotowania zapiekanki. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i podgrzej w piekarniku przez 5 minut. Włóż do niego jedną warstwę pierogów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw solą i pieprzem pierogi do smaku, biorąc pod uwagę, że nadzienie jest już słone, a następnie równomiernie rozłóż na nich warstwę smażonej cebuli. Do przygotowania zapiekanki można również użyć patelni z żelaznym lub wyjmowanym uchwytem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij pierogi mieszanką jajeczno-kwaśną śmietaną. Powinien całkowicie pokryć zawartość formularza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż obrabiany przedmiot do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. 10 minut przed końcem wyjmij formę z piekarnika i posyp półmisek serem. Włóż zapiekankę do piekarnika i kontynuuj pieczenie, zanim ser się stopi i zarumieni. Schłodzić gotowe danie, pokroić na porcje i podawać. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Pierogi - 255   kcal/100g

Podobne przepisy